Delavska godba Trbovlje je letos pripravila dva božično – novoletna koncerta (23. in 26. decembra). V dvorani Delavskega doma Trbovlje so bili poslušalci spet navdušeni nad programom in igranjem godbe, ki jo vodi dirigent Jože Kotar.

Delavska godba Trbovlje je letos obeležila 120 let uspešnega delovanja. Je eno najbolj aktivnih in prepoznavnih umetniških kolektivov v trboveljski občini. V 12 desetletjih so godbeniki dosegli številna priznanja na državni in svetovni ravni. So nepogrešljiv člen kulturne dejavnosti v svoji občini, kjer sodelujejo na vseh glavnih prireditvah, občino pa predstavljajo širom po Sloveniji in tujini. Godba šteje 60 članov, mnogi godbeniki imajo akademsko glasbeno izobrazbo, od leta 1921 se jim je priključilo tudi več mladih. »Godba poleg spoznavanja glasbene umetnosti, domačih in tujih skladateljev ter različnega glasbenega repertoarja predstavlja tudi družabno skupnost, v kateri ne manjka zabave in dobre volje,« so zapisali na koncertnem listu v Delavski godbi Trbovlje.

Koncert so godbeniki pričeli z Rossinijevo Italijanko v Alžiru. Že druga točka je pomenila enega od vrhuncev koncerta. V Fantaziji na teme iz Bizejeve opere Carmen je navdušila članica orkestra, odlična flavtistka Tjaša Forte. Prvi del so godbeniki zaključili z Weberjevim Fantomom iz opere.

V drugem delu so se godbeniki razigrali s malo bolj popularnim programom. Pričeli so s skladbo FOlies Bergere (Lincke) in odlično zaigrano Scenes for Band (Schneider), nadaljevali s Privškovim Potpourijem in Straussovimi melodijami Eljen a Magyari, Na lepi modri Donavi in Champagner polko. Seveda je sledil obilen dodatek, ki so ga godbeniki zaključili s skladbo Tra-ta-ta, zdaj igra naša muzika, ki jo je Bojan Adamič napisal prav za trboveljsko godbo. Avtor besedila je Frane Milčinski – Ježek. Od leta 2020 pa je ta skladba tudi uradna himna slovenskih in zamejskih godb. Oba koncerta je vodil Bogdan Barovič.

Na prvem koncertu sta predsednik DGT Gal Kukovič in dirigent Jože Kotar podelila naziv častne članice godbe Maji Gerčer, ki se je za to čast zahvalila in vsem v dvorani zaželela vse dobro v novem letu. Na drugem koncertu pa je godbenikom čestital za izjemen koncert in njihovo delo župan Trbovelj Zoran Poznič. Vsem pa je voščil tudi ob praznikih in zaželel ob prazniku samostojnosti in enotnosti vse dobro državi Sloveniji.

Savus

Foto: Delavska godba Trbovlje


 

Prejšnji članekAli vas zanima delo v trgovini Kum Zagorje
Naslednji članekDanes dogaja