Danes, 16. avgusta, bo ob 19.00 na muzejskem skednju domačije Medved v Podkumu potekal mednarodni glasbeni festival Ursus. Tam bo nastopil ansambel Ensemble.si, ki ga sestavljajo v tujini živeči slovenski glasbeniki.

Ensemble.si sestavljajo v tujini živeči slovenski glasbeniki, ki so po šolanju in kariernih začetkih v Sloveniji odšli na nadaljnje šolanje v tujino. Po ali tudi med šolanjem so si z uspešno opravljenimi avdicijami in preizkusnimi dobami zagotovili ugledna mesta v prestižnih orkestrih, opernih hišah in univerzah po Evropi. Tako so glasbeniki člani orkestrov Berlinske in Dunajske filharmonije, Bavarske državne opere, orkestra Frankfurtskega in Bavarskega radija, simfoničnega orkestra iz Hofa, Splitske glasbene akademije, Barenboim-Said akademije …

Želja po skupnem komornem muziciranju je bila vedno znova tema pogovorov ob srečanjih in tako se je leta 2018 odvil prvi koncert v Berlinu. Po res uspešnem prvem koncertu se je želja po druženju in skupnemu koncertiranju še okrepila in sledili so koncerti na Festivalu Ljubljana, Imagu Sloveniae, Glasbenem poletju v Bohinju, Piranskih glasbenih večerih, Klassik in Burghof v Celovcu, Narodnem domu v Mariboru, Novi Gorici in Celju ter v okviru srebrnega abonmaja Cankarjevega doma.

Ansambel koncertira v različnih sestavih, od dua vse do decetov in izvaja skladbe klasičnega, železnega repertoarja, pa tudi moderne kompozicije, ki so bile napisane prav za Ensemble.si.

Savus

Foto: festival Ursus