»Prostovoljsko delo mi je prineslo veliko izkušenj in novih znanj. Postala sem bolj komunikativna, zelo iznajdljiva in prilagodljiva. Naučila sem se delovati v timu in sprejemati dejstva, da vedno ne bo tako, kot sem si zamislila. Posamezniki lahko s prostovoljskim delom pridobijo veliko izkušenj in poznanstev, ki jim pomagajo v življenju in na karierni poti,« pravi Mateja Kos iz Podkuma.

Mateja Kos je prostovoljka od 16. leta. S prostovoljstvom se je najprej srečala v odboru za turizem, ki je deloval v okviru KS Podkum. Leta 2004 se je pridružila župnijskemu Oratoriju. To delo je opravljala vse do leta 2014 in že naslednje leto je svoje prostovoljsko poslanstvo nadaljevala kot del ekipe projekta Urlaub na vasi, ki ga izvaja Kulturno društvo Podkum.

Mateja je članica Kulturnega društva Podkum od leta 2007. Štiri leta je v društvu opravljala naloge tajnice, leta 2016 pa so jo izvolili za predsednico društva. Takrat je postala tudi del dramske skupine. Od leta 2015 kot prostovoljka sodeluje tudi v projektu Manj svečk za manj grobov, trenutno je še članica sveta krajevne skupnosti, na pomoč pa z veseljem priskoči tudi drugim društvom v krajevni skupnosti Podkum.

Prostovoljka je postala, ker si je želela sprememb  njenem kraju. V Podkumu se razen veselic ni dogajalo nič drugega. Za otroke in mlade ni bilo dejavnosti. V krajevni skupnosti so se odločili, da ustanovijo odbor za turizem, s tem pa razvijejo nove dejavnosti. Njen oče, ki je bil takrat član sveta, jo je predlagal za članico in tako se je začela njena prostovoljska pot. Sprva je Matejo motivirala želja po razvoju novih dejavnosti v kraju, danes pa jo motivirajo predvsem dejavnosti za otroke in mlade. Po njenem mnenju so ravno otroci tisti, ki potrebujejo največ animacije in programov.

Mateji največ pomeni pozitiven učinek prostovoljskega dela na ljudi in kraj. S počitniškim programom Urlaub na vasi so izjemno povezali lokalno skupnost. V programu namreč sodeluje večina lokalnih društev, podpirajo jih domači gostinci, javne in zasebne organizacije in podjetja. S tem projektom so izboljšali prepoznavnost kraja, otroci in mladi pa so vse bolj povezani med seboj. »Zelo pomembno je, da se otroci in mladi počutijo vključene in spoznajo, da obstaja zanimiv svet tudi zunaj elektronskih naprav,« pravi Mateja Kos.

Pri prostovoljskem delu jo najbolj razveselijo nasmehi na otroških obrazih. »Najlepše je slišati, da so uživali v aktivnostih in se imeli lepo. Veliko otrok v svojem okolju težko najde prijatelje, mnogi so ujeti v določene vzorce ali so celo zaznamovani;« razlaga Mateja.

Tudi sama je doživela nekaj podobnega, ko je bila osnovnošolka, zato se še toliko bolj zaveda pomena počitniških druženj otrok iz različnih krajev pri sklepanju novih prijateljstev: »V vseh teh letih sem spoznala veliko težkih zgodb in največ mi pomeni, da lahko naredim nekaj lepega za ta mala bitja. Ni lepšega, ko se takšen otrok odpre in zaživi, ker je potreboval samo enega dobrega prijatelja in okolje, kjer se je počutil sprejetega.«

O pomenu prostovoljstva ima Mateja razčiščene pojme: »Biti prostovoljec pomeni, da moraš imeti rad ljudi, biti potrpežljiv, sprejemati drugačnost in pomagati ljudem. Tistim, ki se še odločajo za prostovoljstvo, bi sporočila, naj dobro premislijo, če si tega res želijo. Prostovoljstvo je svobodna osebna odločitev in ni obveznost, ki ti jo nekdo naloži. Če pa se odločiš zanj, moraš biti pozitiven in prisoten s srcem.«

Vsakega, ki premore dobršno mero odgovornosti, zanesljivosti, veselja do dela z otroki in se želi pridružiti pestrim aktivnostim Kulturnega društva Podkum, z veseljem sprejmejo in mu ponudijo priložnost za sodelovanje.

KA

Foto: osebni arhiv