Na današnji dan sta se rodila dva izjemna trboveljska kulturna ustvarjalca: karizmatičen dirigent trboveljskih Slavčkov Avgust Šuligoj in izjemni akademski slikar Janez Knez.

Današnja nedelja bo precej mirna. Nekaj dogajanja bo v kinodvoranah, posebej opozarjamo na film Pero v trboveljskem kinu. V Prapretnem si lahko zvečer ogledate gledališko predstavo.  Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 19. november 2023


Vreme

danes dogaja Danes zjutraj in dopoldne bo zmerno do pretežno oblačno. Popoldne se bo razjasnilo. Ponekod bo zapihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 15 °C.

Jutri čez dan se bo pooblačilo. Zvečer bo na jugozahodu začelo rahlo deževati. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 4, najvišje dnevne od 9 do 15 °C.

V noči na torek bo predvsem v južni ter deloma osrednji in vzhodni Sloveniji deževalo. V torek dopoldne bo dež ponehal. Popoldne se bo oblačnost trgala. V sredo bo večinoma sončno.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Lokalna cesta Podgrad-Ravne (od Valvasorjeva 3a do Šemnik 50) v občini Zagorje je do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča zapora) za ves promet zaradi rekonstrukcije zidu in ceste. Obvoz poteka preko cest iz Vidrge in Spodnjega Šemnika.

Zaradi modernizacije lokalne ceste Kotredež-Mohor oz. Sušnik-Zgonc bo lokalna cesta do 27. novembra občasno popolnoma zaprta (občasni intervali za spuščanje prometa) od Rove 4 d do Rove 18 a.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP  Prvi junij, Podplanina, Plantan, Čebine, Planinska vas, Rove, Vovkova loka, Keršičev Hrib, Keršičev hrib II (nadzorništvo  Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 11. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Okrogarjeva kolonija, izvod Podstrana, od 8.30 do 14. ure pa iz TP Šklendrovec, izvod Pikelj, Dornik  (nadzorništvo  Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


KS Prapretno -Plesko

V vrsti

Danes ob 18. uri bodo pripravili v Zadružnem domu KS Prapretno – Plesko v občini Hrastnik gledališko predstavo gledališke skupine Svoboda Dol pri Hrastniku. Zaigrali bodo komedijo V vrsti.si.

 

 


Teden splošnih knjižnic

Med 20. in 24. novembrom 2023 v knjižnicah po vsej Sloveniji praznujemo teden splošnih knjižnic. V teh dneh se bodo zvrstili različni  dogodki, s katerimi knjižničarji sporočajo uporabnikom, da jim knjižnice z opravljanjem svojega poslanstva ponujajo ključ do širokih obzorij. Tudi zasavske knjižnice bodo pripravile v teh dneh različne dejavnosti, o katerih vas bomo sproti obveščali.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Pričevanje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je odprta slikarsko razstave Pričevanje. Bogdan Barovič razstavlja slike, ki spregovorijo o pričakovanjih in njihovem odsevu.

Bogdan Barovič, letnik 1955. je bralec, recitator, amaterski igralec, radijec, novinar, literat, slikar samouk. Vse življenje išče poti za ohranitev kulture, za polaganje svojega kamenčka v mozaik slovenske umetnosti. Vsako leto razstavlja v svojem rojstnem kraju Trbovlje v eni najlepših kulturnih ustanov v Sloveniji, v Delavskem domu Trbovlje. Razstava Pričevanja bo na ogled do 26. novembra. Galerija je v novembru odprta v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 16. do 19. ure.


Delavski dom Zagorje

Art Kum

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled likovna razstava Art Kum 2023. Razstavljajo Bogdan Barovič, Jože Potokar Cvrčo, Milan Razboršek, Vida Praznik, Nevenka Flajs, Severina Trošt Šprogar, Stanka Bantan, Robert Hiršl, Lojze Adamlje, Jure Crnkovič, Nina Gole, Vukašin Šobot, Lojze Kališnik, Nena Bedek, Vili Lamovšek, Janez Mišo Knez, Tadej Gulič, Benjamin Kreže, Vesna Lenič Kreže, Zdravko Dolinšek. Razstava bo na ogled do 13. decembra.


Delavski dom Zagorje – kino

Troli 3

10.30 uri

Ameriški animirani in sinhronizirani film, režija Walt Dohrn, Tim Heitz

Po dveh filmih o pravem prijateljstvu in neizprosnem spogledovanju sta Popi (Anna Kendrick) in Veja (Justin Timberlake) zdaj uradno končno par. Ko se zbližata, pa Popi odkrije, da ima Veja skrivno preteklost. Nekoč je bil namreč član njene najljubše fantovske skupine BroZone s svojimi štirimi brati – Floydom (Troye Sivan), Johnom Doryjem (Eric André), Spruceom (Daveed Diggs) in Clayom (Kid Cudi). Skupina BroZone je razpadla, ko je bil Veja še dojenček, prav tako pa je razpadla družina in Veja od takrat ni videl svojih bratov. Toda ko brata Floyda zaradi njegovega glasbenega talenta ugrabita dva zlobna pop zvezdnika – Velvet (Amy Schumer) in Veneer (Andrew Rannells), se Veja in Popi podata na težavno in čustveno potovanje, da ponovno združita preostale brate in rešita Floyda pred nejasno usodo.

