Današnji sreda prinaša okroglo mizo o diskriminaciji spolov v Trbovljah, pa pogovor o viziji kulturne politike, pa ekskurzijo po učne poti Prusnik. Pa običajne dogodke tega dne. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 22. marec 2023


Vreme

Danes bo sprva zmerno oblačno, čez dan pa se bo razjasnilo. Popoldne bo ponekod zapihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6, najvišje dnevne od 17 do 22 °C.

V četrtek in petek bo na zahodu nekaj več oblačnosti, drugod bo še večinoma sončno. Postopno se bo krepil jugozahodni veter. V noči na soboto bo dež zajel večji del Slovenije in v soboto dopoldne večinoma ponehal.


Zapore cest

Na cesti Izlake-Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Drtija-Izlake v Izlakah izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmern0 zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik, v Trbovljah je na Vodenski cesti do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku na Cesti 1. maja v Hrastniku pri TKI Hrastnik poteka izmenično enosmerni promet, kratkotrajne popolne zapore (do 15 minut) bodo med 8.15 in 13. uro zaradi rušitev objekta.

Na cesti Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku na Cesta 1. maja v Hrastniku pri Steklarni Hrastnik poteka do 31. marca izmenično enosmerni promet zaradi prevezave plinovoda v sklopu komunalne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj pri oskrbi z vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Zgornje Širje, izvod Zgornje Širje (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 14. ure iz TP Ožbolt, izvod Bršlenovica (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Zgornje Širje, izvod Oražem (nadzorništvo Hrstnik), od 12. do 15. ure iz TP Mlinše, izvod gasilski dom, novo naselje (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

ZMŠT Trbovlje

Diskriminacija spolov

Danes ob 11. uri bodo v prostorih Zavoda za mladino in šport Trbovlje pripravili okroglo mizo o diskriminaciji spolov. Sodelovale bodo Sonja Šmuc, nekdanja izvršna direktorica Združenja Manager in sedanja generalna direktorica podjetja Blueberry d.o.o., Tjaša Polc, direktorica Zasavske gospodarske zbornice, Barbara Binder, pravnica podjetja SINET d.o.o., Nuša Laznik, vodja urada za delo, ZRSZ , Območna služba Trbovlje, Urad za delo Hrastnik, Litija, Trbovlje, Zagorje, Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in Evelin Vesenjak, predsednica konfederacije KNSS – Neodvisnost. Okroglo mizo si lahko v živo ogledate preko Facebook kanala Europe Direct Zasavje.

Delavski dom Trbovlje

Posvet o viziji kulturne politike

Danes ob 14. uri bodo v Delavskem domu Trbovlje pripravili regijski posvet o viziji kulture, ki ga v okviru sprememb Nacionalnega programa za kulturo prireja Ministrstvo za kulturo. Na posvet so vabljeni različni deležniki s področja kulture, prav tako splošna javnost. Na posvetu bodo sodelovali državni sekretar Marko Rusjan, svetovalca ministrice za kulturo Miha Kelemina in Lenart J, Kučić, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za razvoj kulturnih politik Tjaša Pureber ter vodja Sektorja za raziskave, razvoj in medpodročno povezovanje Tadej Maserko.


Turistično društvo Trbovlje

Svetovni dan voda

Danes ob 9. uri bo Turistično društvo Trbovlje pripravilo zanimivo druženje ob svetovnem dnevu voda. Pripravljajo ogled naravoslovne-zgodovinske učne poti Prusnik. Ogled bo vodila Vlasta Medvešek Crković.

 


MC ZoS

Telovadba za zlata leta

Pod okriljem Mladinskega centra Zagorje ob Savi vsako sredo od 17. ure dalje pod vodstvom Milana Bedrača v dvorani MC ZoS (Proletarec) poteka tudi Telovadba za zlata leta. Vadba je namenjena vsem, ki želijo z aktivnim življenjem v prijetni družbi popestriti svoj vsakdan in izboljšati kakovost svojega življenja. Poudarek je na krepitvi globokih mišic trupa, ki so pomembne za pravilno pokončno držo in zdravo ter gibljivo hrbtenico. Vadba vključuje tudi vaje za koordinacijo telesa, za pridobitev vzdržljivosti, za moč in gibljivost celega telesa ter pripomore k boljšemu fizičnemu in psihičnemu počutju.


Knjižnica Antona Sovreta

Kufe klub

Projekt je namenjen uporabnikom knjižnice, ki imajo veselje do branja, pisanja, pripovedovanja, poslušanja, raziskovanja, so vedoželjni, ustvarjalni … Gre za druženje, krepitev medsebojnih odnosov in solidarnosti ter spodbujanje medgeneracijskega povezovanja in prostovoljstva. Aktivnosti in tematike imajo poudarek na domoznanstvu. Kufe klub bo odprl vrata v knjižnici danes ob 10. uri.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Grošelj

V Knjižnici Mileta Klopčča v Zagorju v marcu svoje slike razstavlja Magdi Grošelj, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčča v Kisovcu v marcu svoje slike razstavlja Vida Vodišek, članica skupine Liki.


Delavski dom Zagorje

Razstava Pokrivala, takšna in drugačna

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled zanimiva razstava likovnih del članov likovne skupine Dom, ki so ji nadeli naslov Pokrivala, takšna in drugačna. Svoja likovna dela  razstavljajo Ivanka Južina, Magda Brvar, Milena Taškar, Andreja Aničin, Mojca Godec, Danijela Aničin, Joža Flisek, Bojan Rozina in Vlado Garantini. Razstavo si lahko ogledate do 8. aprila.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Marko Orožen

Na današnji dan se je leta 1940 v Turju nad Dolom pri Hrastniku rodil družbeno-politični delavec in iniciator različnih pomembnih društvenih dejavnosti v občini Hrastnik Marko Orožen. Orožen je za svoje delo v občini prejel najvišje občinsko priznanje zaslužni občan. Oživil je delo kulturnega društva Svoboda na Dolu in nekaj let uspešno vodil tamkajšnji rokometni klub. Deloval je v različnih političnih organizacijah, dvajset let je delal v policiji, najprej kot načelnik UNZ Trbovlje in kasneje kot svetovalec direktorja PU Ljubljana.


Leopold Majdič

Na današnji dan je leta 1960 v Trbovljah umrl eden izmed najvidnejših društvenih delavcev med obema vojnama in prvem desetletju po vojni v Trbovljah Leopold Majdič. Na njegovo pobudo so ustanovili planinsko sekcijo, turistično društvo, postavili prvo delavsko planinsko kočo v Sloveniji (1932) na Mrzlici, bil pa je tudi najbolj izpostavljen gledališki igralec na trboveljskem odru med obema vojnama in uspešen režiser.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan voda

Generala skupščina je razglasila 22. marec za svetovni dan voda. S tem je želela povečati zavedanje, kako razvoj vodnih zalog vpliva na gospodarsko produktivnost in dobrobit družbe.


Savus