V Zasavju bo današnja sobota prinesla pravi veseli december. V Zagorju Božično mesto. Na Kum se bodo podali pohodniki na dva pohoda, dnevnega s trboveljske strani in nočnega s Podkuma. V Zagorju dva koncerta Pihalnega orkesta Svea, pa še Koala Voice in Leopold I. Na Dolu druženje krajanov, v Hrastniku pohod v Čeče, v Trbovljah odprta vrata Cahen tattoja. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 17. december 2022


Vreme

Danes bo oblačno, sredi dneva bodo padavine povsod ponehale, popoldne se bo od severozahoda pričelo jasniti. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 3 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo pretežno jasno in razmeroma hladno. Po nižinah v notranjosti Slovenije bo precej megle ali nizke oblačnosti. V torek se bo v zahodnih krajih pooblačilo, drugod bo še delno jasno in po nižinah sprva megleno.


Zapore cest

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Zaradi sanacije hudourniškega odtoka do 23. decembra velja delna zapora lokalne ceste Bukovje – Bevško v občini Trbovlje.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.

Javno podjetje Komunala Zagorje obvešča uporabnike pitne vode na območjih krajevnih skupnosti Kisovec – Loke, Rudnik – Toplice in Jože Marn, da vode v prehranske namene ni potrebno več prekuhavati.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Božično mesto

qode interactive strataObčina Zagorje ob Savi letos znova vabi v božično mesto. S stojnicami in pestrim programom bo oživelo danes med 17. in 20. uro. Obiskovalci se bodo lahko sprehodili med stojnicami ponudnikov, izbrali kakšno darilo zase ali za svoje bližje in se okrepčali s pijačami in jedmi, ki jih bodo ponujali gostinci. Za pester program bodo poskrbeli Vrtec Zagorje z igrico Ovčka, ki je prišla na večerjo, Instrumentalno-vokalna skupina Sanje Vrtca Zagorje, Glasbena šola Zagorje, Lutkovna skupina LUKI KD Svoboda Kisovec ‒ lutkovna predstava Strah, MePZ Ladko Korošec, Družinsko gledališče Kolenc ‒ igrica Nagajiva snežinka, ŽPZ Društva delovnih invalidov Zagorje, MePZ Izpod Svete gore.


Pihalni orkester Svea Zagorje

Novoletni koncert

Pihalni orkester Svea bo danes ob 17. in 19.30 uri pripravil dva novoletna koncerta v Kulturnem centru Delavski dom Zagorje. Godbeniki so po dveh dolgih “koronskih pavzah” zveste poslušalce z veseljem ponovno povabili na tradicionalni Novoletni koncert. Pravzaprav dva. Gost letošnjega koncerta bo ansambel z več kot 50-letno tradicijo – Alpski kvintet.


Nočni pohod na Kum

Kulturno društvo Podkum pripravlja danes 17. tradicionalni nočni pohod na Kum. Pričetek pohoda je ob 16. uri pri Lovskem domu v Podkumu. Prva postojanka na poti na Kum bo v Malem Kumu na izletniški kmetiji Baron. Pot bo označena s svetlobnimi smerokazi. Na Kumu bodo pohodniki z bonom spili brezplačen čaj in se vpisali v evidenco pohodnikov. Ob povratku na Podkum pohodnike v gostišču Pr˙Čop čakata še brezplačna prežganka in čaj. Pohod bodo pripravili v vsakem vremenu.


MC ZoS

Koala Voice in Leopold I.

Po doooolgem času (letu 2013) se na oder MC ZOS vračajo Domen, Manca, Miha in Tilen, bolje poznani kot Koala Voice. Njihova muzikalnost in očarljivost jim je pridobila tudi mesto predskupine pred legendarnimi Pixies v ljubljanskih Križankah. Svojo publiko pa so lovili tudi po večjih evropskih festivalih, kot so Liverpool Sound City, Tallinn Music Week, Bush Budapest, Pohoda, Monkey Week, Exit, Inmusic in drugih.

Na odru pa se bo prvič predstavil tudi raper Michael Leopold. Leopold I. je samosvoj trubadur iz Gornje Radgone, ki poskuša v besedilih na preprost način obdelati kompleksne družbene teme. Z glasbo, ki je atmosferično raznolika in ritmično pestra, ruši stereotipne predsodke o rapu. Koncert se bo pričel v soboto 17. decembra ob 21. uri. Vstop je prost! Za pijačo bo poskrbljeno.


Druženje krajanov

Krajevna skupnost Dol pri Hrastniku pripravlja danes od 17. do 20. ure druženje krajanov na ploščadi v središču kraja.


Sabatov pohod na Kum

Danes se bodo planinci in pohodniki odpravili še na en zadnjih letošnjih pohodov, to je Sabatov pohod na Kum. Pripravlja ga Planinsko društvo Kum Trbovlje. Zbirno mesto je parkirišče pred sedežem društva ob 8. uri oz. na Dobovcu ob. 8.30. Trasa pohoda bo določena tik pred odhodom glede na število udeležencev in glede na vremenske razmere. Poskrbite za primerno planinsko opremo za zimske razmere v sredogorju.


