Skupina dijakov GESŠ Trbovlje in devetošolcev se je 4. oktobra odpravila v Bruselj z namenom, da spoznajo institucije EU. Oblikovali so vsebinsko raznolik in ambiciozen program. Pot, dolga 2700 km v obe smeri, je bila z avtobusnim prevozom naporna, pravijo, a ni omajala njihove motiviranosti.

Program, razporejen zgolj na dva dni ogledov in aktivnosti, je vključeval dejavnosti v Evropskem parlamentu, Hiši evropske zgodovine in Parlamentariumu. Najpomembnejši del ekskurzije je bil obisk in pogovor v Evropskem parlamentu. Gostitelj ekskurzije v Bruslju je dijakom in učencem omogočil brezplačno udeležbo, saj so bili povabljena skupina obiskovalcev Evropskega parlamenta. Janez Vovk je skupino sprejel in jim predstavil delovanje Evropskega parlamenta in vlogo evropskih poslancev. »Obisk Evropskega parlamenta je odlična priložnost, da se seznanimo z delom parlamenta, ki predstavlja vse državljane Evropske unije, in z njegovim vplivom,« so povedali udeleženci ekskurzije. Najprej so se udeležili predavanja o vlogi in pomenu Evropskega parlamenta, o njegovi sestavi, zaposlenih, delovnih področjih, urniku poslancev in tako dalje. Po predavanju so se odpravili na ogled polkrožne sejne dvorane in kasneje še ogled skulpture Sožitja. Le ta ima pomembno simbolno poslanstvo. Skulptura predstavlja EU, vsaka njena cev prenese vibracije in zvok na ostale dele. Bistvo sporočila je vzročno posledična povezanost držav EU.

Popoldanski programski del ekskurzije je udeležence vodil v Hišo evropske zgodovine. Hiša evropske zgodovine omogoča na izviren in multimedijski način vpogled v zgodovino Evrope. Obiskovalce spodbuja k razmišljanju o današnji Evropi, vlogi in položaju Evropske unije ter njeni prihodnosti. Kot piše na spletni strani muzeja, je to prostor za razpravo, vprašanja in razmišljanja. Muzej, ki ni dolgočasen, je drugačen in privlačen, so povedali dijaki in učenci.

Prvi dan programa Spoznavanja institucij EU je bil v petek zvečer končan. Nastanili so se v hostlu Prestige v neposredni bližini centra Bruslja. Kljub utrujenosti se nočnemu ogledu Bruslja niso odrekli. Atomium, Manneken Pis (kip dečka, ki lula), ogled  srednjeveškega Velikega trga, slastni bruseljski vaflji in čokoladice so jih navdušili. Polni vtisov, učnih vsebin in neštetih korakov so sredi noči legli k počitku.

Obisk Parlamentariuma

Parlamentarium je center za obiskovalce Evropskega parlamenta. Ročni multimedijski vodniki so udeležence ekskurzije vodili v središče Evropskega parlamenta. Pridobili so veliko informacij o procesu evropske integracije, načinih delovanja Evropskega parlamenta in o tem, kako se evropski poslanci soočajo z današnjimi izzivi. Parlamentarium je dinamičen in interaktiven prostor z vsebino, ki je podana v kateremkoli uradnem jeziku Evropske unije. Na zanimiv in poučen način omogoča odkrivanje evropske politike.

Posebej doživeto so dijaki izkusili vlogo evropskega poslanca v delavnicah za mlade, poimenovane Igre vlog za šole. Dijaki so se razdelili na štiri izmišljene politične skupine in se pogajali o novi zakonodaji EU. Razpravljali so o dveh temah; podražitev vode, ker ljudje drugače ne varčujemo z vodo, in »čipiranje« posameznikov iz varnostnih razlogov. Namen igre vlog je ponazoriti, kako se sprejema zakonodaja EU od posvetovanja z interesnimi skupinami in sklepanja zavezništev do pogajanj z drugimi institucijami in komunikacije z mediji.

Obisk Evropskega parlamenta in obisk Bruslja nasploh je bil po mnenju dijakov izjemna izkušnja, saj so videli veliko novih stvari in se o njih poučili. Tudi vzdušje med dijaki in profesoricami je bilo zelo sproščeno in prijetno. Učili so se na sodoben način z lastno dejavnostjo, s pomočjo kombinacije moderne tehnologije in neposredne komunikacije. Širili so svojo družbeno zavest in pridobivali na pomenu prostorske in socialne mobilnosti. V evropskem prostoru niso imeli občutka izgubljenosti in negotovosti. Bili so sestavni del tega prostora kljub mladosti.

Socios, zavod socialnih storitev, se je uspešno prijavil na razpis Evropskega parlamenta (Generalni direktorat za informiranje, Direktorat za obiskovalce, Oddelek za obiske in seminarje) za sofinanciranje obiska.

NDB

Foto: arhiv GESŠ