četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Na današnji dan: Ludvik Kramberger

Na današnji dan leta 2009 je v Trbovljah umrl Ludvik Kramberger, častni občan občine Trbovlje, primarij, doktor medicine, legenda zasavskega otroškega zdravstva.

Ludvik Kramberger se je rodil 22. junija 1917 v Lenartu v Slovenskih Goricah. Po osnovnem šolanju in klasični gimnaziji v Mariboru je odšel po očetovih stopinjah. Oče je bil namreč izjemno cenjen in rahločuten zdravnik.

Kramberger je medicino študiral v Ljubljani, Beogradu, Zagrebu in Grazu, kjer je leta 1942 tudi diplomiral. Prvo delo je našel v Avstriji kot zdravnik v civilnih zdravstvenih ustanovah. Kasneje je delal v vojaški sanitetni enoti. Vrnil se je v domovino, pridružil se je partizanom in z njimi 9. maja 1945 vkorakal v osvobojeno Trbovlje.

Maja 1945 je Kramberger v Trbovljah začel opravljati službo splošnega zdravnika. Kmalu se je v tem zasavskem mestu ustalil in ustvaril družino. Priženil se je v družino Čeha Vaclava Čada, z ženo sta dobila tri otroke. Leta 1949 je postal okrajni zdravnik, leta 1952 pa upravnik novega zdravstvenega doma. V Zagrebu je leta 1954 začel s specializacijo iz pediatrije. Za Zasavje je bila njegova specializacija pomembna, saj se je potem v Trbovljah lotil organiziranja bolnišničnega in izven bolnišničnega otroškega zdravstvenega varstva.

Bil je pobudnik in vzpodbujevalec gradnje Otroške bolnice Trbovlje, ki so jo odprli konec leta 1963. Primarij Kramberger je postal prvi predstojnik otroškega oddelka trboveljske bolnišnice. Oddelek je deloval kot samostojni center za otroško zdravstvo. V njem je Kramberger razvijal tudi Unicefov program za intermediarne centre zdravstvenega varstva matere in otroka. Pod Krambergerjevim vodstvom je Otroška bolnica Trbovlje postala tudi učna demonstracijska baza za podiplomsko izpopolnjevanje zdravnikov.

Kramberger je bil predstojnik oddelka vse do upokojitve leta 1987. Bil je izjemen zdravnik s pogledom v prihodnost, ki je znal uvajati novosti. Prvi v Sloveniji je leta 1972 uvedel presejalni test za odkrivanje fenilketonurije, leta 1975 je uvedel test za odkrivanje mukoviscidoze pri novorojenčkih ter med prvimi, leta 1981, tudi presejalni test za odkrivanje prirojene hipotireoze. S temi ukrepi je zmanjšal potrebo po bolnišničnem zdravljenju otrok in skrajšal ležalno dobo. Njegovo inovativno razumevanje zdravstva je pomenilo v takratnem svetu izjemno napredno zdravstveno obravnavo otrok, ki so jo preučevali strokovnjaki iz drugih zdravstvenih središč po Sloveniji in skupni državi.

Za svoje delo je Ludvik Kramberger prejel številna priznanja in nagrade, tudi najvišje občinske v občini Trbovlje. Leta 1984 je prejel prvojunijsko nagrado občine Trbovlje za izredne dosežke, leta 1996 pa je postal častni občan Trbovelj.

Umrl je 31. marca 2009 v Trbovljah.

Savus

Foto: Celjskozasavski.si

Viri in literatura

Irena Ivančič Lebar, Legenda zasavskega otroškega zdravstva, Razvoj, 2007

Irena Ivančič Lebar, Zgodovina zasavskega zdravstva, Trbovlje, Zasavski muzej Trbovlje, 2008

Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, Celjskozasavski.si


 

Previous article
Next article

Isti avtor