Jutri, 1. septembra, bo šolske hodnike in učilnice ter vrtčevske igralnice ponovno napolnil otroški smeh. Danes objavljamo zbirne podatke, v naslednjih dneh bomo objavljali, kaj je novega in kako so se pripravili na novo šolsko leto na posameznih šolah.

Poletne počitnice so na zasavskih šolah in vrtcih povečini izkoristili za redno vzdrževanje in čiščenje prostorov, na nekaterih objektih so izvedli tudi večja vzdrževalna dela, ponekod pridobili novo opremo.

Zasavske osnovne šole bo, po podatkih, ki so nam jih v preteklem tednu posredovali zasavski ravnatelji, obiskovalo 3.614 otrok, srednje šole, vključno z litijsko gimnazijo, pa 1.234 dijakov. Skupno število otrok v zasavskih vrtcih bo nekaj manj kot 1.500. V šolske klopi bo prvič sedlo 411 prvošolk in prvošolcev, novopečenih dijakinj in dijakov bo 419, v vrtce pa bo odhlačalo 330 novincev.

Kot je že običajno, se na vseh osnovnih šolah pripravljajo za prijeten sprejem prvošolcev. Te bodo pozdravile ravnateljice in ravnatelj, tudi župani in policisti. V naslednjem tednu pa sledi podrobnejše spoznavanje sošolcev, učencev in učiteljev.

Šolarji bodo šolske klopi gulili vse do 30. oktobra, ko se začnejo enotedenske krompirjeve počitnice. Novoletne počitnice se letos začnejo z božičem, 25. decembra in se končajo 3. januarja. Vključno z vikendom pred božičem bodo te počitnice trajale 11 dni. Zasavski otroci (skupaj z učenci gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške in osrednjeslovenske statistične regije ter občin jugovzhodne Slovenije) bodo imeli zimske počitnice od 19. do 23. februarja. Učenci iz ostali delov Slovenije bodo počitnice uživali en teden kasneje. Sledijo še prvomajske počitnice, ki se začnejo v soboto, 27. aprila, na dan upora proti okupatorju in bodo trajale do četrtka, 2. maja. V skladu z drugim odstavkom 7. člena pravilnika o šolskem koledarju, ki določa, da lahko šolski minister določi kot prost dan katerikoli dan v letu, je pouka prost dan tudi petek, 3. maj, zato se otroci vračajo v šolo v ponedeljek, 6. maja. Poletne počitnice pa se začnejo na sredo, 26. junija.

Savus

Foto: arhiv Savus