ponedeljek, 22 julija, 2024

Iz te kategorije

Jasna Gabrič: Hvala vsem, ki so del naše zgodbe

Ob koncu leta 2020 smo se pogovarjali z županjo Občine Trbovlje Jasno Gabrič o vsem, kar je zaznamovalo iztekajoče se leto, in o tistem, kar prinaša leto 2021.

Kako bi na kratko opisali leto 2020?

Leto 2020 je bilo takšno, kot ga nihče ni mogel pričakovati. Covid nam je praktično vzel več kot polovico leta. Temu se je bilo potrebno prilagoditi. Najtežje je, kako zagotavljati redno delo za občane, od sprejemanja njihovih vlog, do nemotenega izvajanja tekočih projektov ter hkrati načrtovati, snovati, pripravljati projekte za prihodnost ob dejstvu, da smo tudi mi imeli vsake toliko časa nekaj zaposlenih ali pa kar celoten oddelek v karanteni, kar je oteževalo naše delo. In s takšnimi izzivi se srečujemo še danes in vem, da seveda nismo edini. Sestanki preko interneta pa so prinesli še bistveno več dela, kot ga je bilo prej. Danes opravimo v enem dnevu npr. tudi 5 pomembnejših sestankov, če pa bi se morali v živo sestati npr. v Mariboru, pa lahko v enem dnevu opraviš le en takšen sestanek.

Ste na kaj v tem letu še posebej ponosni?

Da, sem. Na našo ekipo na občini in strnjene vrste v naših javnih zavodih ter drugih službah občine. Ko smo znali stopiti skupaj in marsikdaj čez noč spremeniti način dela, se prilagoditi, brez jamranja in z zavedanjem, da je to pač nujno potrebno. Zato hvala vsem, ki so del te zgodbe. Še posebej pa bi poudarila ekipo na občini, s katero smo uspeli letos že skoraj do podpisa pogodbe pripeljati vse štiri izredno zahtevne projekte, ki se bodo začeli izvajati v prihodnjem letu in bomo tako prejeli več kot 7 milijonov nepovratnih sredstev od EU in države. Marsikdo se ne zaveda, koliko dela je za vsem tem, koliko dopisov, klicev, mailov, sestankov, dokumentov … Ogromno. Zato hvala vsem. Tudi občanom, ki imajo posluh in so razumeli, zakaj se nam mudi, ko smo in še vedno urejamo premoženjske zadeve glede zemlje, ki jo potrebujemo, da bomo lahko izvedli te projekte in zanjo potrebujemo služnost.

Kaj pričakujete od leta 2021?

Leto 2021 bo za občino zagotovo eno najbolj zahtevnih. Tako velike vrednosti projektov in pridobljenih EU in državnih sredstev z naslova Dogovor za razvoj regij naša občina do sedaj še ni nikoli prejela. To bo za ekipo velik izziv. A glede na to, da se nanje pripravljamo že več kot 2 leti, verjamem, da smo dobro pripravljeni. Če k temu dodamo še vse ostale projekte, ki se jih bomo lotili, nam dela ne bo zmanjkalo. Srčno samo upam, da nam bodo razmere dopuščale, da bomo lahko delali in izvedli vse, kar smo si zastavili. Ena od velikih pridobitev za celotno občino in tudi regijo bo izgradnja Športnega parka Ledenica, kjer bodo svoj prostor našle vse generacije. Zgrajen bo prostor za skate, za uporabnike skirojev, zgrajena bosta 2 plezalna balvana, okoli njiju pot za rolanje, tribuna za gledalce, »plaža« za posedanje ob Trboveljščici, ki je z leti postala zelena in v kateri že najdete tudi potočne rakce. Prav tako bo zgrajen park z igrali za krepitev motorike ter brv čez potok, ki bo povezala obe strani potoka. To je projekt, za katerega si tudi jaz osebno prizadevam že vse od leta 2015, ko smo prvič začeli projektirati Ledenico in odkupovati zemljišča. Ta projekt bo zelo vplival na podobo zgornjega dela Trbovelj, ki je zadnje čase stagniral, mi pa smo do sedaj izvajali projekte v spodnjem in srednjem delu mesta ter okolici. Zato je čas, da se nekaj premakne tudi v zgornjem delu mesta.

Pričakujem pa tudi, da bo leto 2021 veliko bolj mirno, kot je bilo to leto. Da bomo premagali virus, da bo cepivo učinkovalo in da bi se življenje čim prej vrnilo na poti, ki so nam poznane. Da se bomo lahko objeli, si stisnili v roke.

Ker pa vedno snujete projekte, ki segajo za nekaj let v prihodnost, bi nam izdali kakšnega tudi za naše bralce?

Res je, da ob izvajanju projektov tekom leta in snovanju projektov za prihodnje leto, delamo tudi na dolgoročnih projektih. Tako se pripravljajo projekti za novo industrijsko cono, ki jo podjetniki zelo potrebujejo. Prav tako pripravljamo dokumentacijo za izgradnjo novega naselja 27 družinskih hiš, pripravlja se projekt za izgradnjo novega stanovanjskega bloka nasproti Ledenice, pripravljajo se podlage za projekt izgradnje novega vrtca in šole, saj sta obe trenutni stavbi dotrajani in na neprimerni lokaciji ter še bi lahko naštevali. Zato nam verjemite, da je včasih meni in ekipi težko in da ljudje včasih težko razumejo, da nečesa ne dobijo takoj. Ker ne razumejo, da njihova zadeva ni edina, s katero se trenutno ukvarjamo na občini. Bodo pa vsi ti omenjeni projekti izredno pripomogli k dvigu kvalitete življenja v Trbovljah in razvoju kraja, kot se za 21. stoletje tudi spodobi.

Še misel za naše bralce ob začetku leta in našega pogovora …

Vsem skupaj želim, da bi čim bolj pozabili na prepreke, na medsebojne spore, na kritiziranje vsega povprek in dajanje sodb o drugih, na stvari, ki so v življenju pravzaprav nepomembne, mi pa iz njih znamo narediti »slona«. Naj ne bo bolezen ali smrt tista, ki ponavadi človeka prisili, da začne ceniti majhne stvari, da se ustavi in zamisli, kaj v življenju najbolj šteje. In to so ob koncu dneva dobri odnosi z družino, s prijatelji, s sosedi … in tisto, kar nosimo v srcu. Zato ne pozabite, da je vsak dan minljiv in da se nikoli več ne povrne. Zato cenite to in pazite nase. Srečno 2021!

PR objava

Foto: osebni arhiv

Isti avtor