Verjetno ste tudi vi že kdaj slišali za čudežni internetni denar, Bitcoin. Predvsem ste slišali, da so nekateri ogromno zaslužili z njim. Zdi se vam, da ste zamudili svoj vlak, saj je zadeva zrasla prek vseh meja in vaši možgani vam pravijo, da ste prepozni. Poleg tega je zadeva bolj kot ne rezervirana samo za računalniške mojstre, mlade ljudi, ki se spoznajo na te zadeve.

Tudi sam sem (bil) precej len in debeloprst, kar se tiče računalništva in vseh zadev povezanih z njim. Čeprav sem slišal in zvedel za Bitcoin tehnologijo že leta 2012, ji nisem posvečal pozornosti in leta so minevala. Vendar sem v tem času, vse do leta 2017, večkrat slišal za ta novi fenomen, ki se je pojavil in moja pozornost je rastla do te mere, da sem šel v akcijo in kupil svoj prvi Bitcoin. In takrat se je vse spremenilo, saj me je zadeva začela res zanimati, pomagalo pa je tudi to, da je cena rasla.

Verjetno je najboljše za vas, da greste v akcijo in kupite svoj prvi delček Bitcoina. Kako delček boste rekli? Ali ni potrebno kupiti minimalno vsaj enega? Ne, in to bi bilo tudi zelo težko, saj je trenutna cena enega približno 45.000 €. Lahko kupite za katerikoli znesek, saj se 1BTC lahko razdeli na 100 milijonov delov in tak najmanjši delček Bitcoina se imenuje 1 Sathosi, po neznanem izumitelju internetnega denarja. Se pravi, da lahko kupite Biotcoin tudi za npr. 100 €.

Kje lahko kupim svoj prvi del BTC?

(BTC=oznaka ali kratica, kot se uporablja na spletnih menjalnicah)

Na internetu obstajajo menjalnice (borze), ki omogočajo trgovanje. Tukaj se zbirajo tako kupci, kot tudi prodajalci BTC. Tukaj lahko kupite ali pa prodate svoj Bitcoin. Svoje € boste brez težav zamenjali v BTC ali pa obratno. Teh borz je ogromno, ena izmed njih je Bitstamp, ki je bila prva regulirana borza za nakup BTC na svetu, ustanovila pa sta jo leta 2011 Slovenca Nejc Kodrič in Damijan Merlak.

Leta 2018 sta jo prodala in s tem postala ena izmed najbogatejših Slovencev. Govori se, da je cena pri prodaji znašala okoli 350 milijonov $. To borzo so leta 2015 napadli hekerji, ki so odtujili približno 19.000 BTC, kar je bilo takrat vredno okoli 5 milijonov $ (danes cca 1 milijarda $). Vsa ta sredstva so oškodovani uporabniki borze dobili nazaj in s to potezo sta slovenska lastnika pridobila ogromno simpatij in zaupanja uporabnikov in kljub zamenjavi lastnikov je Bitstamp zaupanja vredna menjalnica.

Kako odprem račun na menjalnici Bitstamp.net?

Svoj osebni račun se odpre povsem podobno kot na katerikoli drugi spletni strani. Vpisati je potrebno vse svoje podatke in dokazati, da ste vi lastnik e-maila in vseh podatkov, s katerimi se vpisujete. Sledite vsem navodilom na strani, poslati pa boste morali tudi slikan osebni dokument in potrdilo o vašem prebivališču (npr: račun na katerem je jasno vidno vaše ime in naslov). Ko boste dobili sporočilo od Bitstampa, da je vaš račun verificiran, pa boste lahko na Bitstamp poslali svoje €.

Kako pošljem € na menjalnico?

To lahko naredite direktno z nakazilom preko spletne banke ali pa greste fizično na banko, kjer naredite SEPA nakazilo (v žepu pa imate sprintan list, kjer imate podatke, na katero banko nakazati € – te podatke dobite seveda na Bitstampu). Običajno je denar na vašem računu na spletni borzi v enem ali dveh dneh. Nakup Bitcoina je nato enostaven, saj samo zamenjate € v BTC po trenutnem tečaju.

Ostale možnosti nakupa

Provizija za nakup preko SEPA na tej borzi je 0,5%, kar pomeni da pri nakupu za 1000€ plačate le 5€, kar je poceni v primerjavi z ostalimi možnostmi. Če kupite BTC direktno s kreditno kartico na Bitstampu, znaša provizija visokih 5%. Običajno je tako visoka tudi na BTC bankomatih, kjer lahko direktno in takoj kupite BTC. Obstaja še mnogo načinov za nakup, ampak običajno so provizije vedno višje kot na reguliranih menjalnicah, kakršna je Bitstamp.

Seveda je najlažje kupiti BTC direktno od koga, ki bi ga rad prodal, tako pa se seveda izognete plačilu kakršne koli provizije, oz. se sami dogovorite za ceno. Problem je le v tem, da boste težko našli prodajalca, saj je naložba v Bitcoin predvsem investicija, kar pomeni, da odločitev za nakup pomeni dolgoročno naložbo, katere smiselna doba je več let.

Kje lahko hranim svoje Bitcoine?

Po nakupu BTC imate na vašem računu na menjalnici recimo 0.01BTC. Ali je moj BTC tukaj varen?

Moje mnenje je, da je ta borza izredno varna, tako da je hranjenje sredstev varno, sploh če ta znesek ni res visok. Res pa je, da takrat, ko hranimo svoje Bitcoine na borzi, zaupamo tej borzi, da bodo res hranili BTC za nas. Borza je točka preloma, kar pomeni, da hekerji vedo, kam morajo napasti in v preteklosti so se že dogajale odtujitve sredstev z menjalnic. Po takem dogodku smo lahko prepuščeni milosti borze ali nam bo vrnila denar ali ne. Lahko se zgodi tudi, da smo se vpisali na kakšno sumljivo borzo, kjer jho bodo lastniki popihali z našim denarjem. Dobre borze imajo večino BTC, ki jih hranijo za svoje stranke, varno spravljene na hladnih denarnicah.

Pravilno hranjenje Bitcoina

  1. Vroča denarnica – mobilna aplikacija na pametnem telefonu
  2. Hladna denarnica – hardware na posebnem usb ključku

Bolj varna hramba je v denarnicah, kjer imamo popolni nadzor nad svojimi sredstvi, kar pa pomeni tudi določeno stopnjo odgovornosti. V tem primeru hranjenja moramo dobro poznati dostop do te denarnice in moramo imeti dobro spravljene vse podatke, da pridemo do teh sredstev (npr. v primeru izgube telefona).

Najvarnejša hramba pa je na hladni denarnici, ki ni nič drugega kot posebna strojna oprema in na tej napravi je v bistvu spravljen naš privatni ključ, ki je alfa in omega kriptografije Bitcoina. Najpogosteje uporabljena strojna denarnica je Ledger Nano S.

Pomoč pri nakupu

Zadeva je povsem nova in vem, da je za večino od vas povsem abstraktna. Verjetno boste za začetek vseeno potrebovali pomoč nekoga, ki mu zadeva ni tuja in to tehnologijo uporablja. Za pomoč me lahko kontaktirate na moj e mail ali pa me kontaktirate preko socialnih omrežij.

Peter Golob

Prejšnji članekKako nastanejo moje knjige
Naslednji članekNa današnji dan: Jože Menih