Sonja Draksler Radda je bila izjemna operna in koncertna pevka z odlično mednarodno kariero. Rodila se je na Dolu pri Hrastniku, kjer je preživela del mladosti. Strokovnjaki jo uvrščajo med pomembnejše operne in koncertne mezzosopranistke/altistke 20. stoletja, ki so se uveljavile v mednarodnem prostoru. Svojo kariero je pričela na Radiu Ljubljana in v ljubljanski Operi, solistične vloge je pela tudi v Ljudski operi Dunaj in v Dunajski državni operi.

Sonja Zofija Draksler se je rodila 5. januarja 1927 na Dolu pri Hrastniku očetu Jakobu Drakslerju (jamomerec, direktor rudnika) in mami Fani Draksler (rojena Kauzer).  Del otroštva je preživela na Dolu pri Hrastniku, kasneje se je družina preselila v Celje, kjer je obiskovala osnovno šolo in se učila klavir na šoli Glasbene matice v Celju. Zaradi vojne ni končala gimnazije, saj je bila v izgnanstvu.

Po vojni se je preselila v Ljubljano, končala Srednjo glasbeno šolo in nadaljevala glasbeni študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorju Juliju Bettetu.

Svojo pevsko kariero je začela leta 1947 na Radiu Ljubljana, v sezoni 1948/49 pa je že pela kot pevka solistka v zboru Slovenske filharmonije. Leta 1951 je še kot študentka debitirala v ljubljanski Operi, kjer je ostala do leta 1955. Med drugimi vlogami je pela Magdaleno v Rigolettu, Siebla v Faustu, Suzuki v Madame Butterfly. Izjemen uspeh je dosegla kot Šarlota v Massenetovi operi Werther pod vodstvom dirigenta Lovra Matačića.

Bila je mezzosopranistka/altistka s temnim in lepo oblikovanim glasom. Leta 1955 je kariero nadaljevala v Ljudski operi na Dunaj in tam pela ves altovski repertoar (Trubadur, Rigoletto, Martha, Rusalka, Pikova dama, Madame Butterfly, Hoffmannove pripovedke, Cavalleria rusticana itd.). Med drugim je posnela (gramofonske plošče) opere Carmen, Trubadur, Rigoletto, Hoffmannove pripovedke. Izjemno se je uveljavila v koncertnih dvoranah, kjer je pela velike oratorije in kantate od Bacha, Beethovna (Missa solemnis), Verdija do številnih sodobnih skladateljev.

Na Salzburškem festivalu je nastopila v operi Elektra. Z orkestrom dunajskega radia je imela stalne koncertne oddaje. Že leta 1960 je skupaj z Antonom Dermoto in dirigentom Heinrichom Hollreiserjem nastopila na festivalu v Breganzu v Corneliusovi operi Bagdadski brivec, leta 1963/64 je na festivalu v Aix-de-Provenceu pela vlogo Dryade v Straussovi operi Ariadna na Naksosu in tretjo damo v Čarobni piščali.

Bila je mezzosopranistka/altistka s temnim in lepo oblikovanim glasom. Veliko je gostovala po Evropi, na Japonskem in v Koreji ter pela na oglednih poletnih festivalih. Obenem je posnela več plošč za Eurodisc, Phillips in Cetro. V obdobju 1968–73 je v skupno petnajstih različnih srednjih in manjših vlogah nastopila tudi na odru dunajske državne opere. Leta 1974, leto dni po zaključku umetniške kariere, je prejela prestižen naslov komorne pevke na Dunaju. Od leta 1973 do 89. leta je živela v Celovcu. Poročena je bila z zdravnikom ortopedom Heinrichom Raddom, s katerim je imela sina in hčer. Umrla je 29. januarja 2016 v Celovcu v Avstriji.

Savus

Foto: Obrazi slovenskih pokrajin, Artistinfo – Metason, Kleine Zeitung, Wikidata

Viri in literatura

Tina Bohak Adam: Draksler, Sonja (1927–2016). Slovenska biografija, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013

Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik, Draksler (por. Radda), Sonja (1927-2016), Obrazi slovenskih pokrajin, 2020


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekKomunala odgovarja Baroviču