V rovu Rudnika Hrastnik so v četrtek, 3. junija, organizatorji predstavili prvi festival delavskega filma Kamerat. Ta bo v hrastniških rudniških objektih potekal od 1. do 3. julija 2021. Na festivalu bodo predvajali 13 filmov, tako slovenskih kot tujih producentov. Organizatorji festivala so Občina Hrastnik, Kulturno rekreacijski center, Turistično informacijski center Hrastnik ter Gibanje za dostojno delo in socialno družbo.

Na konferenci so predvajali kratki animirani film Dušana Kastelica The box (Celica) in kratki dokumentarni film Steklarna blues nemškega režiserja Petra Braatza, s katerim je v nadaljevanju potekal tudi pogovor. Braatz je povedal marsikaj zanimivega o Hrastniku in snemanju filma v hrastniški steklarni. Kastelic in Simon Tanšek (večkrat nagrajeni direktor fotografije, ki prav tako sodeluje pri festivalu) se uvodnega dela festivala nista mogla udeležiti, zato sta se oglasila preko videoposnetkov in prisotne povabila na festival.

Glavna organizatorka (»delovodja«, se je imenovala sama) Nina Kavzar je poudarila, da gre za prvi in edini festival delavskega filma v Sloveniji, katerega rdeča nit je delavstvo. Župan Marko Funkl je še dodal, da si želi, da postane Kamerat za Hrastnik, kar je Festival Lent za Maribor in Evropska prestolnica kulture za Novo Gorico. Njihova ambicija je, da Hrastnik postane znano in solidarno mesto, v katerega se bodo ljudje vračali.

Sabina Bravec

Foto: Marko Planinc

Prejšnji članekKradli zamrznjeno hrano
Naslednji članekOlimpijska bakla v Zagorju