V soboto je v trboveljskem mestnem parku dišalo po grenadirmaršu, ki ga je v sklopu kuharskega tekmovanja pripravljalo 11 ekip. Kuharsko tekmovanje Grenadirmarš je v Trbovljah postalo že tradicionalno, prvič ga je Občina Trbovlje organizirala leta 2017.

Ekipe, ki so se med seboj borile za zlato, srebrno in bronasto ponvico, so bile: Turistično društvo Trbovlje, Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, Prosvetno društvo Čeče Hrastnik, Zasavska ljudska univerza, Društvo kmečkih žena in deklet Trbovlje, ekipa Rudarsko muzejskega in etnološkega društva Perkmandeljc Trbovlje, Zavod za mladino in šport Trbovlje, Občina Trbovlje, Rudarsko društvo sv. Barbara Sedraž, Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje.

Po mnenju strokovne žirije, ki so jo sestavljali Angela Muhič – Geli (knapovska gospodinja, ki je kot kuharica delala v rudarski menzi na Ajnzerju), Martin Vodušek iz Gostilne Martin (širšem slovenskem prostoru znan kot nosilec različnih priznanj na tekmovanjih in gostinskih zborih) in Slavko Pajntar –  Pinki, predstavnik Turistične zveze Slovenije, je tretje mesto zasedlo Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje, drugo mesto si je prikuhalo Prosvetno društvo Čeče Hrastnik, zmagovalni grenadirmarš pa so skuhale članice Turističnega društva Trbovlje.

Predsednica Turističnega društva Trbovlje Joži Kukovič je ob prevzemu zlate ponvice dejala: »Imam sodelavke, ki so zlata vredne. Zato so zlato tudi dobile. Kuhale so s srcem. In če daš del sebe v proizvod, kakršen koli, ki ga delaš, kuhaš ali izdeluješ, sigurno uspe. In evo, to je sedaj naš uspeh. Bravo, punce.«

Uspešno ter častno je bilo tudi, da se je pred tekmovanjem pod okriljem Društva Perkmandeljc po trboveljskih ulicah v spremstvu Rudarske godbe Hrastnik v povorki sprehodilo več kot 150 uniformiranih rudarjev Združenja Ruda. Po razpustu čete pred občinsko zgradbo se je njihovo druženje nadaljevalo v parku, kjer so v kulturnem programu sodelovali Vrtec Trbovlje, zbor OŠ Tončke Čeč, Vokalna skupina Tonika, Moški pevski zbor Loški glas, Delavska godba Trbovlje in Folklorna skupina Delavskega kulturnega društva Svoboda Senovo.

Zmagovalno ekipo Trbouskih turistk so sestavljale Eli Ceglar, Mojca Cerovšek, Barbara Smode, Karmen Iglič, Regina Brečko Bukovec in Joži Kukovič. Povedale so, da so pravzaprav kuhale dva grenadirmarša. Enega takšnega, ki so ga jedli v starih časih v revnih družinah, kjer niso poznali ocvirkov in svinjine. Drugega so naredili z ocvirki. V njihovem izdelku je bilo precej domačih sestavin, ki so jih nabrale v vrtovih. Lepo so okrasile tudi stojnico, za aranžiranje je poskrbela Renata Žirovnik.

Še to: Zmagovalnega grenadirmarša je prehitro zmanjkalo, zato so Trbouske turistke obljubile, da ga skuhajo ponovno. Spremljajte Savus in izvedeli boste kje in kdaj.

Savus

Foto: Občina Trbovlje, TD Trbovlje