Današnji torek prinaša nekaj zanimivosti tudi v Zasavje. V Zagorju si lahko ogledate predstavo Mama mia in greste v knjižnico na predstavitev knjige Snaha Majde Petan. V Hrastniku in Trbovljah bodo ustvarjalne delavnice, Foto klub Hrastnik pa bo odprl razstavo ob 90 letnici delovanja kluba.  Ogledate si lahko tudi vse razstave, odprte v mesecu novembru. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 21. november 2023


Vreme

danes dogaja Danes dopoldne bo dež povečini ponehal, popoldne se bo oblačnost trgala. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 10 °C.

Jutri  bo večinoma sončno. Pihal bo severovzhodnik. V četrtek bo pretežno jasno.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Lokalna cesta Podgrad-Ravne (od Valvasorjeva 3a do Šemnik 50) v občini Zagorje je do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča zapora) za ves promet zaradi rekonstrukcije zidu in ceste. Obvoz poteka preko cest iz Vidrge in Spodnjega Šemnika.

Zaradi modernizacije lokalne ceste Kotredež-Mohor oz. Sušnik-Zgonc bo lokalna cesta do 27. novembra občasno popolnoma zaprta (občasni intervali za spuščanje prometa) od Rove 4 d do Rove 18 a.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes v Zasavju ni predvidenih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Limovce 2 (nadzorništvo  Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


KC Delavski dom Zagorje

Mamma Mia

Danes bo v veliki dvorani KCDD ob 19. uri muzikal Mamma Mia v režiji Juga Radivojeviča. Igrali bodo Simona Vodopivec Franko, Alenka Godec, Damjana Golavšek, Gojmir Lešnjak Gojc, Uroš Smolej, Marjan Bunič, Lea Bartha Pesek, Matjaž Kumelj in Patrik Greblo, glasba in besedila Benny Andersson in Bjӧrn Ulvaeus.

Muzikal presežkov in rekordov, ki je navdušil svet in obiskovalce po vsej Sloveniji, se po premoru in epidemiji ponovno vrača v Zagorje ob Savi, kjer se bo Kulturni dom prelevil v grški otok, na katerem se odvija romantična komedija o nasprotujočih si prizadevanjih in sanjah dekleta iz 70-ih in drugega iz 90-ih let. S čarobno pripovedovalno močjo glasbe in pesmi skupine ABBA spoznamo Donno, neodvisno mater samohranilko, ki za izpolnjeno življenje ne potrebuje moškega, ter njeno dvajsetletno hčer Sophie, ki si želi romanco, otroke in veliko pravljično poroko. Kako se konča romantična zgodba, polna optimizma in življenjske energije? Bomo tokrat končno le izvedeli kdo je Sophiejin oče?


DPM Trbovlje

Zeleni dotik

Danes Društvo prijateljev mladine Trbovlje v svojih prostorih na Trgu svobode organizira od 16. do 17.30 ure delavnico izdelave naravnih mil in praškov za starše. Število mest je omejeno, delavnica je brezplačna.

 


Hočijeva galerija Hrastnik

Foto klub Hrastnik

Foto klub Hrastnik pripravlja v Hočijevi galeriji v Delavskem domu Hrastnik danes ob 18. uri ob 90 letnici Foto kluba klubsko razstavo članic in članov kluba. Po projekciji dokumentarnega filma o klubu, v katerem so delo in uspehe predstavili vidni fotografi, ki so sooblikovali zgodovino kluba, bodo odprli razstavo ob jubileju kluba, ki je eden najstarejših foto klubov v Sloveniji.


Mladinski center Hrastnik

Izdelovanje adventnega venčka

Danes bo potekala v MC Hrastnik ob 17. uri ustvarjalna delavnica izdelovanja adventnega venčka. Vzemite si čas za kreativnost in pričarajte praznično vzdušje v svoj dom. Za material bodo poskrbeli na Mladinskem centru, lahko pa s seboj prinesete okrasje po vašem izboru.


Knjižnica Antona Sovreta

Bralni krožek

Danes ob 19. uri bodo v Knjižnici Antona Sovreta pripravili srečanje članic bralnega krožka. Krožek je bil ustanovljen 8. aprila 2010. Poteka v manjši skupini, enkrat mesečno, ob 19.00 v prostorih knjižnice. Tema vsakega krožka so dela posameznega slovenskega pisatelja oz. pisateljice. Pri izbiri se upoštevajo obletnice rojstev in smrti avtorjev ter želje članov. Prisotne se vsakič seznani tudi z novimi naslovi v knjižnici ter novostmi na slovenskem knjižnem trgu.


