sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Prvi petek letošnjega leta prinaša v Zasavje nekaj dogajanja. Če ne najdete drugega, si lahko privoščite ogled zanimivih filmskih predstav v Trbovljah in Zagorju. Ali pa pravljico v hrastniški knjižnici. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 6. januar 2023


Vreme

Danes bo povečini sončno, po nekaterih nižinah bo dopoldne še megleno. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 12 °C.

V soboto bo zmerno do pretežno oblačno. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. V nedeljo bo oblačno, v zahodni polovici Slovenije bo občasno deževalo. Oba dneva bo pihal jugozahodni veter. V ponedeljek bo oblačno in deževno.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je do 9. januarja začasno odprta za promet, v tem času je ukinjena popolna zapora lokalne ceste. Velja pa delna zapora ceste.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Gozdnik, Pongrac in Pongrac 2 (nadzorništvo Hrastnik), od8. do 12. ure iz TP Peskokop Kepa, Razbore, Razbure, Višji Grm, Ježce, Ježni vrh, Kamnolom Ježce, Mihelca, Mišji Dol, Stara gora, Vinji vrh, Poljane Kremenjak, Kopačija, Lavdan (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


KS Ravenska vas

Ogled jaslic

Krajevna skupnost Ravenska vas pripravlja danes od 11. do 12. ure ogled jaslic v cerkvi sv. Urha v Ravenski vasi. Jaslice bodo na ogled vse dni do 6. januarja.


Zasavske knjižnice

Danes je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del Lidije Ojsteršek.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Prostoživeče živali

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je januarja na ogled razstava fotografij članov skupine Fotke. Tokrat razstavljajo fotografije prostoživečih živali.


Weinbergerjeva hiša

Razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorju

V galeriji v Weinbergerjevi hiši v Zagorju je do 5. februarja na ogled razstava Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2022. Na razstavi se predstavljajo udeleženci 59. slikarske kolonije Andrej Brumen Čop, Lojze Kalinšek, Pšenica Kovačič, Ana Sluga, Breda Sturm, Maruša Štibelj (vsi Slovenija), Pablo Agostino Garelli (Italija), Jurij Kravcov (Rusija), Gineke Zikken (Nizozemska), Radmila Sofija Šijan in Bosiljka Žirojević Lećić (Srbija). Razstava je odprta je ob ponedeljkih, torkih in sredah od 9. do 15. ure, ob četrtkih in petkih pa še popoldan od 16. do 19. ure.


Galerija Medija

V galeriji Medija v Vili Medea je na ogled razstava 31 avtorjev, ki so bili nagrajeni s Prešernovo nagrado oz. nagrado Prešernovega sklada in so bili udeleženci Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Razstava je na ogled do 7. februarja 2023. Razstavljajo: Tomaž Kržišnik, Maksim Sedej, Zdenko Huzjan, Matjaž Vipotnik, Franko Vecciet, Mirsad Begić, France Slana, Vladimir Makuc, Miha Maleš, Stane Jagodič, Jože Tisnikar, Metka Kraševec, Franc Peršin, Avgust Černigoj, Jože Slak Džoko, Ive Šubic, Milan Erič, Oto Rimele, Herman Gvardjančič, Franc Novinc, Zmago Jeraj, Apollonio Zvest, Vinko Tušek, Kostja Gatnik, Lojze Logar, Ivo Seljak Čopič, Sandi Červek, Stane Jarm. Animacijo Dušana Kastelica so zavrteli na otvoritvi razstave, slika letošnjega nagrajenca Dušana Kirbiša pa je še v postopku restavriranja.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Tu se je smrt utrudila do smrti … – slovenske žrtve Auschwitza.


Delavski dom Zagorje – kino

I Wanna Dance with Somebody

ob 19. uri

Amerišča biografska glasbena drama, izvirni naslov I Wanna Dance with Somebody (2022), režija Kasi Lemmons, scenarij Anthony McCarten, igrajo Stanley Tucci, Tamara Tunie, Naomi Ackie

Film prikazuje življenje in glasbo največje R&B pevke vseh časov Whitney Houston. Zgodba nekdanje zboristke iz New Jerseyja, ki je postala ena najslavnejših, najuspešnejših in najbolj nagrajenih glasbenic vseh časov, popelje gledalce in gledalke na navdihujoče, ganljivo – in čustveno nabito – potovanje skozi izjemno življenje in kariero Whitney Houston, mimo dih jemajočih nastopov in ob spremljavi najbolj priljubljenih uspešnic pop legende, kot jih še niste slišali.


Delavski dom Trbovlje

Operacija Fortune: Prevara stoletja

ob 17. uri

Akcijski triler (Kitajska, ZDA, 2023). izvirni naslov Operation Fortune: Ruse de guerre, režija Guy Ritchie, scenarij Ivan Atkinson, Marn Davies, igrajo Jason Statham, Josh Hartnett, Cary Elwes, Hugh Grant, Aubrey Plaza, Eddie Marsan, Max Beesley, Eugenia Kuzmina…

V filmu mora super vohun Orson Fortune izslediti in ustaviti prodajo nove tehnologije smrtonosnega orožja, ki jo uporablja milijarder, posrednik z orožjem Greg Simmonds. Fortune se združi z ekipo nekaterih najboljših svetovnih operativcev in zaposli največjega hollywoodskega filmskega zvezdnika Dannyja Francesca, da jim pomaga na tej svetovni tajni misiji reševanja sveta.


Poker Face: Nevarna igra

ob 19.30 uri

Ameriški akcijski triler, izvirni naslov Poker Face (2022), režija Russell Crowe, scenarij Stephen M. Coates, Russell Crowe, igrajo Jacqueline McKenzie, Russell Crowe, Elsa Pataky

Tehnološki milijarder med svojimi prijatelji gosti igro pokra z visokimi stavami. Vendar pa se večer hitro spremeni, ko na plan pridejo dolgo varovane skrivnosti in se skuje natančen načrt maščevanja.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Frančiška Moljk

Na današnji dan se je leta 1943 na Dolu pri Hrastniku rodila učiteljica in novinarka Frančiška Moljk. Po končanem študiju je vse do upokojitve poučevala slovenski jezik na Osnovni šoli Dol pri Hrastniku. Šestnajst let je bila mentorica šolskega glasila Izrazi, kjer sta izšli tudi številki ob 50-letnici šole in 120-letnici šolstva na Dolu. Od leta 1991 je bila dopisnica regionalne revije Zasavc. Bila je pobudnica Sovretovega pohoda. Za aktivnosti na kulturnem in družbenopolitičnem področju je prejela občinsko priznanje, prejela je tudi priznanje Akademije Zasavc leta za življenjsko delo.


Franc Roš

Na današnji dan je leta 1976 v Laškem umrl odvetnik in politik Franc Roš. Na Dunaju je bil predsednik Akademskega društva Sava. V Hrastniku se je boril za ohranitev narodnostnih pravic. Dopisoval je v razne časopise, med drugim v Slovenski narod, Südsteirische Post, Jutro, revijo Lovec … Med prvo svetovno vojno je bil označen kot politično nezanesljiv, vrgli so ga iz oficirske šole za enoletne prostovoljce ter ga pošiljali v taborišča in zapore. Od leta 1920 do 1936 pa je bil župan Občine Laško.


Dan fižola

Danes je dana fižola. Fižol za zajtrk, kosilo in večerjo. Jasno. Za zabavo in kratek čas lahko ustvarjate umetnine iz suhega fižola – nizajte ga na nitko kot nakit, lepite na papir in ustvarjajte fižolove podobe. In seveda odprite okno.


Savus


 

Isti avtor