ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Kauzerju najvišja kajakaška nagrada na svetu

Nagrade zlato veslo so podelili na svečani prireditvi v Silkeborgu na Danskem. Peter Kauzer je že od konca preteklega leta na pripravah v Avstraliji, zato se prireditve ni udeležil, zbrane pa je pozdravil preko video povezave. Z izbranimi besedami je med drugim povedal: »Zelo sem ponosen, da sem s svojimi vožnjami in osebnostjo prepričal člane akademije. Zmagati v konkurenci, kjer so združene vse discipline, je nekaj posebnega. Ta nagrada je priznanje za vse dosedanje kajakaške uspehe in potrditev, da sem pustil pečat v kajakaškem športu še pred zaključkom svoje kariere.« Kauzer v kajakaških krogih uživa izjemen ugled, prav tako pa mu vedno dajejo podporo tudi njegovi navijači iz celega sveta.

Med tremi finalisti, ki so jih z glasovanjem preko spleta izbrali kajakaški navdušenci iz vsega sveta in člani strokovne komisije, sta bila še nemški sprinter na mirnih vodah Tom Liebscher, olimpijski prvak iz Ria ter dobitnik dveh zlatih kolajn na lanskem svetovnem prvenstvu v Račicah, ter južnoafriški šampion v kajakaškem maratonu Hank McGregor, ki se ponaša z desetimi naslovi svetovnega prvaka.

Med medijskimi predstavniki so člani strokovne komisije nagradili Slovenko Nino Jelenc. Jelenčeva je predstavnica za stike z javnostmi pri Kajakaški zvezi Slovenije in evropski kajakaški zvezi.

Najboljša športnica leta je postala avstralska slalomistka na divjih vodah Jessica Fox, najboljša mladinka češka spustašica na divjih vodah Barbora Dimovovova, najboljši trener pa Britanec Dennis Newton. Proglasili so tudi najboljši kajakaški dogodek lanskega leta, priznanje so si prislužili organizatorji svetovnega prvenstva v slalomu in spustu na divjih vodah v francoskem Pau. Med nagrajenci sta bila še dva Danca. Finn Larsen je prejel nagrado za življenjsko delo, nekdanji tekmovalec in trener Ole Torp pa je bil sprejet v slavnostno akademijo. Posebno nagrado akademije pa je prejel še Kauzerjev konkurent za naziv najboljšega športnika leta Hank McGregor.

V glasovanju ljubitelji kajakaštva preko spletnega glasovanja in člani strokovne komisije določijo po tri finaliste v posameznih kategorijah, potem pa o zmagovalcih odločijo s ponovnim glasovanjem člani strokovne komisije. Letos je bil v širšem izboru nominirancev za svetovno kajakaško nagrado med trenerji nominiran tudi Peter Kauzer st., a je dobil žal premalo glasov za uvrstitev med tri finaliste.

ZT

Isti avtor