sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Na današnji dan: Fric Keršič

Fric Keršič z ilegalnim imenom Gal je bil Trboveljčan, ki je bil med obema vojnama eden najbolj pomembnih sindikalnih delavcev. Delal je v rudniku in se že kmalu pridružil komunistom. V vojni je organiziral odpor v Revirjih in bil eden glavnih partizanskih vodij. Umrl je po izdaji zaradi poškodb v boju in mučenja v zaporu.

Fric Keršič se je rodil 15. julija 1908 na Ojstrem v Trbovljah.

Zaposlen je bil v premogovniku Trbovlje. Politično aktiven je bil že pred vojno. Leta 1932 je postal član Komunistične partije Jugoslavije in 1937 član Komunistične partije Slovenije. Delal je v sindikalnem gibanju, organiziral odbore Delavske enotnosti, sodeloval v stavkah in drugih akcijah v Revirjih, zato je bil preganjan in večkrat zaprt.

Leta 1940 je postal član okrožnega komiteja KPS za Trbovlje. Po okupaciji Jugoslavije je deloval v ilegali. Fric Keršič z ilegalnim imenom Gal je nekaj časa deloval tudi v Revirski partizanski četi. Konec leta 1941 je postal sekretar mestnega komiteja KPS za Trbovlje in nato sekretar okrožnega komiteja KPS za Revirje. V tem času je na terenu poskušal obnavljati razbite organizacije Osvobodilne fronte in KPS. Leta 1942 so ga izdali, gestapovci so ga obkolili v kamnolomu nad zagorsko železniško postajo. Ni se predal brez boja, a Nemci so ga na koncu uspeli ujeti. Bil je hudo ranjen, zaradi mučenja je v zaporu 21. novembra 1942 umrl. Star je bil 34 let.

Po vojni so Keršiča 27. novembra 1953 proglasili za narodnega heroja. Po Fricu Keršiču je v Trbovljah poimenovana krajevna skupnost.

Savus

Foto: Wikipedia

Viri in literatura

Wikipedia


 

Previous article
Next article

Isti avtor