Novi del zgodbe zabavnih in veselih Trolov prinaša nove in klasične pop uspešnice – zaigra bleščeča zasedba glasbenih superzvezdnikov in komičnih zvezd kot novi liki iz franšize, vključno s štirikratno nominiranko za grammyja in dobitnico latino grammyja Camilo Cabello kot Vivo, Zosio Mamet kot Crimp in 12-kratnim dobitnikom emmyja RuPaulom Charlesom kot gospodična Maxine.


Delavski dom Trbovlje – kino

Mavka: Zaščitnica gozda

ob 17. uri

Ukrajinska animirana pustolovščina, izvirni naslov Mavka. Lisova pisnya (2023), režija Oleh Malamuzh, Oleksandra Ruban, scenarij Oleksandra Ruban, Lesya Ukrainka, Yaroslav Voytseshek, igrajo Živa Medved, Uroš Bitenc, Gaja Filač, Sašo Prešeren, Rok Kosec, Mirko Medved, Manca Kepic, Aleksander Golja, Tina Ogrin…

Mavka, duša gozda, se sooči z nemogočo izbiro med ljubeznijo in svojo dolžnostjo zaščitnice gozda, ko se zaljubi v človeka – nadarjenega mladega glasbenika Lucasa.

Prostrani gozdovi že od nekdaj nosijo nešteto skrivnosti in ugank. So dom čudovitim mitološkim bitjem, ki prebivajo med starodavnimi drevesi in zvesto varujejo svoje kraljestvo. Med njimi je tudi Mavka – duša gozda in njegova novoizbrana zaščitnica. Njeno primarno poslanstvo je zaščiti gozd in njegovo nedotakljivo »Srce« pred kakršnokoli agresijo ali vdori, predvsem s strani ljudi. Luka je skromen vaški fant, ki obožuje glasbo, svoj talent pa izkazuje v igranju lesene piščali. Sanja, da bi svoje življenje lahko posvetil tej svoji strasti. Njegova glasba zares pomaga doseči nekaj izjemnega – zaradi nje se z Mavko srečata in zaljubita. Njuna zveza se že od samega začetka sooča s strahovitimi težavami, a ovire postaneho še večje, ko se pojavi pohlepna Kilina, ki trdi, da je dedinja stare žage na robu gozda, vaščanom pa obljublja bogastvo industrijskega napredka, kakršnega je že ustvarila v drugih deželah. Vendar pa njene obljube služijo zgolj kot fasada za prikrivanje njenega resničnega namena – priti do »Srca« gozda, s pomočjo katerega bi za vedno ostala mlada in lepa. Ključ do njega pa je seveda Mavka, ki je zaradi svojih novih čustev do Luka že tako zelo ranljiva. Da bi prišla do Mavke, Kilina uporabi Luko kot svoje orožje, med vaščane pa zažene jezo in strah. Bo Mavki uspelo rešiti gozd? Bo Lukova glasba lahko ustvarila čudeže in rešila ljubezen? Se bosta dva različna svetova lahko združila proti zlu?


Pero

ob 19. uri

Slovenski dokumentarni film, izvirni naslov  Pero (2023), režija Damjan Kozole, igrajo Primož Pirnat, Tina Ščavničar, Mojca Partljič, Tomi Janežič, Nina Ivanišin, Nina Rakovec, Anja Novak, Jurij Drevenšek, Nataša Burger, Liza Marijina, Marjuta Slamič, Blaž Setnikar, Pia Zemljič, Nataša Barbara Gračner.

Film Damjana Kozoleta o življenju, karieri in strahovih Petra Musevskega (1965–2020). Poklon velikemu slovenskemu igralcu. Iz prve roke/komentar režiserja: »Za mene je bil vedno Pero, ne Peter. Leta 2002 sva snemala film Rezervni deli in to je bil začetek najinega prijateljstva in sodelovanja. Potem sva skupaj posnela še šest filmov. Postal je obraz slovenske kinematografije, na IMDB ima petinpetdeset naslovov, prejel je srce Sarajeva za najboljšega igralca in številne druge nagrade; filmi, v katerih je igral, so se predstavili na najpomembnejših festivalih, prejeli leva prihodnosti v Benetkah, nagrado za režijo v Karlovih Varih … Konec leta 2019 sva začela pripravljati nov film. O njem in o njegovih demonih. Marca 2020, na začetku koronakrize, je Pero naredil samomor. Nisva posnela niti kadra. Najprej sem se odločil, da tega filma ne bo. Vendar sem čutil potrebo, da ga vseeno posnamem. Da se z njim poslovim od Perota.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Avgust Šuligoj

Na današnji dan se je leta 1900 v Dolnjem Zemonu rodil učitelj in zborovodja Avgust Šuligoj, ki je ustanovil in dolga leta vodil mladinski pevski zbor Trboveljski slavček. Kot učitelj je 11 let služboval v Šmarju pri Grosupljem, v Trbovlje pa je prišel kot ubežnik pred fašizmom. Umrl je 21. junija leta 1984 v Trbovljah.

 


Janez Knez

Na današnji dan se je leta 1931 na Dobovcu v Trbovljah rodil akademski slikar, pedagog in častni občan Janez Knez. Leta 1942 so bili Knezovi zaradi vojne izseljeni v taborišče v Nemčijo, na Dobovec pa se je družina lahko vrnila šele leta 1945. Likovno se je največ izražal z oljnimi slikami in grafikami. Do sredine 80. let je kot likovni pedagog poučeval v osnovnih šolah v Trbovljah, kasneje, vse do upokojitve leta 1991, pa je deloval kot svobodni umetnik. Umrl je 13. februarja leta 2011 v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekNisem ledena Lady
Naslednji članekNa današnji dan: Avgust Šuligoj