četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Kako urediti vrt?

Pri načrtovanju upoštevajte različne dejavnike.

Vrt je kraj, kjer se lahko sprostimo in uživamo v naravi. A sama ureditev vrta lahko predstavlja velik izziv, saj je potrebno upoštevati različne dejavnike: velikost vrta, njegova lega, vrsta tal in seveda želje in potrebe. Nasvete, kako se lotiti načrtovanja in urejanja vrta, je z nami delil mlad pridelovalec hrane Jan z Janovega vrta.

Po eni strani lahko urejanje vzame veliko časa po drugi strani pa prinese številne koristi, kot so izboljšanje videza okolice, povečanje udobja in užitka ob vrtnarjenju in ob pridelanem sadju ter zelenjavi. S tem pa poskrbite tudi za izboljšanje zdravja in počutja.

Preden se lotite urejanja vrta

Ko sem urejal svoj prvi tržni vrt, sem se osredotočil na tri ključne vidike:

  • funkcionalnost – ker vrt uporabljam za tržne namene, morajo biti procesi bolj optimizirani, pri čemer ima funkcionalnost pomembno vlogo,
  • estetiko – želel sem tudi, da je vrt estetsko lep, saj bodo stranke videle moje pridelke v še boljši luči,
  • trajnost – vidik trajnosti pa sem večinoma vpeljal z metodami, ki jih uporabljam tudi sicer na vrtu, to je sonaravna pridelava zelenjave brez prekopavanja tal.

Preden se praktično lotite urejanja vrta, je pomembno, da si zastavite cilje in predstavljate, kako bi radi, da izgleda vaš vrt.

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da je dobro kombinirati dobre ideje, da si lahko izberete kombinacijo vseh in tako si sestavite vrt po vašem okusu.

Kako se lotiti načrtovanja vrta?

Po postavljenih ciljih lahko začnete z načrtovanjem samega vrta. Seveda lahko za pomoč najamete strokovnjake ali pa se tega zabavnega opravila lotite sami. Pri tem upoštevajte zgoraj naštete vidike in zraven še prostor, ki ga imate na voljo.

Na mojem vrtu prevladuje simetrija, ker sem želel, da so vse grede enako velike. S tem sem si olajšal delo pri kupovanju in uporabi kopren ali folij. Tako vse koprene ustrezajo vsem gredam. Za vaš domači vrt pa je nešteto možnosti. Razmisliti morate, ali bi na vrt umestili tudi prostor za rekreacijo ali klopco za počitek in opazovanje vrta. Nekateri se odločajo tudi za dodajanje vodnik elementov, kot je ribnik.

Pri tem je dobrodošlo, da so vam grede, s katerih boste pobirali največ pridelka, najbližje. Tudi kompostni kup je smiselno postaviti nekam v bližino, a še vedno malo na stran, da vrt ostane lep.

Pripravite plan zasaditve

Glede na velikost in število gred lahko pripravite plan zasaditve. Verjetno si želite, da so grede čez celo leto zasajene. Sejte in sadite predvsem tisto, kar radi jeste. Ob tem pa lahko tudi malo eksperimentirate in zasadite tudi kaj nenavadnega. Veliko se govori tudi o kolobarjenju in dobrih in slabih sosedih.

Pri izbiri pestrosti zelenjave bodite pazljivi. Tudi mene so na začetku srbeli prsti in izbral sem kar velik nabor različne zelenjave. To pomeni, da je potrebno vedeti veliko specifičnih informacij o velikem številu sort. Zaradi tega raje začnite z manjšo pestrostjo in vsako leto kaj dodajte.

Enako velja pri odločitvi, kako velik naj bo vrt. Moj vrt je velik 1000 kvadratnih metrov in priznam, da je vse dobro obdelati kar velik zalogaj. Če je to vaš hobi, si seveda ne želite preveč dela.

Imate na vrtu tudi vrtno lopo, v kateri imate pospravljeno orodje za vrtnarjenje ter morda tudi robotsko kosilnico? Z zavarovanjem doma je zavarovana tudi vaša vrtna lopa, če se nahaja v istem kraju (naselju) kakor stanovanjski objekt, in sicer za nevarnosti, za katere ste zavarovali tudi hišo oz. stanovanje.

Če vam npr. z vrta ukradejo robotsko kosilnico, v zavarovanje doma pa ste dodali tudi kritje za tatvino in objestna dejanja (že vključeno v paketa Veliki in Comfort), bo škodo krilo zavarovanje. Pogoj za zavarovalno jamstvo je, da ima robotska kosilnica vgrajen vsaj en zaščitni sistem proti kraji (npr. vnos PIN kode za njeno uporabo, inštalacijska ključavnica, časovna ključavnica, zvočni alarmni sistem, GPS modul za sledenje). Preverite več informacij

PR objava


 

Previous article
Next article

Isti avtor