ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnja sreda prinaša v Zasavje nekaj dogodkov in običajne sredine aktivnosti. V Trbovljah se bodo sestali člani Občinskega sveta in predstavili roman Junak, v Zagorju pa bodo razpredali o strategiji razvojnih nalog Partnerstva LAS. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 19. april 2023


Vreme

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno. Popoldne in zvečer bodo predvsem v zahodni in severni Sloveniji krajevne plohe. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 9, najvišje dnevne od 13 do 17 °C.

V četrtek bo oblačno. Predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji bodo krajevne padavine, ki bodo popoldne postopno ponehale. Tudi v petek bo še nestanovitno s popoldanskimi plohami.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.


Preskrba z vodo

Za danes ni napovedanih motenj preskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobav električne energije.


Prireditve

Občina Trbovlje

Seja Občinskega sveta

Danes ob 18. uri se bodo na četrti seji tega sklica sestali člani Občinskega sveta Občine Trbovlje. Med drugim bodo obravnavali letni program javne službe za obnovo in vzdrževanje javne razsvetljave, odlok o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, letno poročilo Policijske postaje za leto 2022, oceno izvajanja občinskega programa varnosti za leto 2022 in poročilo o delu Medobčinskega inšpektorata in redarstva Zasavje v občini Trbovlje za leto 2022. Pregledali bodo še predlog pravilnika o sredstvih za delo svetniških skupin in samostojnih članov Občinskega sveta, poročila o delu javnih zavodov in določenih društev v letu 2022, se pogovorili o plačah, sejninah in drugih prejemkih funkcionarjev, članov delovnih teles, odloku o priznanjih in nagradah Občine Trbovlje in zaključnem računu proračuna Občine Trbovlje za leto 2022. Spregovorili bodo tudi o predlogu za podelitev naziva častni občan za leto 2023 in podelitev prvojunijske nagrade za leto 2023.


Partnerstvo LAS Zasavje

Strategija razvoja

Partnerstvo LAS Zasavje in njegov vodilni partner Območna-obrtno podjetniška zbornica Hrastnik organizirata tretjo delavnico v sklopu priprave strategije lokalnega razvoja partnerstva LAS Zasavje do leta 2027. Namen delavnice je oblikovanje zasnove razvojnih ciljev po izbranih razvojnih tematskih področjih, konkretizacija pobud in iskanje sinergij med operacijami za strategijo lokalnega razvoja Partnerstva LAS Zasavje za programsko obdobje do leta 2027. Delavnice bodo potekale v prostorih PGD Zagorje-mesto danes ob 17. uri.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Junak

V trboveljski knjižnici bodo danes ob 17. uri pripravili literarni večer, na katerem bodo predstavili knjigo Junak. Zgodovinski roman Junak pripoveduje o življenju v času generala Rudolfa Maistra. Avtor romana je petnajstletni Andraž Babšek, ki je za to delo prejel prvo nagrado natečaja knjižne založbe Kulturnega centra Maribor. Roman temelji na resničnih zgodovinskih dogodkih v času velike vojne in po njej, predvsem pa na dogodkih iz časa generala Rudolfa Maistra. Predstavitev romana bo vodil predsednik Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor Aleš Arih.


Telovadba za zlata leta

Pod okriljem Mladinskega centra Zagorje ob Savi vsako sredo od 17. ure dalje pod vodstvom Milana Bedrača v dvorani MC ZoS (Proletarec) poteka tudi Telovadba za zlata leta. Vadba je namenjena vsem, ki želijo z aktivnim življenjem v prijetni družbi popestriti svoj vsakdan in izboljšati kakovost svojega življenja. Poudarek je na krepitvi globokih mišic trupa, ki so pomembne za pravilno pokončno držo in zdravo ter gibljivo hrbtenico. Vadba vključuje tudi vaje za koordinacijo telesa, za pridobitev vzdržljivosti, za moč in gibljivost celega telesa ter pripomore k boljšemu fizičnemu in psihičnemu počutju.


Knjižnica Antona Sovreta

Kufe klub

Projekt je namenjen uporabnikom knjižnice, ki imajo veselje do branja, pisanja, pripovedovanja, poslušanja, raziskovanja, so vedoželjni, ustvarjalni … Gre za druženje, krepitev medsebojnih odnosov in solidarnosti ter spodbujanje medgeneracijskega povezovanja in prostovoljstva. Aktivnosti in tematike imajo poudarek na domoznanstvu. Kufe klub bo odprl vrata v knjižnici danes ob 10. uri.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju v aprilu svoje slike (akvareli) razstavlja Lidija Ojsteršek, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Roki

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju si lahko v aprilu v vitrinah knjižnice ogledate razstavo velikonočnih izdelkov skupine Roki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Flisek

V Knjižnici Mileta Klopčča v Kisovcu v aprilu svoje slike razstavlja Joža Flisek, članica skupine Fotki. Razstavi je dala naslov Daleč od ponorelega sveta.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus


 

Previous article
Next article

Isti avtor