V Hrastniku so festival delavskega filma Kamerat v Hrastniku zmotile grožnje, včeraj so anonimno zagrozili z nastavitvijo eksplozivnega sredstva. Policisti so pregledali prizorišče festivala in povečali prisotnost na dogodkih. Sinoči se je kljub grožnjam festivala udeležil podpredsednik vlade in minister Luka Mesec.

Zjutraj so na Policijski postaji Hrastnik prejeli pisemsko pošiljko, v kateri so anonimneži grozili z nastavitvijo eksplozivnega sredstva v Hrastniku. Policisti so prizorišče festivala pregledati tudi s pomočjo službenih psov za iskanje eksploziva.

V Hrastniku so se soočili s podobno grožnjo že drugič v dveh dneh. Tudi pred dvema dnevoma so preiskali okolico in niso našli nevarnih predmetov. Grožnje niso bile poimenske, ampak splošne. V četrtek je na festivalu sodelovala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, včeraj pa je sodeloval na okrogli mizi o delavskem boju minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Oba ministra sta člana Levice in grožnje naj bi bile naperjene proti levičarjem, ugotavljajo v Hrastniku.

Na policiji niso ne potrdili ne zanikali trditve o povečanem varovanju podpredsednika vlade, izvajanja ukrepov pri varovanju državnih funkcionarjev ne razkrivajo. »Grožnje, ustvarjanje strahu in nelagodja v družbi so nesprejemljive in vsega obsojanja vredne,« sporočajo iz Ministrstva za kulturo.

To nista edina incidenta te dni v Hrastniku. V torek zvečer je nekdo zažgal zapuščen avto na ploščadi pred rudnikom. Zgoreli so trije zapuščeni avtomobili in opustošenje je bilo takšno, da so morali občinsko proslavo ob občinskem prazniku naslednji dan prestaviti iz tega prizorišča v Delavski dom.

Policiste vse tri dogodke preiskujejo in iščejo tudi morebitno povezanost.

Festival Kamerat pa potekal po ustaljenih tirnicah, številne prireditve se bodo odvile še danes in jutri.

Savus

Foto: Kamerat