Na današnji dan se je leta 1891 v Turju rodil zgodovinar Janko Orožen, ki je napisal temeljni zgodovinski deli naših krajev Zgodovino Trbovelj, Hrastnika in Dola ter Zgodovino Zagorja,  leta 1978 v Ljubljani umrl eden najbolj prepoznavnih dirigentov trboveljske Delavske godbe Tone Hudarin.

V Hrastniku bo KUD Veter organiziral večer zimzelenih melodij, v kinu Zagorje pa otroški Medvedkov božični čudež in Troli 3 v Trbovljah. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 10. december 2023


Vreme

danes dogaja Danes zjutraj bo oblačno s padavinami, meja sneženja bo sprva na okoli 600 m, nato se bo dvigala, po nekaterih nižinah bo možna poledica. Čez dan se bo delno razjasnilo.

Jutri se bo od zahoda oblačnost povečala, nekaj jasnine bo v severni in vzhodni Sloveniji. Ponekod bo zapihal jugozahodnik, topleje bo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste. Pazite: posebej je urejena pešpot zaradi zapore hodnika za pešce.

Na regionalni cesti Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku na Cesti 1. maja je do 31. decembra oviran promet zaradi komunalne in prometne ureditve.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni predvidenih odklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 12. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Turje, izvod 1. Peklar in od 12. do 14. ure TP Slatno izvod 1. Turje (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Delavski dom Hrastik

KUD Veter organizira ob 18. uri v Delavskem domu Hrastnik večer zimzelenih melodij.


Delavski dom Zagorje

Art Kum

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je odprta likovne razstave Art Kum 2023. Razstavljali bodo Bogdan Barovič, Jože Potokar Cvrčo, Milan Razgoršek, Vida Praznik, Nevenka Flajs, Severina Trošt Šprogar, Stanka Bantan, Robert Hiršl, Lojze Adamlje, Jure Crnkovič, Nina Gole, Vukašin Šobot, Lojze Kališnik, Nena Bedek, Vili Lamovšek, Janez Mišo Knez, Tadej Gulič, Benjamin Kreže, Vesna Lenič Kreže, Zdravko Dolinšek. Razstava bo na ogled do 13. decembra.


Delavski dom Trbovlje

Razstava ob dnevu svete Barbare

V prostorih Delavskega doma Trbovlje je odprta tradicionalna razstava ob dnevu Svete Barbare. Svoje umetnine bosta razstavljali Pika Gačnik in Marjeta Hribar. Pika Gačnik se v svojem delu osredotoča na grafiko ter poglobljeno raziskuje področje alternativnih grafičnih tehnik globokega tiska – kolagrafijo ter grafiko razširjenega polja. Avtorica se na razstavi predstavlja s serijo grafik Kuolmografija. Mednarodno priznana umetnica Marjeta Hribar s svojim delom predstavlja slovensko dediščino in predvsem premog na nov, kreativen način, ki je usmerjen v trajnostno prihodnost.

Razstava bo na ogled do 17. decembra, v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 16. do 19. ure. Galerija bo v soboto, 9. decembra, odprta od 16.00 do 17.00. Lahko si jo ogledate tudi po predhodnem dogovoru na številki 051 626 296.


Delavski dom Trbovlje – kino

Troli  3

10.30 uri

Ameriški animirani in sinhronizirani film, režija Walt Dohrn, Tim Heitz

Po dveh filmih o pravem prijateljstvu in neizprosnem spogledovanju sta Popi (Anna Kendrick) in Veja (Justin Timberlake) zdaj uradno končno par. Ko se zbližata, pa Popi odkrije, da ima Veja skrivno preteklost. Nekoč je bil namreč član njene najljubše fantovske skupine BroZone s svojimi štirimi brati – Floydom (Troye Sivan), Johnom Doryjem (Eric André), Spruceom (Daveed Diggs) in Clayom (Kid Cudi). Skupina BroZone je razpadla, ko je bil Veja še dojenček, prav tako pa je razpadla družina in Veja od takrat ni videl svojih bratov. Toda ko brata Floyda zaradi njegovega glasbenega talenta ugrabita dva zlobna pop zvezdnika – Velvet (Amy Schumer) in Veneer (Andrew Rannells), se Veja in Popi podata na težavno in čustveno potovanje, da ponovno združita preostale brate in rešita Floyda pred nejasno usodo.


Delavski dom Zgorje – kino

Medvedkov božični čudež

ob 10.30

Norveška družinska pustolovščina, režija Andrea Eckerbom

V tej čudoviti božični zgodbi se bo medvedek naučil, da je pravo bogastvo v naših srcih in da prava čarobnost praznikov izvira iz ljubezni in druženja s prijatelji in družino. Snežinke, dišeči mandlji in utripajoče lučke ustvarjajo popolno vzdušje na božičnem sejmu, kjer deklica Manca odkrije neverjetno skrivnost: na zgornji polici loterijske kabine je najbolj srčkan medvedek pravkar premaknil glavo in začel vohljati. Ker z njim začuti takojšnjo povezanost, si Manca ne more zamisliti boljše božične želje, kot to, da ga bo dobila, zato se odloči, da se ji bo izpolnila. Toda medvedek ima drugačne načrte… sanja o bogatem lastniku, ki mu lahko pokaže vse, kar svet ponuja. Ko pa medvedka odpeljejo v drvarnico, mu njegova nova najboljša prijateljica, ježka Olga, pomaga razumeti, kaj je v življenju zares pomembno… Film je sinhroniziran v slovenščino.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Janko Orožen

Na današnji dan se je leta 1891 v Turju rodil zgodovinar Janko Orožen, ki je napisal temeljni zgodovinski deli naših krajev Zgodovino Trbovelj, Hrastnika in Dola ter Zgodovino Zagorja. V njegovi zapuščini najdemo več kot 30 knjig, 170 razprav, člankov ter poročil ter 12 učbenikov. Bil je učitelj na različnih šolah, njegovo življenje pa je predvsem povezano z zgodovino. Podrobno je raziskal tako zgodovino zasavskih krajev kot zgodovino celjske kotline. Pomembno je bilo tudi njegovo delo prevajalca. Umrl je 30. septembra leta 1989 v Celju.

Tone Hudarin

Na današnji dan je leta 1978 v Ljubljani umrl eden najbolj prepoznavnih dirigentov trboveljske Delavske godbe Tone Hudarin. Rodil se je 25. septembra leta 1901 v Trbovljah. Že kot 12 leten deček je v godbi pričel igrati klarinet, samo 14 let pozneje pa je mladenič z izjemnim posluhom in vedoželjnostjo godbo že vodil kot dirigent in jo popeljal na raven, višjo od tedanjih profesionalnih orkestrov.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan človekovih pravic

Generalna skupščina je leta 1950 pozvala vse države in zainteresirane mednarodne organizacije, da 10. december praznujejo kot dan človekovih pravic. Na ta dan je leta 1948 Generalna skupščina sprejela Splošno deklaracijo človekovih pravic.

 


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekKje je meja
Naslednji članekNa današnji dan: Janko Orožen