Že 4. leto zapored se je Pohodna skupina Karel Destovnik Kajuh iz Zagorja udeležila pohoda na Igman, 78. tradicionalnega igmanskega marša.

S pohodom udeleženci obeležujejo spomin na igmanski marš 27. januarja 1942. Partizani Prve proletarske brigade so se v noči na 27. januar v hudih zimskih razmerah čez Sarajevsko polje v smeri proti Igmanu umikali pred sovražnikovo ofenzivo. Po 19 urah hoje na -32 stopinj Celzija so prispeli na Veliko Polje. Veliko jih marša ni preživelo, približno 170 pa so jih zaradi hudih ozeblin prepeljali v bolnišnico v Fočo, kjer so jim ozeble dele telesa amputirali brez narkoze.

Letos se je spominskega marša udeležilo 11 pohodnikov iz Zasavja, večina je bila iz Zveze za ohranitev vrednot NOB Loke – Kisovec. Na tridnevni ekskurziji so obiskali Titov bunker in etno vas Piskavica, kjer so bili del običaja pravoslavne slave. Na Igmanu je bilo 20.000 pohodnikov iz Rusije, Italije, Avstrije in držav bivše Jugoslavije. Zagorjani pa so imeli še posebno čast, je povedal član zagorske pohodne skupine Ivan Flis, saj je bil del njihove ekipe častni gost, edini še živeči udeleženec igmanskega marša leta 1942, 89-letni Albin Pibernik. Pohoda se je udeležila tudi Valerija Skrinjar Tvrz, pisateljica in partizanka 14. divizije, udeleženke znamenitega preboja na Menini planini leta 1945.

IF

Foto: arhiv Pohodne skupine Karel Destovnik Kajuh