Danes v Sloveniji še vedno praznujemo. Današnji dan je državni praznik in dela prost dan. Novo leto, ki simbolizira obnavljanje življenja, je najstarejši praznik na svetu, saj so s praznovanjem novega leta so začeli že Babilonci 4000 let pr. n. št.

V Sloveniji je bil do leta 2012 drugi januar praznični dan. Takrat je bil zaradi varčevalnih ukrepov ukinjen. Ponovno pa je postal dela prost dan leta 2017. Od takrat naprej imamo Slovenci za novo leto spet dva praznična dneva.

Praznični dan na novega leta dan je bil na slovenskem uveden leta 1919 v času Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, ko je bila uradno sprejeta raba gregorijanskega koledarja. Novo leto tako nekoč kot danes še vedno simbolizira regeneracijo vesolja, pričakovanje nove rasti, hrepenenja po obnovi in novem začetku.

Drugi januar je že več kot 40 let v Sloveniji povezan tudi z novoletnim pohodom na Kum, kamor se je v najboljših letih povzpelo tudi nad 2000 pohodnikov. Planinci PD Kum Trbovlje so ga organizirali zato, da se srečajo planinski prijatelji in marsikomu je po praznikih, ki so polni hrane (in pijače), prav prijal pohod na zasavski Triglav. Dolgo je bil to edini novoletni planinski pohod, v zadnjih letih pa so se mu priključili tudi različni pohodi po Sloveniji. Vendar ima novoletni pohod na Kum še vedno primat med novoletnimi pohodi.

Savus

Foto: Savus


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekKoledar dogodkov – december 2023