Danes poteka na stadionu Rudarja v Trbovljah deseti humanitarni tek, ki ga že ves ta čas pripravljajo DPM Trbovlje, Mitja Duh in Igor Gošte. »Naša prireditev bo potekala polnih deset ur. Simboličnih deset ur zato, ker je to naš 10. zasavski humanitarni tek in ker zbiramo denar za deset oseb s cerebralno paralizo iz Zasavja in drugih koncev Slovenije,« pravi Igor Gošte. Častni pokrovitelj 10. zasavskega humanitarnega teka je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Deset ur teka

Deset ur se bosta z atletskimi krogi spopadala Sabina Karaman in Igor Gošte. V skladu z navodili NIJZ se jima bodo lahko pridružili tudi drugi. »Če se le da z zaščitno masko in ob varni razdalji,« pravita glavna tekača.

»Hvala vsem, ki ste doslej že nakazali denar na odprti račun pri DMP, poslali kakšen SMS na 1919, kupili srečko našega srečelova, darovali kaj v škatlo s humanitarnimi prispevki, ki jo najdete na našem dogodku ali pa kakšen evro vržete vanjo v Slaščičarni Hamiti Trbovlje ali v Slaščičarni Kepca v Kisovcu. Deset stekleničk prehranskega dopolnila RENS nam je tudi letos podaril izumitelj Zoran Dernovšek Raketka,« pravi Gošte.

Za ljudi s celebralno paralizo

Letos je namen organizatorjev, da opozorijo, da med nami živijo tudi ljudje s cerebralno paralizo. Izbrali so deset oseb s cerebralno paralizo, ki jim bodo s pomočjo donatorjev podarili celotni izkupiček zbranega denarja.

Enak delež bodo prejeli: Miha Šoštar, Uroš Koščak, Teja Repovž, Sebastjan Šafner, Anže Zorman, Liza Lavre,  Adriana Kovačevič,  Emina Hodžič, Aida Jašarevič in  Tatjana Lavrič.

Sabina in Igor sta povedala, da sta pridno trenirala in da bosta zagotovo zdržala. »Na tem mestu bi se zahvalili tudi vsem dosedanjem donatorjem in osebam, ki ste nam kako drugače pomagali,« pravita.

Na dosedanjih tekih so zbrali že blizu 30 tisočakov. Denar so zbirali za letovanje otrok, za družine, uporabnike VDC, Downov sindrom in posameznike.

Priprave na tek

»Večurni teki, v tem primeru deseturni tek, zahtevajo kar nekaj priprav. S Sabino Karaman, s katero se bova spopadla z atletskimi krogi v športnem parku Rudar Trbovlje, sva bila letos kar pridna. Parkrat sva šla na tek skupaj z namenom, da se nekako “začutiva”. Sam letno pretečem blizu 2 tisoč kilometrov, Sabina še bistveno več. Zaradi epidemioloških razmer bova tekla sama, seveda pa se nama bodo ob upoštevanju navodil NIJZ lahko pridružili posamezniki in z nama odtekli kakšen krog v varni razdalji,« je pred tekom povedal Gošte.

Zbiranje denarja

Denar za deset oseb s cerebralno paralizo zbirajo prek odprtega računa pri DPM Trbovlje, preko SMS sporočil DPM5 na 1919, s pomočjo srečelova, kjer je vsaka srečka dobitna in jo bo možno kupiti na dogodku.

Denar pa zbirata tudi dve slaščičarni, Hamiti Trbovlje in Kepca Kisovec, kjer sta nameščeni škatli za humanitarne prispevke.  Doslej so v letošnji akciji zbrali že okrog 2 tisoč evrov. Možno bo darovati tudi na samem dogodku, za kar bodo poskrbeli prostovoljci DPM. Koliko se je v tem času zbralo preko SMS sporočil (to bo možno do 15.maja), pa nam še niso sporočili. Ves zbrani denar bo šel v celoti za 10 oseb s cerebralno paralizo, na deset enakih delov.

Savus

Foto: arhiv Savus

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekNesreča pri tržnici