Današnji petek prinaša nekaj zanimivosti tudi v Zasavje. V Hrastniku lahko nastopate na karaokah,  v Trbovljah greste na odprtje in ogled novega Centra za krepitev zdravja, ali greste zvečer na gledališki abonma v Zagorje.  Sicer pa običajno petkovo dogajanje. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 10. november 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo sprva oblačno s padavinami, ob morju bo tudi kakšna nevihta. Padavine bodo čez dan od zahoda slabele in ponekod ponehale. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 1000 in 1400 m. Najvišje dneve temperature bodo od 7 do 10 °C.

V noči na soboto in v soboto dopoldne bodo ponovno občasne padavine, ki bodo verjetnejše v južni polovici Slovenije. Dopoldne bodo ponehale in oblačnost se bo trgala, možna bo še kakšna manjša ploha. V nedeljo bo sončno s hladnim jutrom in meglo po nekaterih nižinah.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Lokalna cesta Podgrad-Ravne (od Valvasorjeva 3a do Šemnik 50) v občini Zagorje je do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča zapora) za ves promet zaradi rekonstrukcije zidu in ceste. Obvoz poteka preko cest iz Vidrge in Spodnjega Šemnika.

Zaradi modernizacije lokalne ceste Kotredež-Mohor oz. Sušnik-Zgonc bo lokalna cesta do 27. novembra občasno popolnoma zaprta (občasni intervali za spuščanje prometa) od Rove 4 d do Rove 18 a.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na naslovih Trg svobode (22, 24, 26 in 21A) in Čeče-del (od 1 do5b), da bo zaradi vzdrževalnih del na oskrbovalnem cevovodu danes motena oskrba s pitno vodo. Prekinitve v Čečah lahko pričakujete predvidoma med 8. in 10. uro in na Trgu svobode od 10. do 12.30 ure. Uporabnikom priporočajo, da vodo po končanih delih pustijo nekaj časa teči iz pipe, preden jo uporabijo.


 

Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Podbukovje, Široka set,  Leše (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri  bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Razbor, Čemšenik,  Prvine, Vlečnica Prvine, Limovce, Limovce 2, Zaplanina, Petelink (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Zdravstveni dom Trbovlje 

Center za krepitev zdravja

ZD Trbovlje bo danes ob 9. uri predstavil delovanje novega Centra za krepitev zdravja v novih prostorih, ki se nahajajo na naslovu Ulica 1. junija 4 .
(stavba nasproti stare blagovnice). Center za krepitev zdravja deluje v sklopu Zdravstvenega doma Trbovlje, v okviru projekta Skupaj za zdravje. Njegov namen je izboljšanje življenjskega sloga, krepitev zdravja, izboljšanje prehranskih navad, zmanjšanje stresa, preprečevanje in izboljšanje dejavnikov tveganja za zdravje ki so morebiti že prisotni, ter odvajanje od nezdravih, zdravju škodljivih razvad.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


 

Kulturni center Delavski dom Zagorje

Gledališki abonma

Danes bo v KC Delavski dom Zagorje ob 19.30 uri predstava za gledališki abonma in izven. Gostoval bo Špas teater s komedijo Večerja bedakov v režiji Bojana Emeršiča. Igrali bodo Robert Korošec, Jernej Kogovšek, Primož Vrhovec, Maja Martina Merljak in Gregor Podričnik. Huronska komedija Večerja bedakov govori o elitnih posameznikih, ki vsak zase išče ljudi, ki so posebni, sami jim pravijo bedaki, nato pa vsak svojega bedaka povabijo na skupno večerjo. Na koncu eden od njih zmaga – ne bedak, ampak ta, ki je pripeljal večjega butlja.


ZLU

Španske urice za začetnike

ZLU na Cankarjevem trgu v Zagorju danes ob 10. uri pripravlja Španske urice za začetnike, ki jih vodi Maximiliano Fidalgo. V skupnem prostoru ZLU za učenje in raziskovanje jezikov se odpira nova priložnost za raziskovanje čarobnega sveta španščine. Ekipa ZLU je dobila čudovito pridobitev – prostovoljca iz Španije, ki že nekaj let živi med nami in bo z nami delil svojo strast do španskega jezika. Španske urice so primerne za čiste začetnike in za vse generacije.


ZLU

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.

 


MC ZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju bo danes odprt dnevni center za mlade. Vsak petek lahko počnete marsikaj v prostorih centra od 15. uri do 21. ure.

 


MC Hrastnik

Karaoke

Danes, ob 18. uri, Mladinski center Hrastnik organizira Karaoke. Pripeljite svoje prijatelje, izberi svojo najljubšo pesem in z nami preživite zabaven večer.

