Današnja sobota prinaša nekaj zanimivosti predvsem za otroke. V Trbovljah bodo lahko uživali v dveh predstavah: predstavi Hop v pravljico ali pa Klavirski čarodej. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 1. april 2023


Vreme

Danes in jutri bo spremenljivo oblačno, predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte, ki bodo v soboto pogostejše.


Zapore cest

Na cesti Izake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik, v Trbovljah je na Vodenski cesti do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku na Cesta 1. maja v Hrastniku pri Steklarni Hrastnik poteka do 31. marca izmenično enosmerni promet zaradi prevezave plinovoda v sklopu komunalne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve.

Zaradi sanacije zidu ob objektu na Partizanski cesti v Trbovljah bo do 12. aprila veljala popolna zapora Partizanske ceste od priključka male Keršičeve do priključka na regionalno cesto. Obvoz je urejen na relaciji Novi dom-Pod gozdom-Kešetovo. Za dostop do objektov znotraj zaprtega odseka ceste bosta urejena obvoza po cesti Trg svobode-Novi dom (za Sparom) ter po mali Keršičevi, kjer bo v času zapore spremenjen prometni režim. Enosmerna cesta bo potekala od tržnice proti OŠ Tončke Čeč in ne obratno (od OŠ proti tržnici), kot do sedaj. Po zaključku sanacije bo prometni režim na vseh cestnih odsekih vzpostavljen v prvotno stanje.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje je sporočila, da v Trbovljah ni treba več prekuhavati vode iz vodovodnega sistema, saj je ta spet povsem ustrezna za uporabo.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Delavski dom Trbovlje

Hop v pravljico

V Delavskem domu Trbovlje pripravljajo danes ob 10.30 uri v okviru otroškega abonmaja predstavo Hop v pravljico Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje.

Tinka in Tinček ne ubogata staršev, zato ju ugrabijo coprnice in odpeljejo v Deželo pravljic. Tam otroka ne sedita križem rok, ampak pomagata pravljičnim likom, kar povzroči pravo zmedo, saj ni nič več tako, kot sta določila brata Grimm. Bosta Tinka in Tinček vendarle našla Rdečo Kapico in se še pravočasno vrnila domov na kosilo?


Glasbena šola Trbovlje

Klavirski čarodej

»Ni šala, res bomo v soboto, 1. aprila, ob 17. uri v naši dvorani izvedli klavirsko pravljico Blaža Puciharja Klavirski čarodej, s tekstom, kostumi, kot se tem rečem streže, pa seveda klavirskimi skladbicami učencev klavirja dveh šol: Glasbene šole Trbovlje in Zasebne glasbene šole Arsem iz Ljubljane.  Vabljeni, še posebej družine z otroki,« so zapisali v vabilu v GŠ Trbovlje.


Delavski dom Zagorje

Razstava Pokrivala, takšna in drugačna

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled zanimiva razstava likovnih del članov likovne skupine Dom, ki so ji nadeli naslov Pokrivala, takšna in drugačna. Svoja likovna dela  razstavljajo Ivanka Južina, Magda Brvar, Milena Taškar, Andreja Aničin, Mojca Godec, Danijela Aničin, Joža Flisek, Bojan Rozina in Vlado Garantini. Razstavo si lahko ogledate do 8. aprila.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Januša Mravlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je odprta prva samostojna razstava trboveljske likovne umetnice Januše Mravlje z naslovom Prebujajoča. Januša Mravlje se je z likovno umetnostjo začela ukvarjati v zadnjih dveh letih, pred tem pa se je kot univerzitetna diplomirana ekonomistka posvečala karieri in družini. Med drugim je v letih 2010 in 2011 organizirala številne plesne dogodke, z organizacijo dogodkov se je ukvarjala do leta 2021, ko se je začela posvečati izdelovanju nakita in slikanju, hkrati pa je pisala pesmi in se posvečala izobraževanju na področju energijskih terapij. Razstava Prebujajoča ponuja vpogled v njeno likovno ustvarjanje. Vodilni motiv je iskanje kreativnosti ter vpliv energije v človekovem telesu. Razstava bo na ogled do 2. aprila.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Delavski dom Zagorje – kino

Krik 6

ob 19. uri

Ameriška grozljivka, režija Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett,  igrajo  Courteney Cox, Hayden Panettiere, Melissa Barrera, Jasmin Savoy Brown in Mason Gooding, Jenna Ortega …

»V milijonskem mestu te nihče ne sliši kričati.«
Novo poglavje grozljivke spremlja štiri preživele, ki so zapustili majhno mesto Woodsboro in se preselili v New York, da bi na novo zaživeli. A New York ima nova pravila …


Delavski dom Trbovlje – kino

Šazam! Bes bogov

ob 16.45 uri

Ameriška akcijska pustolovščina, režija David F. Sandberg, igrajo Zachary Levi, Grace Caroline Currey, Helen Mirren

Šazam je ciničen najstnik, ki se trudi najti svoje mesto v svetu super-junakov. O takih junakih ne ve ničesar, kaj šele, da bi vedel, kako biti tak junak. V njegovem življenju se vse vrti okrog okrog čarobne besede, ki ga spremeni v njegov odrasli super-junaški alter ego, šazam.


Čast med tatovi

ob 19.15 uri

Ameriška akcijska fantazijska avantura, režija Jonathan Goldstein, John Francis Daley, igrajo Chris Pine, Michelle Rodriguez, Regé-Jean Page, Justice Smith.

Očarljiv tat in skupina neobičajnih pustolovcev se lotijo epskega ropa, da bi dobili nazaj izgubljeni predmet, vendar gredo stvari nevarno narobe, ko naletijo na napačne ljudi.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Tone Seliškar

Na današnji dan leta 1900 se je v Ljubljani rodil pisatelj Tone Seliškar. Pod vtisom rudarskega življenja, ki ga je spoznal kot učitelj v Trbovljah, je leta 1923 izdal prvo pesniško zbirko Trbovlje, posvečeno »vsem sajastim bratom in sestram, ki umirajo na našem s krvjo omadeževanem planetu«. V partizanih in po vojni je delal kot novinar in urednik, bil je med pobudniki ustanovitve Slovenske izseljenske matice in njen prvi predsednik. Priljubljen je postal predvsem kot mladinski pisatelj, čeprav je ves čas pisal tudi pesmi in prozo za odrasle ter prevajal. Za svoje delo je prejel Prešernovo in številne druge nagrade. Po njem so poimenovali trboveljsko knjižnico.


Adolf Drolc

Na današnji dan leta 1985 je v Mariboru umrl Adolf Drolc, Zagorjan, ki je pustil velik pečat na področju organiziranega zdravstva. Med drugo vojno je delal v saniteti, po njej je deset let vodil šolo vojaških bolničarjev v Mariboru. Bil je direktor Zdravstvenega zavoda Maribor, uvajal pomembne novosti, bil dejaven v zdravstveni politiki, Slovensko zdravniško društvo ga je razglasilo za častnega člana, bil je eden prvih prejemnikov stanovske Potrčeve nagrade.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Danes v koledarju nimamo zapisanega nobenega svetovnega ali mednarodnega dneva. Je pa danes prvi april, dan norcev. Pazite, danes vas lahko kdo močno povleče za nos.


Savus