nedelja, 23 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnji dan bo tudi v Zasavju potekal v komentiranju volitev. Poleg tega pa bo v Zasavju še vrsto dejavnosti, ki se jih lahko udeležite. Naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 21. november 2022


Vreme

Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Po nižinah v notranjosti se bo zadrževala megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 8 °C.

V noči na torek in v torek bo oblačno s padavinami, po nižinah bo večinoma deževalo. V sredo dopoldne bodo padavine večinoma ponehale, od zahoda se bo delno zjasnilo.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste. Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8.30 do 11. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Blok D, Dijaški dom (nadzorništvo Hrastniki), od 8. do 10. ure iz TP Pasjek, od 12. do 14. ure iz TP Potoška vas, NNV Cesta 9. avgusta (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih prekinitev dobav električne energije.


Prireditve

Mladinski center Hrastnik

Otvoritev razstave Tukaj in zdaj!

V Mladinskem centru Hrastnik bodo danes ob 14. uri odprli razstavo o podnebnih spremembah in migracijah, povezanih z njimi Tukaj in zdaj! Razmišljaj globalno, deluj lokalno, ki so jo pripravili mladi v okviru istoimenskega projekta. Druženje bo popestrila brazilska aktivistka za podnebno pravičnost Isvilaine da Silva Conceição.


Knjižnica Mileta Klopčiča

Danes ob 18.30 uri bodo v Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi pripravili srečanje članic bralnega krožka.


ZLU

Tečaj uporabe računalnika za začetnike

Zasavska ljudska univerza vsak ponedeljek ob 10. uri do 14. novembra pripravlja tečaj uporabe računalnika za začetnike. Tečaj poteka v njihovih prostorih na Cankarjevem trgu 4 v Zagorju ob Savi. Na delavnici se učijo popolnih osnov uporabe računalnika in je prilagojena potrebam in željam udeležencev. Tečaj vodi Nika Bukovšek.


Začetni tečaj slikanja

Zasavska ljudska univerza vsak ponedeljek ob 17. uri pripravlja začetni tečaj slikanja Ustvarjam, torej sem … Namenjen je začetnikom in vsem ostalim, ki bi radi spoznali ali poglobili svoje znanje risanja in slikanja. Na tečaju boste spoznali temelje likovne teorije in jih nato uporabili pri svojem ustvarjalnem delu. Tečaj poteka v njihovih prostorih na Cankarjevem trgu 4 v Zagorju ob Savi. Tečaj vodi Severina Trošt Šprogar.


MC ZoS

Čvekava kava

V Mladinskem centru Zagorje danes ob desetih ne zamudite druženja ob kavi. V MC ZoS so druženje poimenovali Čvekava kava, vabijo pa na čvek, kavo, čaj, kakav, družabne igre in še kaj. Vse do 13. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Lili Hribovšek: V.I.T.R.I.O.L.

V galeriji DDT je na ogled razstava slikarke Lili Hribovšek z naslovom V.I.T.R.I.O.L. »Lili Hribovšek že od nekdaj privlači in navdihuje svet intuitivnega, duhovnega, simbolike … ki ostaja pomemben del njenega življenja; tako poklicno kot privatno, ne glede na to, ali je v “vlogi” slikarke, pedagoginje, matere, žene, prijateljice … Naslov razstave je geslo iz 15. stoletja: V.i.t.r.i.o.l. – Visita Interiora Terrae Rectificando Inveniens Occultum Lapidem – Spusti se v središče zemlje in našel boš skriti kamen modrosti, oziroma, poglobimo se v svojo notranjost in skozi duhovno očiščenje mentalne nesnage bomo prišli do znanja in razumevanja,« je ob razstavi zapisala Nuša Podgornik.

Razstava je na ogled v galeriji Delavskega doma Trbovlje do 27. novembra ob četrtkih med 17. in 18. uro, ob petkih, sobotah in nedeljah pa med 16. in 19. uro. Med delovniki si lahko razstavo ogledate tudi med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Delavski dom Zagorje

Razstava ob mednarodnem letu stekla

V avli Delavskega doma Zagorje je odprta razstava ob mednarodnem letu stekla. Na priložnostni razstavi ob mednarodnem letu stekla sodeluje nekaj članov Društva steklarjev Slovenije. Razstavljajo Rajmund Remi Kočica, Tomi Kočica, Dana Kočica, Karli Holešek, Niki Holešek, Jože Tomažič, Erna Ferjanič in Franci Černelč. Odprta bo do 2. decembra 2022.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Srčevk

Na stopnišču Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je na ogled razstava klekljanih del članic društva zasavskih klekljaric Srčevke. Klekljana jesen bo na ogled do konca novembra. »Naj vam tople barve jeseni polepšajo sivi november,« pravijo Srčevke.


Razstava Olge Vozelj

Na stopnišču knjižnice v Kisovcu novembra razstavlja svoja likovna dela članica skupine LIKI Olga Vozelj. Rodila se je leta 1938 in večino svojega časa preživela v Kisovcu. Že kot mlada deklica je občudovala naravo in kadar je imela možnost, je risala in slikala na vse, kar ji je prišlo pod roke. To jo je spremljalo vsa nadaljnja leta njenega ustvarjanja. Udeleževala se je likovnih kolonij po Sloveniji in tako nabirala nova znanja, vendar je ves čas ohranjala svoj stil. Veliko je sodelovala na dobrodelnih akcijah po Sloveniji, razstavljala je doma in v tujini. Na Japonskem je dobila priznanje za sliko, sestavljeno iz suhega cvetja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


 

Fric Keršič

Na današnji dan je leta 1942 (star le 34 let) v Trbovljah umrl slovenski rudar, sindikalni delavec in narodni heroj Fric Keršič, po katerem se v Trbovljah imenuje krajevna skupnost. Zaposlen je bil v premogovniku Trbovlje. Politično aktiven je bil že pred vojno. Leta 1932 je postal član Komunistične partije Jugoslavije in leta 1937 član Komunistične partije Slovenije. Leta 1942 je bil izdan, gestapovci so ga obkolili v kamnolomu nad zagorsko železniško postajo. V boju so ga Nemci hudo ranjenega ujeli, v zaporu pa je zaradi ran in mučenja umrl.


Svetovni dnevi

Mednarodni dan televizije

Leta 1996 je Generalna skupščina 21. november določila za svetovni dan televizije. Prav na ta dan leta 1996 je OZN gostila prvi forum televizijskih hiš. OZN je hotel s tem dnem spodbuditi države članice k prizadevanju za globalno izmenjavo televizijskih oddaj s tematikami, kot so mir in varnost ter gospodarski in družbeni razvoj.


Savus


 

Isti avtor