Knjižnica Mileta Klopčiča

Majda Petan: Snaha

Danes se bo v mladinskem oddelku Knjižnice Mileta Klopčiča ob 18. uri predstavila Majda Petan. Majda Petan je slovenska pevka zabavne glasbe. Tokrat se predstavlja kot pisateljica knjižnega prvenca Snaha. Knjiga je karizmatično očiščenje avtoričine duše, njenih bolečih čustev in občutkov krivičnosti. Je izpolnjena obljuba po smrti ljubeče mame. Hkrati je knjiga priročnik življenja, ki z iskrenim odstiranjem zgodb odprto pokaže na medosebne odnose. Z avtorico se bo pogovarjala Marjana Kolenko, večer pa bo popestrila tudi glasba, ki jo bosta izvajata Majda in njen mož Marjan Petan.


ZLU

Predpraznična ustvarjalna delavnica

Danes bo na ZLU na Cankarjevem trgu v Zagorju ob Savi ob 10. uri ponovno  predpraznična ustvarjalna delavnica. Delavnica je zasnovana tako, da vas popelje v svet ustvarjalnosti, kjer boste lahko izrazili svojo edinstveno kreativnost in napolnili svoje praznike s posebnim pomenom. Delavnico bo vodila prostovoljka Melita Pfeifer.


MC ZoS

Vsak torek od 10. do 11. ure v Mladinskem centru Zagorje ob Savi poteka Deutsche Kaffeezeit. »To je čas, ko se skupaj zabavamo, pijemo kavo in klepetamo v nemškem jeziku. Osveži in razvijaj svoje znanje nemškega jezika na neformalen način brez stresa. Sliši se dobro, kajne?,« pravijo v ZoS.


MC ZoS

C ZoS vsak torek od začetka oktobra do konca maja med 20.30 in 21.30 v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja organizira uro košarke. V MC ZoS že vrsto let nudijo prostor za rekreativne športe vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!


Delavski dom Zagorje

Art Kum

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je odprta likovne razstave Art Kum 2023. Razstavljali bodo Bogdan Barovič, Jože Potokar Cvrčo, Milan Razgoršek, Vida Praznik, Nevenka Flajs, Severina Trošt Šprogar, Stanka Bantan, Robert Hiršl, Lojze Adamlje, Jure Crnkovič, Nina Gole, Vukašin Šobot, Lojze Kališnik, Nena Bedek, Vili Lamovšek, Janez Mišo Knez, Tadej Gulič, Benjamin Kreže, Vesna Lenič Kreže, Zdravko Dolinšek. Razstava bo na ogled do 13. decembra.


Foto klub Hrastnik

Krst ratraka – februar 2023

V vitrini Foto klub Hrastnik pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Krst ratraka – februar 2023. Avtorica foto reportaže je Maja Rozman.

 


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v novembru na ogled razstava viteških oklepov Martina Oblaka s Svibnega pri Radečah. V njegovi zbirki si lahko ogledate replike keltskega orožja, sablje, meče in celo viteške oklepe, pa tudi precej drugih kovaških izdelkov. Razstavo sta postavila Martin Oblak ml. in Irena Orešnik.

V knjižnici v Kisovcu je novembra na ogled razstava Moja poletna foto zgodba članice skupine Liki.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.  


Fric Keršič

Na današnji dan je leta 1942 (star le 34 let) v Trbovljah umrl slovenski rudar, sindikalni delavec in narodni heroj Fric Keršič, po katerem se v Trbovljah imenuje krajevna skupnost. Zaposlen je bil v premogovniku Trbovlje. Politično aktiven je bil že pred vojno. Leta 1932 je postal član Komunistične partije Jugoslavije in leta 1937 član Komunistične partije Slovenije. Leta 1942 je bil izdan, gestapovci so ga obkolili v kamnolomu nad zagorsko železniško postajo. V boju so ga Nemci hudo ranjenega ujeli, v zaporu pa je zaradi ran in mučenja umrl.


Svetovni dnevi

Mednarodni dan televizije

Leta 1996 je Generalna skupščina 21. november določila za svetovni dan televizije. Prav na ta dan leta 1996 je OZN gostila prvi forum televizijskih hiš. OZN je hotel s tem dnem spodbuditi države članice k prizadevanju za globalno izmenjavo televizijskih oddaj s tematikami, kot so mir in varnost ter gospodarski in družbeni razvoj.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekIzlačani odlični v Zagorju
Naslednji članekNa današnji dan: Fric Keršič