Strnjena vasica Javorje (560 m) z župnijsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja leži v lepi prisojni legi pod Javorniškim hribom nad povirjem reke Temenice. Na bližnji, 630 metrov visoki Straži so ob turških vpadih zažigali grmade. Že od nekdaj so Javorje priljubljena izletniška točka Litijanov.

Javorska energijska in učna pot vključuje sedem energijskih točk na kraju, kjer je v 4. stoletju pred našim štetjem živelo keltsko pleme. Kot pravijo v ŠD Javorje so energije na teh točkah izredno velike in za zdravje pozitivne.

Osmica deluje protistresno. Mandala je vir energije, obiskovalci pa lahko objamejo tudi Javorski kamen in začutijo njegovo pozitivno energijo, ki je koristna zlasti za srce in jetra. Triqetra ob kateri lahko postojijo in si zaželijo troedinosti, je znak neskončnosti iz zgodovine Keltov. Zlasti je znana in priznana energijska točka za izboljšanje delovanja ledvic in sečil. Obiskovalci se lahko sprehodijo po keltski hiši, kjer po intuiciji zavijejo v prostor, ki se najbolj poda njihovemu trenutnemu stanju telesa in uma. Ob izviru žive vode lahko v poletni vročini posedijo ob prijetnem hladu in žuborenju izvira. Izvirsko vodo si lahko natočijo tudi za seboj ali pa jo dobijo v ličnih steklenicah. Ob vseh energijskih točkah so klopi za počitek in meditacijo. Če je obiskovalcemljubše posedanje v travi, si lahko privoščijo tudi to. Ob poti so posejana zelišča in različne vrste dreves. Ne manjka niti Sibirska cedra, prinešena prav iz Sibirije. Zeliščni vrtički in nasad sivke obiskovalcem polepšajo dan. Če obiščejo pot v času cvetenja, so nagrajeni s čudovitimi pogledi in vonjavami.

Projekt je pred leti podprla Lokalna akcijska skupina Srce Slovenije in s tem omogočila dokončno ureditev energijske poti. Delo je bilo zato pospešeno do tolikšne mere, da je bila odprta pot za obiskovalce. Poleg gradbenih del na poti in ozelenitve so postavili klopi in usmerjevalne table ter poskrbeli za predstavitvene objave. Izdali so tudi zloženko o Javorski energijski poti.

Obiskovalci se lahko razgibajo tudi v neokrnjeni naravi. Ob poti je več kot petdeset vrtičkov z zelišči, nasad sivke in rastline keltskega horoskopa. Ko se bodo sprehodili že dobršen del poti, bodo v dolini našli še manjši bajer z ribami, v katerega se steka živa ter čista in pitna izvirska voda.

Vsako leto se število zelišč in dreves povečuje. Ob poti je Srce v srcu Slovenije, kjer so posajena zelišča, ki koristijo srcu in krvnemu ožilju. V neposredni bližini so glog, dren in ginko. Nešplja, skorž, žižule so skoraj pozabljena sadne vrste. Tavžentroža, šentjanževka in več kot sto predvsem domačih zelišč prav tako raste ob poti.

Na koncu krožne Javorske energijske in učne poti sprehajalci izvedo, katera rožica pomaga njihovi tegobi in jo dobijo v obliki zeliščnih izdelkov.

Kako do vasi Javorje?

Do vasi Javorje vodi pot skozi Litijo, Šmartno ob Litiji in mimo gradu Bogenšperk do Leskovice, kjer zavije desno in se vzpne proti Javorjam. Druga možnost vodi po avtocesti do Ivančne Gorice, mimo Radohove vasi in Temenice do Leskovice, kjer zavije levo. Od Litije do vasi Javorje je 12 km, malo več iz Ivančne Gorice.

Športno društvo Javor

Vse informacije o Javorski energijski poti so na voljo pri Športnem društvu Javor. Društvo je bilo ustanovljen v začetku leta 1999 z namenom športnega druženja. Z leti pa so člani pokazali še druga zanimanja, tako da v njem trenutno deluje enajst sekcij. Z Javorsko energijsko potjo upravlja sekcija za zelišča. Člani te sekcije ob poti nabirajo zelišča in jih predelujejo v izdelke. To dejavnost opravljajo na eko zeliščarski kmetiji Pr Nejc, kjer delujejo po dognanjih biodinamike, permakulture in tako soustvarjajo biotsko raznolikost območja. Na njem rastejo najbolj ogrožene rastlinske vrste. Če so še pred leti skrbeli za nekaj deset tavžentrož, jih je danes že več sto.

ZT