Od novembra do aprila se članice društva srečujejo vsako sredo v prostorih KS Franc Salamon v Gabrskem, v mesecih, ko je dela na kmetijah več, pa vsako prvo sredo v mesecu. Predsednica društva je že deseto leto Ana Zakonjšek, ki živi v Knezdolu. Tam ima tudi kmetijo z več kot šestimi hektarji obdelovalnih površin. Društvo tesno sodeluje z lokalno skupnostjo in šolami. Tako kar na domačiji Ane Zakonjšek prvošolci OŠ Tončke Čeč vsako leto zasadijo zelenjavno-zeliščni vrt. Dobrote, ki na njem zrastejo, jim v šoli postrežejo naslednje leto, ko so otroci v drugem razredu. Na tak način želijo članice mladim predstaviti in približati skrb in veselje do pridelovanja lokalne hrane.

Sicer pa so vpete v številne dogodke, za katera kuhajo, pečejo kruh, potico in drobno pecivo. Sodelujejo na številnih tekmovanjih in prinašajo domov tudi številna priznanja. Med njimi tista za domači kruh, ki ga pečejo na tekmovanju Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju, pa za kislo župo, ki jo kuhajo v Jakobskem dolu. Med njihovimi priznanji so tudi priznanje s festivala zasavske kulinarike Funšterc, Turističnega društva Trbovlje, društva Magnet in Zveze kmetic Slovenije za tekmovanje na državnih ženskih kmečkih igrah ter dvakrat tudi za sodelovanje v izboru kmetice leta. Leta 2013 je v izboru sodelovala Zakonjškova, leto pozneje pa Tatjana Pirnat.

Dobrodušne trboveljske kmečke žene in dekleta boste maja srečali na Mrzlici, kjer za pohodnike pečejo palačinke, udeležujejo se srečanja zasavskih aktivov kmečkih žena in organizirajo žetev pšenice na star način. Oktobra, okrog svojega praznika, svetovnega dneva kmetic, pa dajo tudi za mašo v cerkvi svetega Martina v Trbovljah. Z njo se zahvalijo za vse dobro v letu in seveda priporočijo za zdravje in dobro letino tudi v prihodnjem.

Tatjana Polanc Kolander

Članek je bil objavljen v Zasavskem tedniku, letnik 4, številka 11

Prejšnji članekDva zasavska mlada upa
Naslednji članekCesta Trbovlje -Zagorje še neprevozna