Čeprav nikoli ni bil gasilec, se je leta 1996 vključil v društvo in bil isto leto imenovan tudi za predsednika. Prosili so ga namreč, da kotredeško gasilstvo reši iz krize, v kateri se je takrat nahajalo. Danes ima društvo okrog 50 članov in 20 simpatizerjev, poveljuje jim Igor Hribar. Letno imajo štiri do pet intervencij, večinoma delujejo kot reševalci, uspešni pa so tudi na tekmovanjih. Ker pravih pogojev za vadbo nimajo, pravi Ivo Potočnik, večinoma koristijo igrišče in prostore v Potoški vasi, ki jih zadnja leta vzdržuje Moto klub Katastrofa. Že nekaj let januarja organizirajo tudi tekmovanje v hitrem spajanju sesalnega voda, za katerega je bil pobudnik zdaj že pokojni Janez Lavrih.

Gasilski dom je osrednji objekt v Kotredežu, saj ima dvorano z odrom, sejno sobo, v lasti pa tudi stavbo, ki je bila nekdaj last Kmetijske zadruge Izlake. »Še danes sem hvaležen bivšemu direktorju KZ Izlake Francu Sešlarju,« pravi Potočnik, »ker nam je takrat stopil naproti in nam pomagal. S tem objektom kot društvo lažje funkcioniramo. V najem dajemo tri stanovanja in gostinski lokal, kar nam prinaša mesečni prihodek.«

Vendar je osrednji gasilski objekt, ki mu je začela puščati streha, že potreben obnove. Ob 90-letnici, ki jo bodo praznovali prihodnje leto, si želijo tudi razširitve, s katero bi pridobili dodatno dvorano, stanovanje in nočitvene kapacitete za morebitne goste. PGD Kotredež je pobrateno z gasilskimi društvi iz hrvaškega Starega Grada, Korčule in češke Velike Opatovice. Kotredežani so v Stari Grad nekoč donirali star TAM-ov gasilski avto, letnik 1972, ki pa je – pravi Potočnik – pri njih še vedno v prvih vrstah, saj je dovolj ozek za vožnjo po tamkajšnjih ozkih ulicah. Člani društev vzdržujejo prijateljske odnose z vsakoletnimi obiski zdaj že 15 let.

TPK

Članek je bil objavljen v Zasavskem tedniku, letnik 4, številka 10.