Težave s senenim nahodom se pojavijo spomladi, ko se začne sezona cvetenja rastlin. Zaradi preobčutljivosti na alergene v cvetnem prahu se razvije alergijska reakcija. Značilni znaki alergije na cvetni prah so solzne in rdeče oči, kihanje, otečena nosna sluznica in nosni izcedek, včasih so prisotni tudi glavoboli, utrujenost in motnje spanja.

Homeopatsko zdravljenje individualno in celostno obravnava posameznika in njegove težave. Pravo zdravilo lahko uspešno zdravi oziroma preprečuje alergije. Odvisno od resnosti reakcije se homeopatska zdravila lahko uporabljajo v kombinaciji s klasičnimi zdravili ali pa samostojno.

Prednosti zdravljenja s homeopatijo so, da pravilno izbrano zdravilo nima neželenih učinkov, npr. zdravila ne povzročajo utrujenosti in zaspanosti, za razliko od antihistaminikov, ki so klasična zdravila za zdravljenje alergij. Zdravljenje je primerno za vse starostne oziroma ranljive skupine, torej tudi za otroke, starostnike, nosečnice, športnike in doječe matere.

Katero homeopatsko zdravilo uporabimo, je odvisno predvsem od simptomov, ki so prisotni pri posameznemu bolniku. Najpogosteje pri lajšanju težav, povezanih s senenim nahodom, uporabljamo naslednja homeopatska zdravila:

Allium cepa je homeopatska čebula, ki odpravlja simptome, podobne tistim ob lupljenju čebule. Primerna je za bolnike z obilnim, vodenim in pekočim nosnim izcedkom, ki draži nosno sluznico, kožo pod nosom in zgornjo ustnico. Posledično ta predel postane rdeč, vnet in boleč. Oči pečejo in srbijo, lahko tudi otekajo, po licih pa pogosto tečejo solze, ki pa niso jedke in kože okoli oči ne dražijo. Pogosto je tudi žgečkanje v nosu s kihanjem. Bolnik je preobčutljiv na svetlobo in toploto. Bolje mu je na svežem zraku.

Euphrasia je zdravilo, izdelano iz smetlike, ki se uporablja takrat, kadar so simptomi ravno obratni od prej opisanih. Bolnik ima pekoče oči, otekle veke, solze so konstantne in razjedajo kožo okoli oči. Prisotno je pogosto mežikanje. Čez dan je izcedek iz nosu voden, obilen in ne draži nosne sluznice, ponoči je nos zamašen.

Zdravilo Apis mellifica izdelujejo iz čebele. Pomaga pri alergijskih reakcijah, kjer je izrazita nosna obstrukcija. Veke so zatekle, oči so izbuljene, izboljšanje je po hladnih obkladkih.

Pulsatilla ali navadni kosmatinec je primeren za tiste, ki se jim simptomi alergije ves čas spreminjajo. Karakterističen je gost, rumeno-zelen izcedek iz nosu. Pogosto so prisotne tudi srbeče in pekoče oči, ki so zjutraj zlepljene.

Nux vomica je homeopatski strihninovec, ki pomaga, ko je izcedek iz nosu čez dan tekoč, ponoči pa je nos zamašen. Bolnik pogosto kiha. Poslabšanje simptomov je ob prenajedanju in v toplem prostoru, izboljšanje na svežem zraku.

Gelsemium ali rumeni jasmin pomaga pri alergijah, ko je značilen obilen nosni izcedek, ki ne draži. Prisotni so glavoboli, ki se širijo od zatilja preko zadnjega dela glave do oči.

Pomagamo si lahko tudi s Schüsslerjevimi solmi. To so homeopatska zdravila, ki omogočajo nadomeščanje izpraznjenih zalog telesnih mineralov. Za lajšanje akutnih in kroničnih simptomov, povezanih z alergijsko reakcijo, je na voljo kompleks sedmih različnih Shüsslerjevih soli pod imenom Zellallergie.

Za ublažitev simptomov senenega nahoda lahko veliko naredimo sami. Najbolj pomembno je, da se izogibamo alergenom, ki težave povzročajo. Prostorov ne zračimo v jutranjih in večernih urah, čas za dejavnosti na prostem pa je najbolje izbrati v brezvetrju ali po zapadlem dežju. Pogostejše naj bo umivanje las in izpiranje oči ter nosu s fiziološko raztopino.

S homeopatskimi zdravili in priporočenimi ukrepi lahko poskrbite, da bodo pomladni dnevi prijetni tudi za vas. Za svetovanje o primernih izdelkih in njihovi pravilni uporabi smo vam na voljo v naših lekarnah.

Monika Belej, mag. farm.,  Zasavske lekarne Trbovlje