Eden prvih izborov za jugoslovanskega predstavnika na tekmovanju Pesmi Evrovizije je potekal v Delavskem domu Trbovlje na včerajšnji dan, 5. februarja, pred 56 leti.

Izbor v DDT

Leta 1964 je Jugoslavija na tekmovanju Pesmi Evrovizije nastopila četrtič. Zastopal jo je predstavnik Bosne in Hercegovine Sabahudin Kurt s pesmijo Život je sklopio krug. Predlani preminuli Kurt je 5. februarja 1964 zmagal na izboru, ki so ga v organizaciji TV Ljubljana pripravili v dvorani Delavskega doma Trbovlje. DDT se je tedaj kot edini v Sloveniji ponašal z vrtljivim odrom, kar so organizatorji izbora s pridom izkoristili. Televizijski prenos je takrat režiral kasnejši veliki mojster televizijske režije Anton Marti, prireditev pa je vodila Helena Koder.

Izbor za evrovizijsko popevko je potekal 21. marca 1964 v danski prestolnici Kopenhagen. Kurt je s pesmijo Život je sklopio krug nastopil trinajsti, za Italijanko Gigliolo Cinquetti s pesmijo Non ho l’età in pred švicarsko predstavnico Anito Traversi, ki je pesem (I miei pensieri) odpela v italijanščini. Pesem Non ho l’età je z 49 točkami postala zmagovalka izbora.

“Nul Points”

V besednjaku tekmovanja Popevka Evrovizije obstaja izraz, ki se nanaša na pesmi, ki na izboru ne dobijo točk – “The Dreaded Nul Points” oziroma “groznih nič točk”. Jugoslavija na izboru leta 1964 prvič v svoji dotedanji štiriletni tradiciji udeležb ni dobila niti ene točke. Enaka usoda je doletela tudi Nemčijo, Portugalsko in Švico. Kurt je bil edini jugoslovanski predstavnik, ki je v 27 letih sodelovanja države na izboru ostal brez točk. 25 let kasneje, leta 1989, je Jugoslavija s skupino Riva in pesmijo Rock me dosegla svojo prvo in edino evrovizijsko zmago.

Morda bi se Jugoslavija leta 1964 v Kopenhagnu bolje odrezala, če bi na izboru v Trbovljah zmagala Marjana Deržaj. Njena pesem Zlati april je namreč dosegla enako število točk kot pesem Život je sklopio krug, a je slednja zmagala, ker je dobila več višjih ocen.

Zasavje je tudi sicer povezano z Evrovizijo. Iz Trbovelj prihaja Tanja Ribič, ki je leta 1997 v Dublinu zastopala Slovenijo na Pesmi Evrovizije s skladbo Zbudi se in dosegla deseto mesto. V Trbovljah deluje Evrovizija.com – Klub ljubiteljev evrovizijske popevke, ki ga vodi Trboveljčan Alesh Maatko.

Martina Drobne

Foto: arhiv Foto Podbevšek / fb Trbovlje nekoč