Beseda akne je medicinski izraz za mozolje. Mozolji se pojavijo, ko se pore zamašijo z odmrlo kožo in maščobo ter se v njih kopičijo bakterije. Koža se vname, lahko postane rdeča in zateče.

Kako lahko zmanjšamo pojav mozoljev

Način, kako skrbite za svojo kožo, lahko zelo vpliva na pojav mozoljev. Zato je priporočljivo:

  • Umivanje obraza z mlačno vodo do dvakrat dnevno. Ne uporabljajte agresivnih mil, pač pa nežen čistilni pripravek (gel, losjon) za obraz. Ne drgnite obraza, ker se lahko mozolji poslabšajo in se lahko poškoduje koža.
  • Mozoljev ne stiskajte, saj lahko s tem poslabšate stanje in poškodujete kožo. Poleg tega lahko pride do okužbe.
  • Izogibajte se mastnim pripravkom in izdelkom, ki mastijo kožo, saj lahko stanje poslabšajo. Uporabljajte izdelke, ki navajajo, da so »nekomedogeni«, kožo vlažijo in/ali so izdelani posebej za te težave s kožo.

Ali lahko sami pozdravimo mozolje?

Če mozoljavost ni huda, lahko poskusite s pripravki, ki se nanašajo na kožo in se dobijo brez recepta ali z izdelki, namenjenimi za mozolje. Včasih je uporaba več različnih izdelkov (krema, čistilni gel, čistilni losjon …) naenkrat bolj učinkovita kot uporaba samo enega izdelka. Zaradi možnosti alergij na pripravke je priporočljivo, da jih najprej (prve tri dni) nanesete na manjše področje.

Če se stanje ne izboljša po treh mesecih ali pa imate zmerno do močno izražene akne, se posvetujte s farmacevtom ali zdravnikom glede ukrepov.

Kaj pa uporaba prehranskih dopolnil?

Pri mozoljih gre za vnetje, zato lahko uporaba prehranskih dopolnil, ki zmanjšujejo vnetje, pomaga do bolj čiste kože.

Po nekaterih raziskavah je učinkovita uporaba visokih odmerkov omega 3 (EPA in DHA) ali omega 6 maščobnih kislin – znatno se je zmanjšalo število in resnost aken. Preiskovanci so prejemali 1 g omega 3 maščobnih kislin 10 tednov in so dosegli izboljšanje v primerjavi s skupino, ki ni prejemala teh prehranskih dopolnil.

Cink lahko prav tako zmanjša pojav aken, vendar so odmerki, pri katerih je viden učinek, tako visoki, da so lahko toksični.

Po drugi strani pa lahko visoki odmerki vitamina B12 poslabšajo stanje oz. povzročijo izbruh aken.

Čeprav ni pogosto, lahko pri ljudeh, ki so občutljivi na jod, pride do izbruha aken ali drugih kožnih reakcij, če uživajo multivitamine z jodom ali pripravke s kelpom.

Dokazali so tudi povezavo med uživanjem kakava in pojavom aken.

Če potrebujete nasvet, ste vabljeni v našo lekarno.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.