Časopis Savus je že med zasavskimi bralci. Tudi septembrska številka prinaša precej zasavskih zanimivosti in novic v zvezi z uspešnimi Zasavkami in Zasavci. Med njimi je tudi nov hrastniški častni občan Simon Tanšek. O čem vse boste še lahko brali v novem časopisu, lahko izveste iz uvodnika Marka Planinca.

Jesen

Prvega septembra smo se preselili v običajni ritem. Vsaj večina. Pričel se je pouk v šolah, novo vrtčevsko leto, dopusti so se poslovili, tudi v Zasavju se je pravzaprav pričela jesen. Čeprav je bilo letos vreme nekako skregano z letnimi časi. Preberite, kaj je novega v tej jeseni v zasavskih srednjih šolah in vrtcih.

V zadnjih tednih so se nadaljevale različne humanitarne akcije. Tudi denar, ki ste ga bralci našega časopisa, prispevali v Juretov sklad, smo že nakazali za družino Marije Planinšek iz Luč. Z njim smo jim pomagali do nakupa nove kuhinje in gospodinjskih aparatov. Prav vesel sem, da se je tako izšlo. Humanitarni so bili na teku v Trbovljah, na Dobovcu, pa ultra kolesar in kegljač Uroš Stoklas prav tako.

Sicer pa je bil september v Zasavju več kot uspešen. Dewesoft je odprl nove prostore in napovedal nove naložbe. Dewesoftovci so res rakete, ki z reaktivnim gorivom polnijo različne dejavnosti v Zasavju. Z uspehi in priznanji se lahko pohvalijo spet tudi v hrastniški steklarni, pa trboveljski samostojni podjetnik Gregor Bohnec …

September je mesec zasavskih kulinaričnih užitkov in prireditev, ki se bodo vlekle še v oktober. Lep obisk kaže, da postaja regija zanimiva kulinarična destinacija.

V tej številki objavljamo poletni pogovor z novim častnim občanom Hrastnika Simonom Tanškom, ki je povedal nekaj iskrivih. Seveda nismo mogli mimo še ene izjemno zasavske prireditve Speculum Artium.

Zasavski športniki so spet dosegli kup odličnih uvrstitev, v časopisu je zmanjkalo prostora za uspehe mladih športnikov. Če bomo le lahko, jih bomo predstavili v oktobrski številki.

Čas, ki ga živimo, nas odmika drug od drugega. In tistim, ki skrbijo, da se znamo spet srečevati, lahko snamemo klobuk. Pa naj nas vežejo hribi (srečanje Zasavcev, Savinjčanov in Laščanov na Mrzlici) ali pa psi (razstava psov v Trbovljah).

Tudi v Savusu se ne moremo izogniti bolj žalostnim zgodbam. Med njimi slovesu izjemne hrastniške kulturnice Elizabete Jakšič. Jesen je tudi zaradi takšnih ljudi, kot je bila Elza, lahko čarobna. Na vseh področjih.

Marko Planinc

Foto: Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Ernest Ačkun
Naslednji članekAjmohtijada bo