Danes bo v Zasavju čisto navaden prvi avgustovski torek. No, povabimo vas lahko na ogled različnih razstav. Danes je svetovni dan dojenja, današnji datum pa je povezan tudi z zdravnikom in dramatikom Slavkom Grumom in jezuitom in piscem Jožefom Haslom.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sreda, 2. avgust 2023


Vreme

Danes zjutraj bo v notranjosti megleno. Čez dan bo povečini sončno. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, najvišje dnevne od 24 do 28°C.

Jutri bo deloma jasno. Zapihal bo jugozahodnik. Popoldne in zvečer bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč na petek. V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami.


Zapore cest

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje ob Savi in cesti Krtina – Moravče – Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič Vače Izlake Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trbovlje – most čez Savo je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik – Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 7. septembra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

V Trbovljah bo danes do 14. ure veljala delna zapora lokalne ceste Dom in vrt – Kolonija 1. maja, zaradi popravila okvare na vodovodnem omrežju.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 11. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Kisovec bloki, izvod Medija-Čebin/črpalka. V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Počitnice, počitnice

DPM Trbovlje

Danes si bodo v Trbovljah otroci s prostovoljci DPM bodo otroci uživali v kopanju in igrah v vodi. Poletno počitniško varstvo poteka od 9. do 13. ure. Za popoldansko varstvo se morajo starši posebej dogovoriti. Jutri bodo na obisku. Spoznali se bodo z gledališčniki in z njimi odšli v pravljični svet.


ZMŠT Trbovlje

Hip hop

Zavod za mladino in šport Trbovlje pripravlja danes med 15. in 18. uro Hip hop športne zabavne aktivnosti na bazenu v Trbovljah (Kopalnica).


Dewesoft

Mednarodni Dewesoftov poletni tabor

Danes poteka (od 1. – 3. avgust) mednarodni Dewesoftov poletni tabor, kjer za študente iz Slovenije, Italije, Francije, Nizozemske in Nemčije izvajajo strokovna izobraževanja in praktične delavnice. Predavanja in delavnice vodijo inženirji Dewesofta iz celotne Evrope, predavateljsko krmilo pa so prevzeli tudi profesorji različnih univerz stare celine.


McZos

Narava kreative

Danes ob 17. uri vabljeni pred McZos, kjer vas bo na kreativni sprehod popeljala umetniva in mladinska delavka Urška Pavlovič. Na sprehodu se boste povezali z naravo in ustvarjali z materiali, ki jih lahko najdemo na poti. Spoznali se boste z različnimi načini kreativnosti, ki nam jih omogoča gozd, hkrati pa boste odkrili nove. Obvezna prijava na info@mczos.si ali na telefonski številki 040 699 097.


Občina Zagorje ob Savi

Novinarska konferenca

Ob prazniku občine Zagorje ob Savi bo danes ob 10. uri v gostilni Ribnik potekala novinarska konferenca. Predstavili bodo ključne projekte za razvoj občine.


Majski salon 2023: Misterij Gea

Razstava likovnih del članic in članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Med njimi so tudi naši stanovski člani iz Avstrije in Italije. Umetniki se letos v svojih likovno vizualnih delih in razmišljanjih vsebinsko in kritično navezujejo na naš planet, na okolje in njegovo trenutno, perečo problematiko, ko človek drastično zmanjšuje genetski material, ko iztreblja živalske in rastlinske vrste in krči ekosistem, v katerem lahko živimo.

Razstavišča in odpiralni čas:

Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)

Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure /

Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Galerija Medija Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet:10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Razstava bo na ogled do 16. avgusta.


Zasavske knjižnice

V zasavskih knjižnicah velja do konca avgusta poletni odpiralni čas. Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 13. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  8. do 14. ure. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 11. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate : razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Jožef Hasl

Na današnji dan leta 1804 je na Dolu pri Hrastniku umrl Jožef Hasl. Dvajset let je služboval kot župnik v župniji Sv. Jurija na Dolu pri Hrastniku. Bil je nabožni pisec, prevajalec, duhovnik in jezuit. Rodil se je 14. novembra 1733 v Celju kot sin pasarja (izdelovalec praktičnih okrasnih kovinskih predmetov iz navadno neželeznih kovin). V letih 1766−1773 je bil pridigar v Ljubljani, Trstu in Gorici. Po razpustitvi jezuitskega reda je upravljal različne župnije, od 1784 pa je bil župnik v Dolu pri Hrastniku. Iz latinščine je prevedel postna premišljevanja G. Hevenesija Sveti post (1770).


Slavko Grum

Na današnji dan leta 1901 se je v Šmartnem pri Litiji rodil Slavko Grum kot tretji od štirih otrok Franca in Marije Grum. Zaradi očetove službe so se leta 1906 preselili v Novo mesto, kjer je osnovno šolo obiskoval v frančiškanskem samostanu. Po končanem študiju medicine na Dunaju je bil stažist in pomožni zdravnik v ljubljanskih bolnišnicah, nato pa do smrti zdravnik splošne prakse v Zagorju. Tam je pripravil več kot dvesto predavanj iz zdravstvenega področja. Pisal je kratko obdobje, zaslovel pa z igro Dogodek v mestu Gogi, ki je eden od vrhov slovenske dramatike. Slavko Grum je bil zdravnik, pisatelj in dramatik. Po njem je poimenovana OŠ dr. Slavka Gruma v Zagorju ob Savi, po njem se imenuje tudi ulica v Novem mestu in nagrada za najboljše slovensko dramsko besedilo.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan dojenja

Svetovni dan dojenja je del aktivnosti Svetovne zveze za podporo dojenju WABA, s katerimi želijo usmeriti pozornost družbe k osveščanju o pomenu dojenja. Obeležujejo ga v več kot 150 državah. Strokovnjaki poudarjajo pomen dojenja, saj ima veliko pozitivnih učinkov tako za mater kot za otroka. Materino mleko je najprimernejša in najbolj ustrezna hrana za začetek otrokovega življenja. Z dojenjem imajo mamice različne izkušnje. Prvič pristavi mati otroka k prsim najkasneje pol ure po porodu, pri čemer ji pomagajo medicinske sestre in babice. Prvo mleko se imenuje kolostrum in vsebuje veliko hranilnih snovi in beljakovin. Prvi podoj pa je zelo pomemben tudi za nadaljevanje dojenja, saj otrok tako razvije sesalni refleks. Ima pa dojenje tudi izjemen psihološki učinek, saj pomeni tesno bližino med materjo in otrokom.


Savus