Dramska skupina Kulturnega društva Podkum je v nedeljo, 3. decembra, v večnamenskem prostoru Podružnične šole Podkum, pripravila premiero nove predstave za odrasle z naslovom Kje je meja. Igro je režiral Matjaž Fajfar, za kostume sta poskrbeli Mateja Kos in Maja Odlazek.

Člani so pridno vadili celo leto. Režijo je prevzel Matjaž Fajfar, ki ima tudi vlogo enega od sosedov, ki se krega za mejo. Poleg njega v predstavi nastopa še osem članov, pri izvedbi predstave pa pomagajo še štirje člani tehnične ekipe. Ker v Podkumu nimamo dvorane z odrom, smo se dogovorili s Podružnično šolo Podkum, da smo lahko imeli v njihovem večnamenskem prostori. Za pomoč in sodelovanje smo jim zelo hvaležni.

Kostumografijo sta prevzeli vodji odrasle dramske skupine Mateja Kos in Maja Odlazek, ki sta oblekli igralce v kostume z območja Alpskih dežel. Ženski del je tako oblečen v tako imenovan dirndl, ki je sestavljen iz oprijetega steznika nizkim izrezom, bluze, ki se nosi pod steznikom, širokega krila in predpasnika. Moški del pa je oblečen v lederhosen, ki je sestavljen iz usnjenih hlač na naramnice, z različnimi izvezenimi vzorci, srajce in štrikanih nogavic. Dirndl in lederhosen veljata danes za narodno nošo, razvila pa se je iz oblačila alpskih kmetov med 16. in 18. stoletjem. Tudi slovenska narodna noša spada v ta alpski del narodnih oblačil in ima elemente dirndla.

Zgodba govori o dveh sosedih, ki se kregata za mejo med njunima kmetijama. Do spora prihaja predvsem pri prestavljanju kolov, ki označujejo mejo. Da se zgodba še bolj zaplete, se hči zaljubi v soseda s katerim je oče v sporu. Situacijo poskuša rešiti župnik. Kako pa se vse skupaj reši, pa lepo vabljeni, da si ogledate našo predstavo.

V aprilu bomo nastopali tudi v Kulturnem centru Delavski dom Zagorje ob Savi, saj je naša predstava vključena v abonma kot zadnja predstava domače gledališke predstave.

Mateja Kos

Foto: KD Podkum


 

Prejšnji članekNeželeni učinki prehranskih dopolnil
Naslednji članekDanes dogaja