Današnji četrtek zna biti v Zasavju precej zanimiv, če si ga naredimo zanimivega. Poglejte zasavsko ponudbo spodaj in se odločite … Opozarjamo vas še na zaporo vzporedne ceste po Trbovljah zaradi prireditev Nohšiht in Anduht. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 8. junij 2023


Vreme

Danes bo dopoldne delno jasno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, najvišje dnevne od 20 do 26 °C.

V petek in soboto se bo nadaljevalo nestanovitno vreme s krajevnimi plohami in nevihtami, ki bodo nastajale predvsem sredi dneva in popoldne.

Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.

Zaradi izvedbe prireditev Anduht in Nohšiht 2023 bo veljala popolna zapora ceste in parkirišč v okolici Ulice 1. junija. Popolna zapora Ulice 1. junija (od Dežmana do krožišča) bo veljala od srede, 7. junija, od 14. ure, do nedelje, 11. junija, do 12. ure. Zapora parkirišča za delavskim domom in dovoza ob godbenem domu bo veljala od petka, 9. junija, od 12. ure, do nedelje, 11. junija, do 12. ure.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje sporoča odjemalcem na naslovih Cesta Tončke Čeč (13a, 25a, od 34 do 35b in od 70 do 90), da bo zaradi vzdrževalnih del na oskrbovalnem vodovodu danes predvidoma od 8. do 12. ure motena oskrba s pitno vodo. Uporabnikom priporočajo, da vodo po končanih delih pustijo nekaj časa teči iz pipe, preden jo uporabijo.

Javno podjetje Komunala Zagorje obvešča uporabnike pitne vode na območjih krajevnih skupnosti Kisovec – Loke, Rudnik – Toplice, Jože Marn, da je zaradi skalitve vodnih virov potrebno vodo v prehranske namene prekuhavati vsaj tri minute. Obvestilo velja do preklica.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Slatno, izvod Marno (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Parada učenja 2023

Danes bov okviru Parade učenja 2023 potekala naslednja aktivnost:

  • Premagaj strah, stres, skrbi in tesnobo, Ozara, predavanje Andrej Pešec, ZLU Zagorje, od 10. do 13. ure

Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Pogovor Roman Kukovič

Danes ob 18. uri bodo v Knjižnici pripravili pogovor z Romanom Kukovičem. O njegovem romanu Deklica z gumbom, ki se dogaja med drugo svetovno vojno,  in drugih knjigah se bo z njim pogovarjal Igor Gošte.


MC ZoS

Telovadba za zlata leta

Pod okriljem Mladinskega centra Zagorje ob Savi vsako sredo od 17. ure dalje pod vodstvom Milana Bedrača v dvorani MC ZoS (Proletarec) poteka tudi Telovadba za zlata leta. Vadba je namenjena vsem, ki želijo z aktivnim življenjem v prijetni družbi popestriti svoj vsakdan in izboljšati kakovost svojega življenja. Poudarek je na krepitvi globokih mišic trupa, ki so pomembne za pravilno pokončno držo in zdravo ter gibljivo hrbtenico. Vadba vključuje tudi vaje za koordinacijo telesa, za pridobitev vzdržljivosti, za moč in gibljivost celega telesa ter pripomore k boljšemu fizičnemu in psihičnemu počutju.


Knjižnica Antona Sovreta

Kufe klub

Projekt je namenjen uporabnikom knjižnice, ki imajo veselje do branja, pisanja, pripovedovanja, poslušanja, raziskovanja, so vedoželjni, ustvarjalni … Gre za druženje, krepitev medsebojnih odnosov in solidarnosti ter spodbujanje medgeneracijskega povezovanja in prostovoljstva. Aktivnosti in tematike imajo poudarek na domoznanstvu. Kufe klub bo odprl vrata v knjižnici danes ob 10. uri.

Udeleženci bodo spoznavali zgodovino hrastniške priljubljene pohodniške točke – Kala v sliki in besedi.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v juniju na ogled razstava Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Razstavile so čipke po vzorcih Vide Kejžar.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava sekcije FOTKI

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v juniju na ogled razstava fotografij članov sekcije FOTKI na temo zima.


 

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje –  kino

Modelar

ob 18. uri

Češko-slovaško-slovenska kriminalna drama, režija Petr Zelenka, igrajo Kryštof Hádek, Jiří Mádl, Veronika Khek Kubařová, Richard Stanke, Zuzana Fialová, Miroslav Hanuš …

Poslovnež Plech, v prostem času raper, sanja o bogastvu in udobnem življenju, medtem ko kemika in letalskega navigatorja Pavla ženeta občutek za pravičnost in želja po boljšem svetu. Skupaj vodita uspešno podjetje za izposojo dronov. Med njunimi strankami so kandidat za predsednika, oglaševalske agencije in umetniki, ki prirejajo hepeninge. Njuni droni lahko nadzorujejo elektrarne, na modnih revijah namesto manekenk nosijo luksuzne torbice ali poškropijo Petrinski razgledni stolp. Toda, ko se Pavel odloči, da bo dron uporabil za atentat na Dicka Cheneyja, stvari uidejo izpod nadzora … Glasbo za češko-slovaško-slovensko koprodukcijo je napisal Janez Dovč.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Lojze Hohkraut

Na današnji dan leta 1901 se je v vasi Bukovca pri Sv. Jedertu (Sedraž – sedanja občina Laško) v rudarski družini rodil narodni heroj Lojze Hohkraut. Bil je med vodilnimi slovenskimi komunisti in organizatorji delavskega gibanja med obema svetovnima vojnama. Deloval je v Revirjih, v Belgiji, Franciji in na Nizozemskem, se šolal v Sovjetski zvezi. Bil je med udeleženci ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Po okupaciji leta 1941 je bil med organizatorju NOB v Zasavju, komandir Trboveljske čete in politični komisar Revirske čete. Med pripravami na prehod II. grupe odredov čez Savo na Štajersko je pri zaselku Cvetež pri Vačah 31. maja 1942 padel v nemško zasedo, bil je ranjen v koleno. Ker bi ga Nemci zajeli, je zakopal dokumente in se sam ustrelil.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan gasilcev

Na današnji dan, 8. junija, praznujemo mednarodni dan gasilcev. Na ta dan je bilo v Nemčiji ustanovljeno prvo prostovoljno gasilsko društvo, kar označuje začetek prostovoljnega gasilstva. V Zasavju so gasilci nepogrešljiv del naše družbe. Nekaj manj kot 3000 gasilcev je vsak dan pripravljenih, da nesebično priskočijo na pomoč in s tem tvegajo tudi svoje življenje. Tu danes delujejo tri gasilske zveze: GZ Hrastnik, GZ Trbovlje in GZ Zagorje. Skupno deluje 29 gasilskih društev. Medtem ko imajo v Hrastniku in Zagorju zgolj prostovoljne gasilce pa v Trbovljah že več kot 40 let delujejo tudi poklicni gasilci.


Dan Primoža Trubarja

Ker državni praznik Primoža Trubarja ni dela prost dan, marsikdo sploh ne ve, da danes praznujemo spomin na avtorja prve knjige v slovenskem jeziku, protestantskega duhovnika in prevajalca ter pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora. Praznik sovpada z domnevnim datumom Trubarjevega rojstva leta 1508. Sprejet je bil leta 2010 na posredno pobudo tržaškega pisatelja Borisa Pahorja.


Dan najboljšega prijatelja

Preživite dan z najboljšim prijateljem/prijateljico, razveselite ga z darilcem. Če ne živita v istem mestu, ga pokličite ali mu pošljite prijazno sporočilce.


Savus