Občina Laško si je že dlje časa prizadevala, da bi prešel Grad Tabor Laško pod njeno okrilje, potem ko Pivovarna Laško Union ni bila več lastnica gradu. Konec lanskega leta ji je uspelo.

Grad je lani prešel v last državne Družbe za svetovanje in upravljanje (DSU) na podlagi zakona, konec decembra pa sta Občina in DSU sklenili zakupno pogodbo za 99 let.

Občina si je sicer želela brezplačen prenos lastništva gradu, vendar se DSU s tem ni strinjala, zato so poiskali drugačno rešitev, torej zakup. Glede na to, da je grad tudi kulturni spomenik, so se pobudi pridružili tudi na Ministrstvu za kulturo.

Slovesnega podpisa pogodbe so se udeležili župan Občine Laško Franc Zdolšek, glavni direktor Družbe za svetovanje in upravljanje Marjan Podgoršek, direktor DSU Aleš Resnik in vodja njihove pravne službe Urška Gašperlin. Prisoten je bil tudi dosedanji najemnik gradu in chef Marko Pavčnik, ki ima zadnjih devet let na gradu priznano restavracijo Pavus. Po podpisu zakupne pogodbe je najemno pogodbo podpisal še Pavčnik, ki bo s svojo restavracijo še naprej bogatil turistično ponudbo Laškega.

Savus

Foto: arhiv občine Laško

Prejšnji članekKaj jim pomeni telesna pripravljenost?
Naslednji članekObetajo se nova stanovanja