ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

KS Kisovec Loke z novim vodstvom

Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu januarja in del februarja objavljamo sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa dodajamo še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in pred časom objavili v našem tiskanem časopisu. Tokrat nadaljujemo pregled z južnih strani občin. Danes je na vrsti KS Kisovec Loke v zagorski občini.

Krajevno skupnost Kisovec Loke bo v mandatu 2022 do 2026 vodila predsednica Blanka Razpet, člani sveta KS pa so še Nataša Knol, Žan Ocepek, Nada Starman Ržišnik, Mojca Judež, Robi Kralj, Leopold Roglič, Ana Čebin in Alojzij Klančišar.

Krajevna skupnost Kisovec-Loke je druga največja v zagorski občini po številu prebivalcev. V njej je čutiti razgibano društveno življenje, iz nje izhajata tudi dva znana Zagorjana, ki sta besedo o Sloveniji ponesla v širni svet.

KS Kisovec-Loke povezuje osem kilometrov lokalnih cest, 9 kilometrov krajevnih in 10 kilometrov urbanih javnih poti, ki so pretežno asfaltirane. Osrednji, dolinski del krajevne skupnosti predstavljata naselji Loke in Kisovec. Loke so starejše, saj so prvič omenjene leta 1437, medtem ko sta rojstvo in razvoj Kisovca tesno povezana z začetkom pridobivanja premoga in razvojem rudnika, ki je pričel obratovati leta 1868. Največji hribovski kraj so Čolnišče, nad katerimi se razteza vas Vrh z najvišjo točko KS, vrhom Golavca, katerega nadmorska višina znaša 731 metrov. Sledijo Zavine, Spodnji Šemnik in Strahovlje. KS meji na krajevne skupnosti Rudnik-Toplice, Kotredež, Čemšenik, Izlake in Šentlambert.

Na Lokah stoji Rudarski muzej Zagorje, ki je to območje zaznamovala dolgih 250 let. Predstavlja poglavje zgodovine, ki je pustilo močne sledi na okolju in rodovih rudarjev, ki so si svoj prigarani kruh služili globoko pod zemljo. Janez Vajkard Valvasor je v svoji Slavi vojvodine Kranjske (1689) pisal o premogu v Strahovljah, ki ležijo na severozahodu KS Kisovec-Loke. Zanj je uporabil lokalno znani izraz zmajeva kri. Zadnja leta pa ime Strahovelj in s tem tudi Kisovca in Zagorja proslavlja kolesar svetovnega formata Primož Roglič.

V KS deluje 12 društev; osem športnih, dve gasilski ter dve kulturni društvi, od katerih se lahko KD Svoboda pohvali s sedmimi sekcijami, hkrati pa gosti štiri glasbene skupine in medgeneracijsko društvo. Tudi svet KS skrbi za druženje, saj organizira srečanje starejših občanov in praznovanje krajevnega praznika. Slednje prirejajo v spomin na svojega rojaka, častnega občana in nekdanjega predsednika države dr. Janeza Drnovška ob njegovem rojstnem dnevu, 17. maju.

MD in MD

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor