sreda, 17 julija, 2024

Iz te kategorije

Na današnji dan: Stane Gošte

Stane Gošte se je rodil na današnji dan pred 81 leti v Kisovcu. Bil je vizionar, izjemno sposoben manager, ki je že v času socializma znal voditi podjetje na moderen managerski način. Vendar z veliko razliko od današnjih kapitalističnih managerjev slovenskega tipa. Zavedal se je, da je lahko podjetje uspešno le, če v njem delajo zadovoljni delavci. Bil je Drnoškov tihi mentor, celo župan Zagorja in močno vpet v siceršnje življenje v zagorski dolini.

Stane Gošte se je rodil 5. novembra 1939 v Kisovcu v občini Zagorje. Po osnovnem in srednjem šolanju se je vpisal na Fakulteto za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani. Po diplomi se je leta 1964 zaposlil v zagorskem gradbenem podjetju.

Od leta 1978 je bil glavni direktor podjetja Eti na Izlakah, ki se je pod njegovim vodstvom razvilo v vodilnega proizvajalca elektroinštalacijskega materiala v Jugoslaviji in se uveljavilo tudi v tujini.

Njegovo delo je bilo opazno v širšem slovenskem prostoru, za kar je leta 1987 prejel Kraigherjevo nagrado, štiri leta kasneje je postal prejemnik priznanja Manager leta, ki ga podeljuje društvo Manager, zagorska občina se mu je oddolžila s priznanjem Zaslužni občan.

Nepoklicno je opravljal številne gospodarske in politične funkcije ter bil leta 1991 krajši čas župan Zagorja.

Bil je vizionar, v svoje vodenje Etija je že v osemdesetih letih vpeljal veliko elementov, ki so odlikovali kasnejše uspešne managerje. Prav Gošte je postavil vizionarske temelje moderne in ustvarjalne tovarne elektroelementov, ki je izlaško tovarno postavilo ob bok vodilnimi v svoji stroki na svetu. V Etiju je dal prednost inovativnosti in delavcem, večinoma sosedom in okoličanom. Vedel je, da je socializma in samoupravljanja konec, vendar se je zavedal, da bodo zadovoljni delavci stalnica vsake dobre tovarne. Zato se je zavzemal za solidne plače in solastništvo tovarne.

Zanimivo je tudi, da je bil nekakšen mentor in vzornik dr. Janeza Drnovška, ki ga je s pametnimi nasveti pospremil v veliki svet.

Gošte je umrl 10. maja 1994 v Domžalah na teniškem igrišču ob igri, ki jo je imel izjemno rad.

Danes je njegovo delo precej pozabljeno in podcenjeno. Niti na spletni strani Etija ni predstavljen kot tvorec moderne tovarne. Čeprav je bil prejemnik prestižne nagrade Manager leta, njegovega življenjepisa ne boste našli na spletni strani društva Manager. Celo Wikipedia ga ne zaznava, da ne govorimo o tem, da ni predstavljen niti na zagorski spletni strani kot zaslužni občan občine Zagorje ob Savi.

MP

Foto: Zasavski rokovnik 2006

Literatura:                                                   

Roman Rozina: Zasavski rokovnik, 2006

Aleksander Lucu: Nedeljski dnevnik, 2018

Isti avtor