ponedeljek, 22 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V Zasavje prihaja ponedeljek. Nič posebnega ne prinaša. Prinaša pa precej običajnih ponedeljkovih dejavnosti. Poglejte, kaj vse se dogaja v Zasavju in si naredite dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 14. november 2022


Vreme

Danes bo pretežno oblačno, nekaj sonca bo na vzhodu. V zahodni polovici Slovenije se bodo občasno pojavljale rahle padavine. Popoldne se bo dež od juga nekoliko okrepil in se razširil tudi proti vzhodu. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 13 °C.

Jutri bo na vzhodu dopoldne še delno jasno z jutranjo meglo ali nizko oblačnostjo, na zahodu bo ostalo oblačno, občasno bo rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 8, najvišje dnevne od 8 do 15 °C.

V noči na sredo se bo dež na zahodu okrepil in v sredo čez dan razširil nad vso Slovenijo. Padavine bodo v noči na četrtek povsod ponehale. V četrtek bo delno jasno. Po nižinah v notranjosti bo precej megle ali nizke oblačnosti.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7.  in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 13. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Jesenovec, Kovk, Kovk 2, Krnice, Kupška vas, Šavna Peč (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 14. ure iz TP Kolejek, izvod proti Zavrstniku in od 11. do 14. ure iz TP Radanja vas, izvod Radanja vas (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 9. do 13. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Šola Dol, izvod Grča (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 11. ure iz TP Viderga, izvod proti Mlinšam (nadzorništvo Zagorje), od 8. do 10. ure iz TP Vače naselje in od 8. do 11. ure iz TP Gradec, izvod šola (nadzorništvo Litija).


Prireditve

ZLU

Tečaj uporabe računalnika za začetnike

Zasavska ljudska univerza vsak ponedeljek ob 10. uri do 14. novembra pripravlja tečaj uporabe računalnika za začetnike. Tečaj poteka v njihovih prostorih na Cankarjevem trgu 4 v Zagorju ob Savi. Na delavnici se učijo popolnih osnov uporabe računalnika in je prilagojena potrebam in željam udeležencev. Tečaj vodi Nika Bukovšek.


Začetni tečaj slikanja

Zasavska ljudska univerza vsak ponedeljek ob 17. uri pripravlja začetni tečaj slikanja Ustvarjam, torej sem … Namenjen je začetnikom in vsem ostalim, ki bi radi spoznali ali poglobili svoje znanje risanja in slikanja. Na tečaju boste spoznali temelje likovne teorije in jih nato uporabili pri svojem ustvarjalnem delu. Tečaj poteka v njihovih prostorih na Cankarjevem trgu 4 v Zagorju ob Savi. Tečaj vodi Severina Trošt Šprogar.


MC ZoS

Čvekava kava

V Mladinskem centru Zagorje danes ob desetih ne zamudite druženja ob kavi. V MC ZoS so druženje poimenovali Čvekava kava, vabijo pa na čvek, kavo, čaj, kakav, družabne igre in še kaj. Vse do 13. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Lili Hribovšek: V.I.T.R.I.O.L.

V galeriji DDT je na ogled razstava slikarke Lili Hribovšek z naslovom V.I.T.R.I.O.L. »Lili Hribovšek že od nekdaj privlači in navdihuje svet intuitivnega, duhovnega, simbolike … ki ostaja pomemben del njenega življenja; tako poklicno kot privatno, ne glede na to, ali je v “vlogi” slikarke, pedagoginje, matere, žene, prijateljice … Naslov razstave je geslo iz 15. stoletja: V.i.t.r.i.o.l. – Visita Interiora Terrae Rectificando Inveniens Occultum Lapidem – Spusti se v središče zemlje in našel boš skriti kamen modrosti, oziroma, poglobimo se v svojo notranjost in skozi duhovno očiščenje mentalne nesnage bomo prišli do znanja in razumevanja,« je ob razstavi zapisala Nuša Podgornik.

Razstava je na ogled v galeriji Delavskega doma Trbovlje do 27. novembra ob četrtkih med 17. in 18. uro, ob petkih, sobotah in nedeljah pa med 16. in 19. uro. Med delovniki si lahko razstavo ogledate tudi med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Delavski dom Hrastnik

Razstava Mozaik

V galeriji Delavskega doma Hrastnik je odprta razstava likovne skupine Mozaik.


Delavski dom Zagorje

Razstava ob mednarodnem letu stekla

V avli Delavskega doma Zagorje je odprta razstava ob mednarodnem letu stekla. Na priložnostni razstavi ob mednarodnem letu stekla sodeluje nekaj članov Društva steklarjev Slovenije. Razstavljajo Rajmund Remi Kočica, Tomi Kočica, Dana Kočica, Karli Holešek, Niki Holešek, Jože Tomažič, Erna Ferjanič in Franci Černelč. Odprta bo do 2. decembra 2022.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Srčevk

Na stopnišču Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je na ogled razstava klekljanih del članic društva zasavskih klekljaric Srčevke. Klekljana jesen bo na ogled do konca novembra. »Naj vam tople barve jeseni polepšajo sivi november,« pravijo Srčevke.


Razstava Olge Vozelj

Na stopnišču knjižnice v Kisovcu novembra razstavlja svoja likovna dela članica skupine LIKI Olga Vozelj. Rodila se je leta 1938 in večino svojega časa preživela v Kisovcu. Že kot mlada deklica je občudovala naravo in kadar je imela možnost, je risala in slikala na vse, kar ji je prišlo pod roke. To jo je spremljalo vsa nadaljnja leta njenega ustvarjanja. Udeleževala se je likovnih kolonij po Sloveniji in tako nabirala nova znanja, vendar je ves čas ohranjala svoj stil. Veliko je sodelovala na dobrodelnih akcijah po Sloveniji, razstavljala je doma in v tujini. Na Japonskem je dobila priznanje za sliko, sestavljeno iz suhega cvetja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Jožef Hasl

Na današnji dan se je leta 1733 v Celju rodil slovenski katoliški duhovnik, jezuit pisec in prevajalec Jože Hasl. V letih 1766−1773 je bil pridigar v Ljubljani, Trstu in Gorici. Po razpustitvi jezuitskega reda je upravljal različne župnije, od leta 1784 pa je bil župnik na Dolu pri Hrastniku. Iz latinščine je prevedel postna premišljevanja G. Hevenesija Sveti post (1770). Umrl je 2. avgusta leta 1804 na Dolu pri Hrastniku.


Anica Kužnik

Na današnji dan je leta 2002 v Trbovljah umrla Anica Kužnik, gledališka igralka, ki je v sebi nosila precej tistega, kar ji je v genih zapustila stara mati Ana Dimnik. Odlikovala se je z izjemnimi vlogami na trboveljskem gledališčem odru in na gostovanjih, igrala je eno glavnih vlog v slovenskem filmu Trst, uspešno se je spoprijela tudi z režijsko vlogo.

Svetovni dnevi


Mednarodni dan sladkorne bolezni

Dvajsetega decembra 2006 je Generalna skupščina 14. november določila za svetovni dan sladkorne bolezni. Ta dan je drugače Mednarodna diabetična federacija spoštovala že od leta 1991. Generalna skupščina države članice poziva naj razvijejo čimbolj učinkovite nacionalne programe za preprečitev in zdravljenje sladkorne bolezni.


Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor