V Zasavju se je po volitvah zgodilo kar nekaj premikov med poslanci. Oziroma, se še bodo. Tako bo zaradi tega, ker bo poslanec Socialnih demokratov Matjaž Han prevzel ministrstvo za gospodarstvo, v parlamentu ostal poslanec SD iz Hrastnika Soniboj Knežak. Po odpravi napake pri tolmačenju rezultatov pa je postal poslanec še eden izmed kandidatov gibanja Svoboda, Franc Props iz Litije.

V Zasavju sta bila z več kot 40 odstotno podporo izvoljena poslanca gibanja Svoboda Gašper Ovnik in Teodor Uranič.

Ovnika večina Zasavcev pozna predvsem kot košarkarja. Izjemno je bil uspešen v košarki 3×3. Za Slovenijo je nastopal na svetovnih in evropskih tekmovanjih, bil tudi najboljši igralec turnirjev, osvojil je več slovenskih naslovov in medalj na velikih tekmovanjih. Trboveljčan je 10 let sodeloval kot igralec in trener v hrastniškem košarkarskem klubu. Sicer pa je učitelj športne vzgoje na OŠ Ivana Cankarja v Trbovljah.

Teodor Uranič pa prihaja iz gospodarstva. Zagorjan širši javnosti ni tako poznan. V strokovni javnosti ga poznajo predvsem v energetskih krogih. Dr. Robert Golob ga je med kandidate povabil, ker ga pozna iz podjetja Gen-i. Uranič je namreč zaposlen kot vodja prodaje v podjetju Gen-i Sonce.

Matjaž Han bo postal v novi vladi dr. Roberta Goloba gospodarski minister. Han, ki je precej povezan tudi z Zasavjem, je na parlamentarnem parketu stari maček. Vodil je tudi poslansko skupino SD in se profiliral kot strpen politik, ki se zna pogovarjati tudi z drugače mislečimi. O tem, kako lahko vodi ministrstvo za gospodarstvo, so mnenja med političnimi in gospodarskimi komentatorji deljena. Nekateri mu očitajo skromno izobrazbo, drugi poudarjajo, da od znotraj pozna podjetništvo in politiko. Vsekakor bo prevzem gospodarskega ministrstva, ki ga je v dosedanji vladi vodil Zdravko Počivalšek, zanimivo spremljati.

V njegov stol v slovenskem parlamentu bo sedel Hrastničan Soniboj Knežak, ki je poslansko funkcijo opravljal že v zadnjem mandatu. Svojo kariero je v glavnem delal v Steklarni Hrastnik, kjer je največ časa vodil kadrovski oddelek, dolga leta sindikat in svet delavcev. Je dolgoletni svetnik Občine Hrastnik, od 2006 do 2014 je bil podžupan občine Hrastnik. Od leta 2018 pa poslanec v DZ.

V DZ bo gibanje Svoboda zastopal tudi Franc Props, ki je bil izvoljen v okraju Litija. Props živi v občini Šmartno pri Litiji, zaposlen je kot vodja Upravne enote Litija. V 38-letni karieri je opravljal različno delo: od delavca v proizvodnji, do uspešnega osemletnega vodenja srednje velikega podjetja.

Torej, Zasavci bomo imeli v DZ štiri poslance, iz vsake občine enega. Pol več, kot je kazalo po prvem štetju glasov.

Savus

Foto: arhiv Savus