Današnja nedelja bo v Zasavju precej mirna. Če seveda ne upoštevamo burnega dogajanja na odru hrastniškega delavskega doma, kjer bodo razturali trboveljski gledališčniki. V Trbovljah se obetajo zanimive art filmske predstave, filmska predstava za otroke bo na sporedu tudi v Zagorju. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 12. november 2023


Vreme

danes dogaja Danes zjutraj bo po nekaterih nižinah megleno, možna bo tudi slana. Čez dan se bo od zahoda postopno pooblačilo. Sredi dneva in popoldne so predvsem v južni in zahodni Sloveniji možne manjše krajevne padavine. Ponekod bo pihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 12 °C.

V ponedeljek bo zmerno oblačno in suho. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. V torek kaže na zmerno oblačno vreme, popoldne bo možna kakšna kaplja dežja. V noči na sredo se bodo padavine predvidoma okrepile in zajele vso državo ter v sredo zjutraj ponehale. V sredo čez dan kaže na sončno vreme s kakšno ploho.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Lokalna cesta Podgrad-Ravne (od Valvasorjeva 3a do Šemnik 50) v občini Zagorje je do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča zapora) za ves promet zaradi rekonstrukcije zidu in ceste. Obvoz poteka preko cest iz Vidrge in Spodnjega Šemnika.

Zaradi modernizacije lokalne ceste Kotredež-Mohor oz. Sušnik-Zgonc bo lokalna cesta do 27. novembra občasno popolnoma zaprta (občasni intervali za spuščanje prometa) od Rove 4 d do Rove 18 a.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih odklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Pleše, Podbukovje, Široka set (nadzorništvo Zagorje), od 8. do 12. ure pa iz TP Vače vas, izvod vodovod. V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje

Štilčki

Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje bo danes ob 18.00 uri gostovalo v dvorani Delavskega doma Hrastnik z letošnjo predstavo Štilčki.

Rdeča nit predstave je – Pošta, poslovna enota Štilček, nameščena na Mestni promenadi 11, 1420 Trbovlje, kjer svojo pošiljko oddajo estradniki svetovnega kova, politiki in tudi prisrčni otroci.. Pod drobnogled bodo postavili različne zanimive zasavske dogodke.


Delavski dom Zagorje

Kalejdoskop

V avli Delavskega doma Zagorje je skupina Liki danes postavila na ogled skupinsko razstavo ob 15. obletnici delovanja z naslovom Kalejdoskop. Razstavljajo: Vida Vodišek, Berta Juvan, Jana Boršnar, Lidija Ojsteršek, Magdi Grošelj, Elvira Brodar, Marinka Juvan, Ksenija Prašnikar, Luna Fras, Tinkara Baš, Lea Šteharnik, Eva Ocepek, Veronika Nikler, Lana Keršnik in Sara Tratnik. Razstava bo na ogled do 15. novembra.


Delavski dom Trbovlje – kino

Art kino

Čarobna prijateljstva

ob 17. uri

Animirani kratki filmi (2023).

Čarobni filmi o prijateljstvu za najmlajše. Filmski program je izbor šestih kratkih animiranih zgodb o srčnih in nenavadnih prijateljstvih, ki se včasih znajdejo na preizkušnji. Očarljivi filmi, ki nas začarajo s svojo slogovno raznovrstnostjo, so primerni za otroke od 3. leta starosti.


Koyaa: Presneta odeja

Kolja Saksida (Slovenija, 2019)

Na noč čarovnic Koyaa mirno spi, pokrit s toplo odejo. A sredi noči nemirna odeja odkrije Koyoo, in še predno se dobro zave, skupaj z njo leti po prostoru. To čarovnijo lahko reši le bistroumna rešitev.


Franckina juha / La Soupe De Franzy

Ana Chubinidze (Francija, 2021)

Malce osamljena kuharica z drugega planeta ugotovi, da njena roza juha ni le okusna, temveč tudi čarobna! Deli jo z lačnimi čudaki s čudaškega planeta.


Živživalice: Tiranozaver / Animanimals: T-Rex

Julia Ocker (Nemčija, 2022)

Tiranozavru košarka ne gre od rok, nagajive opice se smejejo, dokler jih ne preseneti.


Sestri / Entre deux sœurs

Anne-Sophie Gousset, Clément Céard (Francija, 2022)

Sestrici se igrata in smejita skupaj, predvsem pa se imata neizmerno radi. Starejša sestra pomaga mlajši, da lahko skupaj odkrivata svet. Nekega dne pa se vlogi zamenjata.


Oprosti / Odpusť

Alžbeta Mačáková Mišejková (Češka, 2022)

Deklici se igrata z žogo. Nato pa med njima zaradi malenkosti izbruhne prepir, ki v obeh vzbudi jezo in zamero. Si bosta znali oprostiti?


Črnilo / Inkt

Erik Verkerk, Joost van den Bosch (Nizozemska, 2020)

V akvariju plava hobotnica, ki je obsedena z redom in čistočo. A včasih niti vse te roke ne pomagajo, da bi dosegel tisto, kar si želiš.


Art kino

Oče in vojak

ob 18. uri

Zgodovinska akcijska drama, izvirni naslov Tirailleurs (Francija Senegal, 2022), režija Mathieu Vadepied, scenarij Olivier Demangel, Mathieu Vadepied, igrajo Omar Sy, Alassane Diong, Jonas Bloquet, Bamar Kane, Alassane Sy, Aminata Wone …

Epska pripoved o zamolčanem vidiku francoske zgodovine, hkrati pa intimen portret očetovske ljubezni. Senegalski kmet Bakary Diallo se pridruži francoski vojski, da bi bil v bližini svojega sedemnajstletnega sina Thierna, ki je bil prisilno vpoklican. Pošljejo ju na fronto in skupaj se znajdeta sredi vojne vihre. Thierno, ki ga želi poveljnik odpeljati v osrčje bitke, se mora osamosvojiti in postati moški, Bakary pa je pripravljen storiti vse, da bi sina živega in zdravega pripeljal nazaj domov …


Delavski dom Zagorje – kino

Mavka, zaščitnica gozda

ob 10.30 uri

Ukrajinski animirani fantazijski družinski film, naslov v izvirniku Mavka, Lisova pisnya, režija Oleh Malamuzh, Oleksandra Ruban

Mavka, duša gozda, se sooči z nemogočo izbiro med ljubeznijo in svojo dolžnostjo zaščitnice gozda, ko se zaljubi v človeka – nadarjenega mladega glasbenika Lucasa. Bo Mavki uspelo rešiti gozd? Bo Lucasova glasba lahko ustvarila čudeže in rešila ljubezen? Se bosta sva svetova lahko združila proti zlu?

V glavni vlogi Mavke nastopa Živa Medved, v vlogi Luke pa Uroš Bitenc. Pesmi Mavke je odpela (Neža Drobnič Bogataj pevka skupine Belin), pesmi Luke pa je odpel Mirko Medved, ostale vloge Gaja Filač, Sašo Prešeren, Rok Kosec, Mirko Medve, Manca Kepic, Aleksander Golja, pripovedovalka Tina Ogrin.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanih posebnih svetovnih dni. Če pa veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Cene Vipotnik
Naslednji članekPredsednica dr. Pirc Musar v Trbovljah