torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnji četrtek v Zasavje prinaša toliko dogodkov, da jih en človek ne bo mogel »obdelati«. V Zagorju bodo odprli novo galerijo Medija, v Hrastniku bodo godbeniki Rudarske godbe predstavili spot Adijo knapi, v Trbovljah bodo pripravili prireditev Beseda, ples, glasba. Poglejte, kaj vse se dogaja v Zasavju in si naredite dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 10. november 2022


Vreme

Danes bo oblačno. Dopoldne se bo dež razširil nad vso Slovenijo. Ob morju bodo možne tudi nevihte. Popoldne bodo padavine od severa slabele in do večera postopno ponehale. Temperature bodo od 6 do 12 °C.

V petek in v soboto bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, po nižinah v notranjosti bo zjutraj in dopoldne marsikje megleno.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7.  in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Borovšak, Mali Kal (nadzorništvo Hrastnik), od 11. do 14. ure iz TP Kolejek, izvod proti Zavrstniku (nadzorništvo Litija).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Prapretno, Studenci, Veličkovo, Zgornji Hrastnik (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 12. ure iz TP Potoška vas, nizkonapetostno omrežje Farčnikova kolonija (nadzorništvo Zagorje), od 8. do 11. ure iz TP Gradec, izvod Dušana Kvedra, od 8.30 do 11.30 ure iz TP Litija vodovod, izvod Gradec levo in od 12. do 14. ure iz TP Graška cesta, izvod Kovač (nadzorništvo Litija).

Prireditve


Galerija Medija

Otvoritev

V Zagorju bodo danes ob 18. uri odprli nove prostore Galerije Medija v Vili Medea (bivša upravna zgradba Svee. V novi galeriji v Vili Medea bodo na ogled priložnostne razstave. Prva bo razstava del Prešernovih nagrajencev, udeležencev Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. »Galerija Medija dobiva status referenčne galerije, saj je oprema urejena po zadnjih standardih. Prednosti novo urejenega prostora so v ustrezni razsvetljavi in velikosti prostora, saj lahko sedaj dajemo na ogled tudi slike velikih formatov, kar v prejšnji galeriji ni bilo mogoče. Prav tako je ena od prednosti v tem, da je razstavišče sedaj v enem prostoru. Gre za nadstandardno galerijo v slovenskem merilu,« je nad novimi prostori navdušen kustos Galerije Medija Milan Razboršek.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje in Glasbena šola Trbovlje

Ali te lahko objamem močno?

Kaj se zgodi v mestu, ki je takšno kot naše, z ljudmi, ki so kot vi in mi, ko v njihovo sredino zaide tujec? Kje so meje prostora?  Kdaj je bližina preblizu? »Plesno-literarno-glasbeni dogodek bo prežel vse vaše čute in vas popeljal na potovanje v svet umetnosti. Pridružite se ustvarjalcem plesnih gibov, literarnih branj in glasbenih zvokov, ki bodo interpretirali literarno delo Neli Kodrič Filipič z naslovom Ali te lahko objamem močno?« pravijo organizatorji. Vstop je prost.


Delavski dom Zagorje

Kozlovska sodba v Višnji Gori

Nocoj ob 19.30 uri bodo v zagorskem Delavskem domu pripravili abonmajsko predstavo Gledališča Celje Kozlovska sodba v Višnji Gori. Predstava je postala žlahtna komedija po izboru občinstva na 30. dnevih komedije. Satirična humoreska Kozlovska sodba v Višnji Gori na izredno duhovit način spregovori o odnosih v majhni skupnosti, podkupljivosti, tožarjenju, sprenevedanju in koristoljubju. Jurčič je z njo ovekovečil človeško neumnost, domišljavost, omejenost in primitivno maščevalnost, a kljub temu človeške hibe izrisal v šaljivem in pozitivnem tonu, da nas zgodba o človeških pomanjkljivostih spravi v smeh in dobro voljo. Človeška neumnost, omejenost in hibe se do danes niso spremenile.


