Današnji petek bo v Zasavju precej pester. V Zagorju bodo pripravili akademijo ob kulturnem prazniku, tam je na ogled tudi nova razstava Gabrijela Humeka. Privoščite si dan. Čeprav je bil včeraj dan palačink, bodo sedle tudi danes. Brez skrbi.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 3. februar 2023


Vreme

Danes bo več jasnine na zahodu, na vzhodu pa bo več oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 12 °C.

V soboto bo na vzhodu zmerno do pretežno oblačno, drugod bo precej jasno. V nedeljo in ponedeljek bo večinoma oblačno in hladneje, v noči na ponedeljek bo ponekod v zahodni Sloveniji rahlo snežilo.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Okrogarjeva kolonija, izvod Okrogarjeva kolonija (nadzorništvo Zagorje), od 12. do 13. ure pa iz TP Mihelca, izvod Debeli hrib (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Delavski dom Zagorje

Akademija ob kulturnem prazniku

Danes ob 19. uri bodo pripravili v Kulturnem centru Delavski dom Zagorje slavnostno akademijo ob slovenskem kulturnem prazniku, na kateri bo Občina Zagorje ob Savi podelila letošnja priznanja in plakete dr. Slavka Gruma za posebne dosežke na področju kulture. Tokratni dobitniki so: Mešani pevski zbor Izpod Svete gore, režiser in scenarist Matevž Luzar, klarinetist, član orkestra Berlinske filharmonije Matic Kuder in glasbenika Milena in Dean Holc. Zbrane bo nagovorila Eleonora Kramar. V kulturnem programu bosta sodelovala Gregor Ravnik in Gedore.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.


Weinbergerjeva hiša

Razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorju

V galeriji v Weinbergerjevi hiši v Zagorju je do 5. februarja na ogled razstava Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2022. Na razstavi se predstavljajo udeleženci 59. slikarske kolonije Andrej Brumen Čop, Lojze Kalinšek, Pšenica Kovačič, Ana Sluga, Breda Sturm, Maruša Štibelj (vsi Slovenija), Pablo Agostino Garelli (Italija), Jurij Kravcov (Rusija), Gineke Zikken (Nizozemska), Radmila Sofija Šijan in Bosiljka Žirojević Lećić (Srbija). Razstava je odprta je ob ponedeljkih, torkih in sredah od 9. do 15. ure, ob četrtkih in petkih pa še popoldan od 16. do 19. ure.


Galerija Medija v Vili Medea

Razstava Gabrijel Humek

V novi galeriji Medija v Vili Medea bodo nocoj ob 18. uri odprli koprodukcijsko razstavo v sodelovanju z Muzejem krščanstva na Slovenskem iz Stične. Razstavo bo predstavila Nataša Polajnar Frelih, za glasbeni program bo poskrbela Glasbena šola Zagorje. Razstava bo odprta mesec dni. Slikarski opus patra Gabrijela Humeka kaže različne usmeritve, od realističnega slikarstva, metafizičnega slikarstva in magičnega realizma do zadnjih, izrazito ekspresivnih vizionarskih podob. Sodeloval je na raznih slikarskih kolonijah. Ohranjenih je preko štiristo Humekovih slik.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Vide Vodišek.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Lidije Ojsteršek.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Tu se je smrt utrudila do smrti … – slovenske žrtve Auschwitza.


Delavski dom Trbovlje – kino

Trkanje v koči

ob 17. uri

Ameriška srhljivka, izvirni naslov Knock at the Cabin (2023), režija M. Night Shyamalan, scenarij Steve Desmond, Michael Sherman, M. Night Shyamalan, igrajo Dave Bautista, Jonathan Groff, Ben Aldridge

V oddaljeni koči v gozdu štirje oboroženi neznanci vzamejo deklico in njena starša, ki so tam na počitnicah, za talce, od družine pa zahtevajo nepredstavljivo odločitev – da bi preprečili apokalipso, mora družina žrtvovati enega od svojih članov. Ker ima družina omejen dostop do zunanjega sveta, se mora odločiti, kaj verjame, preden je vse izgubljeno.


Kit

ob 20. uri

Ameriška drama, izvirni naslov The Whale (2022), režija Darren Aronofsky, scenarij Samuel D. Hunter, igrajo Brendan Fraser, Sadie Sink, Ty Simpkins

Režiser Darren Aronofsky prinaša zgodbo o osamljenem učitelju angleščine, ki se bori s težko obliko debelosti, za zadnjo priložnost svoje odrešitve pa se poskuša znova povezati s svojo odtujeno najstniško hčerko.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Anton Okrogar

Na današnji dan se je leta 1923 v Zagorju ob Savi rodil delavec, komunist, častnik, partizan in narodni heroj Anton Okrogar. Po okupaciji se je vključil v narodnoosvobodilno gibanje in oktobra 1941 odšel v partizane, kjer je zaslovel kot poveljnik. Med boji je bil kar sedemkrat ranjen, zaradi česar je bil 22. julija 1953 odlikovan z redom narodnega heroja Jugoslavije. Po osvoboditvi je kot častnik deloval v JLA. Po njem je poimenovana Osnovna šola Toneta Okrogarja Zagorje. Umrl je leta 1955 v Črni na Koroškem.


Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus


 

Prejšnji članekPrijavljenih že 90 punc
Naslednji članekKS Kotredež