 


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Oktobrski salon

V Zagorju je v galeriji Medija v Vili Medea na ogled zanimiva razstava zagorskih likovnikov, ki so jo poimenovali Oktobrski salon. Na njej se predstaviljajo ustvarjalci iz različnih likovnih področij iz zagorske doline. V galeriji Medija so na ogled dela slikarjev Nikolaja Beera, Jureta Crnkoviča, Lili Hribovšek, Milana Razborška, Sama Šilesa, kiparjev Borisa Bee in Saše Šilesa, animatorja Dušana Kastelica in fotografa Vukašina Šobota. Razstava bo na ogled do 20. novembra.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Delavski dom Zagorje

Kalejdoskop

V avli Delavskega doma Zagorje je skupina Liki danes postavila na ogled skupinsko razstavo ob 15. obletnici delovanja z naslovom Kalejdoskop. Razstavljajo: Vida Vodišek, Berta Juvan, Jana Boršnar, Lidija Ojsteršek, Magdi Grošelj, Elvira Brodar, Marinka Juvan, Ksenija Prašnikar, Luna Fras, Tinkara Baš, Lea Šteharnik, Eva Ocepek, Veronika Nikler, Lana Keršnik in Sara Tratnik. Razstava bo na ogled do 15. novembra.


Hočijeva galerija Hrastnik

Razstava Spregledane

V Hočijevi galeriji Hrastnik je na ogled razstava Spregledane avtorice Mankice Kranjec. Fotografska serija Spregledane v ospredje postavlja delavke in jim daje glas. Na piedestal postavlja ženske, ki skrbijo, da se naš svet v mirnem času ne ustavi, v času krize pa se ne zlomi. To so medicinske sestre, dostavljalke hrane, trgovke, učiteljice, poštarke, policistke, gasilke, čistilke, delavke v proizvodnji, šoferke in mnoge druge, ki v času različnih kriz skrbijo, da življenje nemoteno teče naprej. Te delavke so temelj naše družbe in so junakinje našega vsakdana. In čeprav so nadvse pomemben del naše družbene ureditve, pa niso vedno tudi spoštovane in opažene. Ta nevidna delovna sila, ki je pogosto spregledana, skrbi, da sistem ne razpade, ko ga drugi potrebujemo. Ogled razstave je možen vsak delovni dan od otvoritve do 17. novembra med 17. in 19. uro.


Foto klub Hrastnik

Krst ratraka – februar 2023

V vitrini Foto klub Hrastnik pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Krst ratraka – februar 20223. Avtorica foto reportaže je Maja Rozman.

 

 


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v novembru na ogled razstava viteških oklepov Martina Oblaka s Svibnega pri Radečah. V njegovi zbirki si lahko ogledate replike keltskega orožja, sablje, meče in celo viteške oklepe, pa tudi precej drugih kovaških izdelkov. Razstavo sta postavila Martin Oblak ml. in Irena Orešnik.

V knjižnici v Kisovcu je novembra na ogled razstava Moja poletna foto zgodba članice skupine Liki.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domža edle.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.

 


Delavski dom Trbovlje – kino

Oče in vojak

ob 17. uri

 

Francoska zgodovinska akcijska drama, izvirni naslov Tirailleurs (2022), režija Mathieu Vadepied, igrajo Omar Sy, Alassane Diong, Jonas Bloquet, Bamar Kane, Alassane Sy, Aminata Wone…

Epska pripoved o zamolčanem vidiku francoske zgodovine, hkrati pa intimen portret očetovske ljubezni. Senegalski kmet Bakary Diallo se pridruži francoski vojski, da bi bil v bližini svojega sedemnajstletnega sina Thierna, ki je bil prisilno vpoklican. Pošljejo ju na fronto in skupaj se znajdeta sredi vojne vihre. Thierno, ki ga želi poveljnik odpeljati v osrčje bitke, se mora osamosvojiti in  postati moški, Bakary pa je pripravljen storiti vse, da bi sina živega in zdravega pripeljal nazaj domov …


Kreator

ob 19. uri

Ameriška pustolovska drama, izvirni naslov The Creator (2023), režija Gareth Edwards, igrajo John David Washington, Gemma Chan, Allison Janney …

Sredi vojne med človeško raso in silami umetne inteligence je Joshua, bivši agent specialnih enot, ki žaluje zaradi svoje žene, rekrutiran, da najde in ubije Kreatorja, skrivnostnega arhitekta napredne tehnologije umetne inteligence, ki je razvil skrivnostno orožje, ki bi lahko končalo vojno in celotno človeško raso. Joshua in njegova ekipa elitnih operativcev potuje po sovražnikovem ozemlju, v črno osrčje, ki ga zaseda umetna inteligenca. Tam odkrijejo, da je orožje, ki ga morajo uničiti, pravzaprav UI v obliki majhnega otroka.

 


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekGodbeniki na Youtubu
Naslednji članekTrbovlje do leta 2030