Rudarska godba Hrastnik

Adijo knapi

V okviru prireditev ob 200 letnici rudarjenja bo Rudarska godba Hrastnik nocoj ob 19. uri v Delavskem domu Hrastnik pripravila čisto posebno prireditev. Predstavili bodo namreč nov videospot Adijo knapi, ki bo prav gotovo požel veliko zanimanje hrastniške javnosti. Legendarno pesem Orlekov so namreč posneli skupaj z Orleki v hrastniškem rudniku.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Predavanje Hospic

Danes ob 18. uri bodo v Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku pripravili  predavanje slovenskega društva Hospic Živeti za trenutke. Hospic izvaja štiri med seboj povezane programe: spremljanje umirajočih bolnikov in njihovih svojcev, detabuizacija smrti, program žalovanja ter program prostovoljstva. S predstavitvijo in usposabljanjem želijo spomniti na pomen dobrih odnosov, cenjenja življenja in informirati o možnih oblikah pomoči za čas, ko se znajdemo v težkem življenjskem obdobju. Predavanje in izobraževanje pod sloganom Živeti za trenutke bo v knjižnici imela strokovna delavka slovenskega društva Hospic Alenka Križnik.


VGC ZLU Zasavje

Stresi stres

VGC ZLU ob četrtkih ob 16. uri v telovadnici Osnovne šole dr. Slavka Gruma v Zagorju organizira vodeno vadbo Stresi stres, ki je telesu in umu prijazna ter namenjena starejšim osebam. Vadba vključuje enostavne dihalne tehnike za sproščanje in miren spanec, vaje za raztezanje in zdravo hrbtenico, vključuje tudi elemente čuječnosti in meditacijo s hipnotičnim sproščanjem. Vadbo vodi Nataša Jerman Rajh, učiteljica integralnega dihanja, NLP coach in NLP praktik hipnoze.


Kantri ples v vrstah

Vsak četrtek ob 18. uri poteka v kinodvorani Dol pri Hrastniku v okviru VGC Zasavje kantri ples v vrstah, ki ga vodi Štefka Bezgovšek. »Naše poslanstvo je, da s plesom krepimo svoje telo, duha in zabavamo druge,« je geslo skupine.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Lili Hribovšek: V.I.T.R.I.O.L.

V galeriji DDT je na ogled razstava slikarke Lili Hribovšek z naslovom V.I.T.R.I.O.L. Razstava bo na ogled v galeriji Delavskega doma Trbovlje do 27. novembra ob četrtkih med 17. in 18. uro, ob petkih, sobotah in nedeljah pa med 16. in 19. uro. Med delovniki si lahko razstavo ogledate tudi med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Delavski dom Hrastnik

Razstava Mozaik

V galeriji Delavskega doma Hrastnik je odprta razstava likovne skupine Mozaik.


Delavski dom Zagorje

Razstava ob mednarodnem letu stekla

V avli Delavskega doma Zagorje je odprta razstava ob mednarodnem letu stekla. Na priložnostni razstavi ob mednarodnem letu stekla sodeluje nekaj članov Društva steklarjev Slovenije. Razstavljajo Rajmund Remi Kočica, Tomi Kočica, Dana Kočica, Karli Holešek, Niki Holešek, Jože Tomažič, Erna Ferjanič in Franci Černelč. Odprta bo do 2. decembra 2022.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Srčevk

Na stopnišču Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je na ogled razstava klekljanih del članic društva zasavskih klekljaric Srčevke. Klekljana jesen bo na ogled do konca novembra. »Naj vam tople barve jeseni polepšajo sivi november,« pravijo Srčevke.


Razstava Olge Vozelj

Na stopnišču knjižnice v Kisovcu novembra razstavlja svoja likovna dela članica skupine LIKI Olga Vozelj. Rodila se je leta 1938 in večino svojega časa preživela v Kisovcu. Že kot mlada deklica je občudovala naravo in kadar je imela možnost, je risala in slikala na vse, kar ji je prišlo pod roke. To jo je spremljalo vsa nadaljnja leta njenega ustvarjanja. Udeleževala se je likovnih kolonij po Sloveniji in tako nabirala nova znanja, vendar je ves čas ohranjala svoj stil. Veliko je sodelovala na dobrodelnih akcijah po Sloveniji, razstavljala je doma in v tujini. Na Japonskem je dobila priznanje za sliko, sestavljeno iz suhega cvetja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanih posebnih svetovnih dni.


Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor