petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

KS Kotredež

V kraju stojita dve podružnični cerkvi. Na Rovah je cerkev svetega Duha, za katero poznavalci pravijo, da je verjetno najstarejša v zagorski župniji. Prvotno je služila kot grajska kapela grofov z gradu Gamberk, od koder naj bi po izročilu potekal podzemni rov v Tesen proti Rovam. Cerkev ima tri oltarje, glavni je posvečen Svetemu Duhu, levi stranski sveti Uršuli, desni pa svetemu Jerneju. Druga podružnična cerkev stoji v Kotredežu in ima prav tako tri oltarje. Glavni je posvečen svetemu Jakobu, levi svetemu Roku, desni pa svetemu Antonu Puščavniku. Prav na njegov god, 17. januarja, na Šterčevi domačiji ob cerkvi že vrsto let pripravljajo licitacijo krač, izkupiček pa namenjajo obnovi cerkve.

Razvejana krajevna skupnost seže vse do Klančiš, kjer stoji zelo obiskan lovski dom. V njem se zbirajo člani Lovske družine Zagorje ob Savi, od petka do sobote, pa tudi med prazniki, pa v njem obratuje gostišče, ki ga od leta 2003 vodi družina Žerko. Roman Žerko je pred leti posle predal sinu Mitji Žerku, še vedno pa rad postreže številnim pohodnikom, planincem in rekreativcem, ki prihajajo na Klančiše zaradi lepe narave, prijetnega ambienta, pa tudi slastne gobove juhe in jabolčnega zavitka.

Center Kotredeža je pri gasilskem domu, v katerem obratuje tudi zelo obiskan lokal Gasilček. Ob domu stoji spomenik padlim v NOB, ki so ga postavili leta 1981 po načrtu akademskega slikarja Franca Kopitarja. Nedaleč stran stoji kapela, na stavbi ob njej pa je spominska plošča v NOB padlim članom Jezernikove družine. Njim v spomin so v Kotredežu praznovali zadnjo soboto v avgustu tudi svoj krajevni praznik, a zadnja leta praznujejo ta praznik skupaj s tremi še drugimi zagorskimi v KS Franc Farčnik. V kraju pripravljajo tudi božično obdaritev otrok, organizirajo srečanje starostnikov in srečanje ob materinskem dnevu, krajani si lahko enkrat letno ogledajo gostujočo gledališko predstavo, ob prazniku dela postavijo mlaj, budnico pa jim zaigra Pihalni orkester Svea. Za športne in rekreativne aktivnosti zainteresiranih krajanov pa skrbita dve športni društvi. 

TPK

Članek je bil objavljen v Zasavskem tedniku, letnik 4, številka 10.

Isti avtor