Na današnji praznik, božič, bo v Zasavju nekaj prireditev, ki bodo povezane s prazničnim vzdušjem. Na Podkumu bodo tamkajšnji kulturniki pripravili žive jaslice z živimi živalmi in božično igro. V Hrastniku bodo na koncertu zaigrali steklarski godbeniki. V Litiji bo božični koncert zbora sv. Nikolaja, v Ravenski vasi pa si lahko ogledate jaslice v tamkajšnji cerkvi. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 25. december 2022


Vreme

Danes bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo od -1 do 5, najvišje dnevne od 6 do 12 °C.

V ponedeljek bo v severnih in vzhodnih krajih nekaj sonca, drugod bo večinoma oblačno. Toplo bo, pihal bo jugozahodni veter. V noči na torek bo občasno rahlo deževalo v večjem delu Slovenije, v torek čez dan se bo od severa delno razjasnilo. V sredo bo precej oblačno in nekoliko hladneje.


Zapore cest

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Kulturno društvo Podkum

Obisk modrih

Kulturno društvo Podkum danes ob 17.30 in ob 19. uri pripravlja pri Gasilskem domu na Podkumu dve predstavi (še jutri ob 19. uri) božične igre Obisk modrih.. V primeru slabega vremena bo predstava v župnijski cerkvi. Pravzaprav gre za žive jaslice, ki jih popestrijo z božično igro. Pri uprizoritvi sodelujejo člani odrasle in otroške dramske skupine, pri izvedbi pa pomagajo še ostali domačini in društva. Posebnost živih jaslic so žive živali, saj pri uprizoritvi sodeluje osliček, ki hodi z Marijo in Jožefom, v ogradi pa imajo pastirji tudi ovce.


Zbor sv. Nikolaja Litija

Božični koncert

Zbor sv. Nikolaja Litija bo danes ob 18. uri pripravil tradicionalni božični koncert v cerkvi sv. Nikolaja v Litiji. Zbor pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič bo v barvitih nošah iz različnih slovenskih pokrajin izvajal Slovenski božič, priljubljeno kantato skladatelja Matije Tomca, in božične, novoletne ter trikraljevske kolednice v priredbi Egija Gašperšiča. Zbor bo s koncertnim harmonijem spremljal Tomaž Sevšek.


Steklarska godba Hrastnik

Božično-novoletni koncert

Steklarska godba Hrastnik bo danes ob 18. uri pripravila v Delavskem domu Hrastnik tradicionalni božično-novoletni koncert Steklarske godbe, ki jo vodi nov dirigent Jurij Cizej.


KS Ravenska vas

Ogled jaslic

Krajevna skupnost Ravenska vas pripravlja danes od 11. do 12. ure ogled jaslic v cerkvi sv. Urha v Ravenski vasi.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Darja Alauf

Na današnji dan se je leta 1968 v Trbovljah rodila plavalka in športna trenerka Darja Alauf, ki se je s plavanjem začela ukvarjati pri šestih letih. Od leta 1981 je bila prvakinja Republike Slovenije in državna rekorderka bivše Jugoslavije. Leta 1984 je bila izbrana za najboljšo mlado športnico Slovenije, leto kasneje pa proglašena za športnico revije Mladina. Leta 1992 je kot neodvisna posameznica in kot edina zasavska športnica nastopila na olimpijskih igrah v Barceloni, kjer je tudi zaključila svojo športno kariero.


Nina Novak Oiseau

Na današnji dan se je leta 1985 rodila pesnica, pisateljica, kantavtorica in glasbena publicistka Nina Novak Oiseau. Umetniški dodatek Oiseau si je nadela v kasnejšem, ustvarjalnem obdobju – beseda »oiseau« v francoščini pomeni ptica. Preboj na umetniško sceno ji je uspel leta 2009 z izdajo pesniškega prvenca Drevo življenja.


Ivan Lavrač

Na današnji dan je leta 1992 v Ljubljani umrl slovenski ekonomist, predavatelj in akademik Ivan Lavrač, ki je mladost preživel v Podlipovici v sedanji občini Zagorje. Bil je eden najbolj vidnih jugoslovanskih ekonomistov po drugi svetovni vojni, doktor ekonomskih znanosti, redni profesor za politično ekonomijo in zgodovino politične ekonomije na Ekonomski fakulteti, njen dekan in izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.


Svetovni dnevi

Božič

Danes praznujemo božič, državni praznik in dela prost dan. Božič je tradicionalni krščanski praznik, ki ga praznujemo kot spomin na rojstvo Jezusa Kristusa. Praznik zaključuje čas adventa in začenja božični čas. Praznujejo ga tudi mnogi nekristjani in neverni, predvsem kot družinski praznik in del novoletnih počitnic. Kristjani praznik obeležijo s polnočno mašo, dajanjem darov, molitvami, simboličnim krašenjem in druženjem v družini.


Savus