Darko Jorgić je na Evropskem prvenstvu v namiznem tenisu v Münchnu v Nemčiji osvojil srebrno medaljo. V finalu je igral z Dangom Qiujem, reprezentantom Nemčije kitajskih korenin. Qiu je bil boljši s skupnim rezultatom 4:1. Kljub temu je za Jorgića to izjemen uspeh.

Hrastničan Darko Jorgić, 24-letni osmi igralec sveta in drugi v Evropi, je turnir odigral odlično. V prvem krogu je premagal Srba Marka Jevtovića s 4:1, nato pa je ugnal dva Hrvata. Najprej Filipa Zeljka s 4:2, potem pa še Tomislava Pucarja s 4:1. V četrtfinalu je včeraj zmagal v četrfinalu proti Portugalcu Tiagu Apoloniu s 4:3 (-8, 10, 5, -8, -6, 8, 10) in si s tem zagotovilj bronasto odličje.

Sinoči pa je zmagal še v polfinalu po nevsakdanjem razpletu. Dvoboj s Švedom Kristianom Karlssonom je bil izjemno izenačen. V petem nizu, vsak polfinalist je bil prej uspešen v dveh, je pri rezultatu 2:2 Šved ob udarcu žogice nesrečno udaril ob rob mize. Takoj je pritekla kri, po zdravniški pomoči pa je poskusil nekaj udarcev, vendar je zaradi bolečin moral predati dvoboj.

V finalu je Jorgić proti Dangu Qioju začel dobro. Dobil je prvi niz na razliko (12:10), v drugem sredi niza je že vodil za štiri točke. Qiu ga je ujel pri 9 in po izmenjavah vodstva niz dobil s 14:12. Kasneje se je izkazalo, da je bil prav ta niz odločilen za razplet dvoboja. Naslednje tri nize je namreč dobil Qiu, ki je našel protiigro za Jorgićeve odlične servise in udarce.

Po finalu je Darko Jorgić za TV Slovenija povedal, da bi srebrno medaljo pred turnirjem vzel, ko je bil blizu zlati, pa je malo razočaran. Vendar je priznal, da je bil Qui danes močnejši, da se je v drugem nizu sprostil in takrat dosegel odločilen preobrat. Malo mu je pomagala nemška publika, malo sreča in dvoboj, ki ga je imel do takrat Darko pod kontrolo, se je obrnil v prid nemškemu reprezentantu. Seveda je zadovoljen z medaljo.

Jorgić je dosegel enega največjih uspehov slovenskega namiznega tenisa. Tako nadaljuje izjemno pestro in uspešno zgodovino hrastniškega namiznega tenisa. Še posebej pa je srebrna medalja na EP vredna zaradi tega, ker je tudi plod hrastniškega trenerskega znanja. Njegova trenerka tako v reprezentanci kot v klubu je namreč  Andreja Ojsteršek Urh, nekoč izjemna igralka, kasneje pa odlična trenerka, ki se je dokazala tudi v tujini. Pomemben delež v njegovem razvoju pa ima tudi Andrejin mož Jože Urh, ki skupaj z njo deluje v nemške namiznoteniškem klubu v Saarbrücknu, kjer igra Darko Jorgić.

MP

Foto: zajem zaslona