ZB NOB Hrastnik

Pohod

Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Hrastnik vabi na pohod v spomin na dogodke 2. svetovne vojne. Zbor pohodnikov je ob 10. uri pri Delavski hranilnici v Hrastniku (bivša upravna zgradba rudnika). Pohodniki se bodo odpravili na pohod skozi sotesko Boben do Čeč.


Ribiška družina Zagorje

Peka rib

Ribiška družina Zagorje bo danes ob 15. uri pripravila tradicionalno predbožično peko rib na Tržnici Zagorje.


Cahn tattoo

V prostorih Glasbenega društva Cahn in Cahn Tattoo na Trgu revolucije bodo danes od 10. do 17. ure pripravili dan odprtih vrat, na katerem boste lahko izvedeli vse o festivalu Cahn Fest in o tattoojih.


Delavski dom Zagorje

Fotografska razstava dr. Borisa Skalina

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled fotografska razstava dr. Borisa Skalina. Boris Skalin je bil rojen v Sedlu pri Kobaridu. Usoda slovenskega učiteljstva na ozemlju italijanske države je pripeljala družino v šolo v Podkraj pri Hrastniku, na kranjsko stran, tja, kot pravi sam, kjer si Kum umiva noge. Najbrž se je že takrat določil ta del njegovega bivanja, njegovega odtiskovanja v ta svet. Boris je potem odšel na gimnazijo v Trbovlje in naprej na študij v belo Ljubljano. Agronomija in doktorat iz ihtiologije, riboslovja. Služba v Žalcu. Od 9.maja 1945, ko je za nekaj litrov vina kupil svoj prvi fotografski aparat od nemškega vojaka, ob delu in družini, še fotografira. Razstava bo odprta do 4. januarja 2023.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Borisa Skalina: Ziherca

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 18. decembra odprta fotografska razstava dr. Borisa Skalina z naslovom Ziherca. Fotografije so na ogled ob četrtkih med 17. in 18. uro, ob petkih, sobotah in nedeljah med 16. in 19. uro, med delovniki pa tudi med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru po 051 626 296.

Razstava Borisa Skalina pred nas postavi enega od simbolov rudarske krajine, varnostno svetilko ali »ziherco«. Ziherca je rešila številna rudarska življenja in postala mnogo več kot še en del opreme. Bila je tudi vir navdiha umetnikom, tako za likovno kot literarno ustvarjanje. V temne rudniške rove je prinašala svetlobo, ki je poleg vode in toplote osnovni pogoj za življenje. Simbolno je ta luč rudarjem pomenila upanje na srečno vrnitev na površje.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Delavski dom Trbovlje – kino

Obuti maček: zadnja želja

ob 17.00 uri

Ameriška animirana komična pustolovščina, režija Joel Crawford

Po več kot desetletju DreamWorks Animation predstavlja novo pustolovščino v filmih o Shreku, ko drzni razbojnik Obuti maček odkrije, da sta njegova strast do nevarnosti in neupoštevanje varnosti terjali svoj davek. Zapravil je namreč osem od svojih devetih življenj, pri tem pa pozabil šteti. Da dobi vsa svoja življenja nazaj, se bo odpravil na svojo največjo misijo doslej. Film je sinhroniziran v slovenščino.


Avatar: Pot vode

ob 19. uri

Ameriška akcijska z-f pustolovščina, izvirni naslov Avatar: The Way of Water (2022), režija James Cameron, scenarij James Cameron, Josh Friedman, igrajo Zoe Saldana, Michelle Yeoh, Sam Worthington…

Več kot desetletje po dogodkih iz prvega filma, Avatar: pot vode pripoveduje zgodbo o družini Sully (Jake, Neytiri in njuni otroci), o težavah, ki jih spremljajo, o bitkah, ki jih bijejo in o tragedijah, ki jih prestajajo.

Zgodba je umeščena deset let po dogajanju iz prvega dela. Avatar: Pot vode se začne z zgodbo o družini Sully. Odkar se je odločil trajno prenesti človeško zavest v telo Avatarja in postati novi vodja naroda Na’vi, Jake Sully s svojo družino živi na Pandori. Z Neytiri sta ustvarila družino in dobila otroke. Kolonizacijske sile se vrnejo na Pandoro, da bi oživile prvotno iskanje, zaradi česar Jake in Neytiri pobegneta iz svojega doma in raziskujeta doslej še neznane dele Pandore, da bi srečala ljudstvo Metkayine, klan domorodcev, ki živijo obdani z morjem.

Film “Avatar: Pot vode” vsebuje kar nekaj sekvenc z močno bliskajočo svetlobo, ki utegnejo vplivati na gledalce, ki lahko doživijo epileptični napad zaradi svetlobnih dražljajev oz. imajo kakršne koli drugačne oblike občutljivosti na svetlobo.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus


 

Prejšnji članekPrevidno s pirotehniko
Naslednji članekDiabetiki na predavanju iz farmakologije