Na današnji dan leta 2011 je v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani umrl akademski slikar Janez Knez. V zgodovino se je zapisal kot eden najbolj prepoznavnih zasavskih slikarjev, ki je razvil samosvoj likovni izraz. Njegov opus je opazen v širšem slovenskem prostoru. Bil je tudi odličen pedagog in mentor mlajšim slikarjem.

Mladost

Akademski slikar Janez Knez se je rodil 19. novembra 1931 na Kumljanskem, na Dobovcu, kjer je kasneje tudi ustvarjal. Osnovno šolo je obiskoval na Dobovcu. Leta 1942 so bili Knezovi zaradi vojne izseljeni v taborišče v Nemčijo, na Dobovec se je družina vrnila šele leta 1945. Po končani osnovni šoli se je vpisal in leta 1954 tudi zaključil šolo za umetno obrt v Ljubljani.

Likovno ustvarjanje

Leta 1954 se je vpisal na Akademijo likovnih umetnosti v Ljubljani. Diplomiral je štiri leta kasneje pod mentorstvom profesorja Maksima Sedeja. Likovno se je največ izražal z oljnimi slikami in grafikami. V letih 1964 in 1987 je študijsko potoval v Egipt in v Pariz, a vleklo ga je na rodni Dobovec, kjer se je kasneje tudi ustalil. V Trbovljah je veliko ustvarjal tudi v svojem ateljeju. Do sredine 80. let je kot likovni pedagog poučeval v osnovnih šolah v Trbovljah, kasneje je do upokojitve leta 1991 deloval kot svobodni umetnik.

Razstave

Janez Knez je sodeloval na več kot sto skupinskih in samostojnih razstavah v Sloveniji in po svetu. Udeleževal se je slikarskih kolonij, srečanj, extemporov in delavnic ter bil pobudnik vsakoletnega slikarskega srečanja Art Kum in poletnih slikarskih šol za otroke na Kumljanskem.

Ob Knezovi 70-letnici (leta 2001) so v Delavskem domu Trbovlje pripravili retrospektivo njegovih del in predstavili monografijo, ki je izšla pri Pomurski založbi, napisal jo je likovni kritik Aleksander Bassin. Leto kasneje je sledila umetnikova retrospektiva v ljubljanski Mestni galeriji. Ob 90 letnici slikarjevega rojstva pa so pripravili izjemno skupno retrospektivno razstavo Knezovega ustvarjanja. Več mesecev so bile različne razstave na ogled v Delavskem domu Trbovlje, Galeriji Medija (Delavski dom Zagorje), galeriji Delavskega doma Hrastnik, planinskem domu na Kumu in v kulturnem domu v Loki pri Zidanem Mostu.

Nagrade

Za svoje delo je prejel več nagrad. Leta 1964 je v Trbovljah prejel Fakinovo nagrado, leta 1983 in 1987 je prejel odkupno nagrado na mednarodnem grafičnem bienalu v Ljubljani, leta 1988 Župančičevo nagrado (Ljubljana), leto kasneje je bil dobitnik Beneškega orla (Intart, Videm, Ljubljana), sledile so še najvišja priznanja v občini Trbovlje. Leta 2000 je bil prejemnik Prvojunijske nagrade, leto kasneje pa so ga razglasili za častnega občana občine Trbovlje.

Janez Knez je umrl 13. februarja 2011 v Ljubljanskem kliničnem centru.

Sinova

Oba njegova sinova Janez Mišo in Aleš Dejan sta se podala na umetniško pot, uveljavila sta se v slovenskem in širšem umetniškem prostoru; prvi kot akademski slikar, drugi kot ustanovni član Laibacha in član gibanja Neue Slowenische Kunst.

MP

Foto: fb

Viri in literatura

Aleš Gulič: slikarjev življenjepis. V: Bassin, Aleksander: Janez Knez. Murska Sobota, Pomurska založba, 2001

Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, Celjskozasavski.si. 2013

Turistično-razvojno društvo Kum: http://trd-kum.si/Content.aspx?page_id=8

Delo: http://www.delo.si/clanek/140409


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekLitijski karneval 2024